İzmitli gençler, yok paraya dünyayı geziyor!

Bu kez hedefi Güney Amerika olarak belirleyen gençler yine cüzi bir meblağ ile yaklaşık 16 bin kilometre mesafe yaparak tarihe geçecekler.   İNANILMA...

Bu kez hedefi Güney Amerika olarak belirleyen gençler yine cüzi bir meblağ ile yaklaşık 16 bin kilometre mesafe yaparak tarihe geçecekler.

 

İNANILMAZ MESAFE

Gezi için planlarının sonuna gelen ikiliden Ahmet Murat Yazıcı önümüzde ki aylarda Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek yol arkadaşı Ahmet İbiş’in Yunanistan’da ki projesinin tamamlanmasını bekleyecek.  Amerika’da buluşacak olan ikili New Jersey Eyaleti’nden yola çıkıp sırası ile onlarca ABD şehrini, Meksika’yı, Guatemala’yı, Nikaragua’yı, Venezüella’yı, Ekvator’u, Peru’yu, Brezilya’yı, Bolivya’yı, Paraguay’ı, Şili’yi ve son olarak Arjantin’i gezip yolculuklarını sonlandıracak. Yaklaşık 16 bin kilometre sürecek olan yolculuk için zaman sınırı olmayan gençler gittikleri yerlerde farklı kültürlerden insanlar ile tanışmayı hedefliyor.  Projesi hakkında gazetemize konuşan Ahmet Murat Yazıcı, “Zor olanı başarmak için yola çıkıyoruz.  Uzun bir mesafe olduğunun farkındayız. İnsanların içinde iyilik duygusuna inanıyoruz. Bunu daha önce başardık. Yine başarabiliriz” dedi.

 

SIFIR PARAYLA GİDECEĞİM

Yaklaşık 16 bin kilometre sürecek yolculuğu anlatan Ahmet Murat Yazıcı, “Ağustos’ta Amerika’ya gideceğim. Amerika’da akrabalarım var onlarda bir süre kalacağım ve gezi için zemin hazırlayacağım. Sonuçta sıfır parayla oraya gideceğim hiçbir planım yok. Ahmet bu sırada Yunanistan’da çalışıyor olacak bir yandan da vize işlemlerini yapacak. Mart ayında havalar daha iyi olduğunda Ahmet’te Amerika’ya gelecek. Ortak noktada buluşup beraber otostop yaparak Güney Amerika’ya ineceğiz. Hangi ülkeleri gezeceğimizin detaylı planını önümüzdeki 8 ayda yapacağım. Herhangi bir maliyet planlamamız yok” şeklinde konuştu.

 

İNGİLİZCEYİ YOLDA ÖĞRENDİM

Yazıcı, “Herkesin genel kaygıları parasız nasıl olacak, dili nasıl olacak. Biz bu tarz şeyleri problem etmiyoruz. İnsanoğlunun hayatta kalma yetisi var. Bu yeti sayesinde hayatta kalmak için her şeyi hızlıca öğreniyorsun. Acıktıysan İspanyolcaya gerek yok bunu bir şekilde dile getirebilirsin. Karşındaki sana İspanyolcasını söyler ve sen artık acıktığın zaman İspanyolcasını kullanırsın. Ben İngilizceyi bu sayede yolda öğrendim. Hiç İngilizce kursuna gitmedim ama sınava girdiğimde C1 seviyesinde çıktım. İspanyolca öğrenmek istediğim ikinci dil” diye konuştu.

 

İNSANLARIN İÇİNDEKİ İYİLİĞE GÜVENİYORUZ

İnsanların içindeki iyiliğe güvenip yola çıktıklarını söyleyen Yazıcı, “Elimizde hiç bir şey yok. Herkes cesaret diyor ama ilk yola çıkarken cesaret gerekiyor sonrasında önün açılıyor. Herkes zaten seni alıyor. İnsanların yapmak istediği şeyleri yaptığın için seni aldıkları zaman da deli gibi yardım ediyorlar. Biz buna güvenerek yola çıkıyoruz ve çok güzel arkadaşlıklar elde ediyoruz. Daha önce Avrupa’da 19 ülkeyi gezdiğimizde gittiğimiz her şehirde, her kasabada arkadaşlıklar edindik. Amacımız bu arkadaşların sayısını arttırıp tüm dünya genelinde, tüm ırklardan, tüm milletten insanlarla arkadaşlık kurup, iyi insanların hala var olduğunu herkese ispatlamak” ifadelerini kullandı.

 

1 YIL İÇİNDE KİTAP BİTECEK

İlk turda yapabilir miyiz diye çıkmıştık yola ve sadece olayı özümsemeye çalıştık diyen Yazıcı, “İkinci turda neden bunları insanlara anlatmıyoruz dedik. Çünkü insanlarda kapana kısılmışlık var. Kendilerini özgür hissettirecek hiçbir şeyi yapamıyorlar. Bu sistemi nasıl kırabileceklerini insanlara anlatmak istedik. İkinci turda yaşadıklarımızı kitaplaştırmaya karar verdik ve insanlara nasıl yapabileceklerini anlattık. Üçüncü turda ise daha profesyonel hale getirip insanların hayal gücünün çok büyük olduğunu ve bunu gerçekleştirmek için düşündükleri cesaretin o kadar da büyük olmadığını anlatacağız. Amerika’dan döndüğümüzde yani 1 yıl içinde kitap bitmiş olacak” dedi.

 

TÜRKİYE’DEN KORKUYORLAR

Yazıcı, “Amerika’nın Güney’i çok tehlikeli ama kötü insanlar bile bu tarz bir olayları ilgi çekici olarak görüyorlar ve seninle ilgileniyorlar. Gittiğimiz yerlerde Türkiye’yi soruyorlar çünkü genelde Türkiye’yi kötü olarak biliyorlar. Medya ne gösterirse onu görüyorlar ve önyargılı davranıyorlar. Çoğu kişi Türkiye’ye gidemeyiz,  devlet bize gitmeyin diye uyarılarda bulunuyor diyor. Türkiye’den korkuyorlar.  Biz de aslında tehlikeli olmadığını rahatlıkla gelip gezebileceklerini anlatıyoruz. Gezilecek yerler hakkında bilgiler veriyoruz. Daha sonra yaşadığımız yer olan İzmit’i anlatıyoruz” diye konuştu.

 

ŞİMDİYE KADAR 19 ÜLKE

Toplam 19 ülke gezdiklerini söyleyen Yazıcı, “Bunlardan bazıları; Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağlar, Hırvatistan, İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Romanya, Slovakya, Slovenya. Bu ülkelerin hepsini otostop çektik. 2015’te ilk çıktığımız turda cebimizde 250 TL vardı. Benim o zaman seyahat sigortam bile yoktu. İlk turumuz çok amatörceydi bir anda kendimizi yolda bulduk” şeklinde konuştu.

 

DARALDIĞIMIZDA CAMİYİ SORDUK

Yazıcı, “İkinci turda artık seyahat sigortası yaptırdık en azından orada ölürsek cenazemiz gönderilsin diye. İkinci turda Finlandiya olduğu için cebimize biraz daha fazla para koyduk. Toplam 580 TL para harcadık. İnsanlar 250 TL ile yola çıktığımıza inanmıyorlar. 250 TL ile gittik ama 250 TL harcamadık. Oraya gidince cebimize 50 Euro koyan oldu. İnsanlar yardım etmek istiyorlar. Orada bulunan Türklerden çok büyük yardım gördük. Ben sizi Türkiye’ye götüremiyorum en azından bir şeyler yiyin diye 50 Euro vermişti ve en fazla aldığımız paraydı. Çok daraldığımız yerlerde direk camiyi soruyorduk camide bulunan Türklerle konuştuğumuz zaman bir sıkıntımız kalmıyordu” açıklamalarında bulundu.

 

İSTEDİĞİMİZ YERE GÖTÜRMÜYORDU

Yol boyunca başına gelen en ilginç olayı anlatan Yazıcı, “Krakow’da otostop çekerken bir adam aldı bizi araba çok kötü durumdaydı. Bir jeep üstü çöp poşeti ile kaplıydı. Çöp poşeti sesinden konuşamıyoruz bile. Adamın İngilizcesi film İngilizcesi gibi adamla anlaşamıyoruz. Bizi istediğimiz yere bir türlü götürmüyor. Kendinin iş adamı olduğundan bahsediyor ama sarı bir gözlüğü var onu taktığında serseri olduğunu söylüyor. Polislerin yanından geçerken ara gaz veriyor. Yerlerde bir sürü alkol şişeleri var ve biz çok gerildik” dedi.

 

ADAM BİRAZ DELİYDİ

Konuşmasına devam eden Yazıcı, “Ormanda bir alandayız. Sizi arkadaşlarımla tanıştıracağım dedi başka lüks bir jeepe geçtik. Benim Polonyalı bir arkadaşım vardı. Yerimizi belli edebilmek adına adama arkadaşımı telefonunuzdan arayayım biz anlaşamıyoruz en azından siz lehçe konuşun dedim. Konuştuktan sonra arkadaşa sordum ne diyor diye pek güvenmeyin bir dediği bir dediğine uymuyor dedi.  Hava karardı korkmaya başladık. Gece oldu bir otele gittik adam bunlar benim arkadaşım burada kalacaklar dedi parayı ödeyip gitti. Bütün yol boyunca bize anlatmaya çalıştığı şey Türkiye’ye gelmek istediği karısını ikna etmeye çalıştığıydı. Adam biraz deliydi” diye konuştu.

 

YOLA ÇIKSINLAR

Otostop çekerek dünyayı gezmek isteyen bir sürü insan olduğunun altını çizen Yazıcı, “Sadece istemeleri gerekiyor. Hayatındaki zincirlerden, bağımlılıklarından uzaklaşmaları gerekiyor. Kendi alışkanlıklarından vazgeçtiğin anda bunların önü açılıyor. Aslında cesaret gerektirmiyor, yola çıktığın anda bunu anlıyorsun. Çok korkak büyüyoruz çünkü çevremizde çok kötü olaylar oluyor. Şu konuda emin olsunlar yolda yaşayacakları tehlikeler, yaşadıkları yerde başına gelebilecek tehlikelerden daha azdır. Bu duyguyu tatmaları lazım. Yola çıksınlar” dedi. Selin BECER

ibis.jpg

KOÜ’lü Ahmet İbiş, konaklayacak iyi bir nokta bulmuş

 

ikili-(1)-001.jpg

2015 yılında 250 TL ile İzmit’ten yola çıkıp otostop çekerek Avrupa’yı gezen KOÜ’lü Ahmet Murat Yazıcı ve Ahmet İbiş yine inanılmazı başarmak için yola çıkıyor.

 

ikili-(2).jpg

otostopgencler-(3).jpg

otostopgencler-(4).jpg

otostopgencler-(5).jpg

otostopgencler-(6).jpg

yazicii-(1).jpg

Ahmet Murat Yazıcı önümüzde ki aylarda Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek yol arkadaşı Ahmet İbiş’in Yunanistan’da ki projesinin tamamlanmasını bekleyecek.

 

yazicii-(2).jpg

yazici-002.jpg

harita-004.jpg

Hedeflerini Amerika olarak belirleyen gençler yine cüzi bir meblağ ile yaklaşık 16 bin kilometre mesafe yaparak tarihe geçecekler.

#

23 Tem 2017 - 11:37 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.