• BIST 83.067
  • Altın 146,530
  • Dolar 3,7912
  • Euro 4,0490
  • Kocaeli : -3 °C
  • İstanbul : 2 °C
  • Sakarya : -2 °C

Kabızlığa zencefil ile son verin

Kabızlığa zencefil ile son verin
Dr. Fevzi Özgönül, Ramazan ayının son günlerinde vücudun ister istemez strese daha çok girdiğini belirterek ballı sütlü zencefil çayı ile hem kabızlıktan hem de stresten kurtulabileceğinizi söyledi.

Özellikle bu yıl yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalındığını ifade eden Özgönül, şöyle konuştu:

“Eğer oruç tutuyor ve son zamanlarda daha çok stresli bir hal alıyorsanız; Ballı, sütlü zencefil çayı tam size göre. Stresli olduğumuz zaman böbrek üstü bezlerimiz kortizol adı verilen bir hormon salgılayarak vücudumuzun enerji dengesinin olumsuz yönde etkiliyor. Hatta aşırı kortizol üretimi neticesine vücutta hem lüzumsuz su tutulmasına (ödem) hem de vücudumuzun bu suyu kullanması nedeniyle sonrasında aşırı su isteğine neden oluyor. Ballı ve sütlü zencefil çayını her sahurda içtiğimizde, Zencefil içerisinde bulunan gingerol adlı madde sayesinde bağırsak hareketleri güçleniyor ve oruç tutarken de yaşadığımız kabızlık sorunundan kurtulmuş oluyoruz. Sütlü zencefil çayı kortizol üretimini azaltarak ayrıca dopamin ve seratonin hormonlarının salınımını düzenleyici etkisi ile vücudumuzu depresyona ve strese karşı koruyucudur. Sütlü zencefil çayı sindirim enzim üretimini de tetiklediği için oruçlu olduğumuz dönemde daha az acıkmamızı sağlar ve böylelikle de göbek yağlarından daha kolay kurtuluruz.”

 

Peki bu çay nasıl hazırlanıyor?

Malzemeler:

Taze zencefil 1-2 ince dilim veya yarım çay kaşığı toz zencefil,

1 çay kaşığı bal,

1 bardak kaynamış su veya 1 kahve cezvesi sıcak su.

Yarım bardak süt veya limon suyu

 

Hazırlanışı:

Taze zencefili patates soyar gibi kabuğunu soyun. 2 ince dilim kesin. Toz zencefil ise yarım çay kaşığı toz zencefili demlenmek üzere cezveye koyun ve üzerini çay tabağı ile kapatın. 10 dakika kısık ateşte kaynatın. 5 dakika bekleyin. Fincanın 1/3 ünü bu demlediğiniz çayı süzerek doldurun. 1 çay kaşığı balı içerisine karıştırın ve en son üzerini süt ile doldurun. Süt sevmiyorsanız içerisine biraz limon suyu konulabilir. Fakat süt hem acıktırmaz hem de sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar.

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim