Kadın Sağlığı için ilk adım atıldı

Kocaeli Valiliği himayesinde,  Vali Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "Kocaeli Kadı...

Kocaeli Valiliği himayesinde,  Vali Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" tanıtım toplantısı dün Akçakoca Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. İnci Sobi tarafından eğitim sunumu ve video gösterimi yapıldı. Toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Kadının olduğu her yere gidilecek. Nihai hedefimiz 3 yıl. Hedefimiz 652 bin 982 kadına ulaşmak” dedi.

YOĞUN KATILIM

Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, EDOK ve Garnizon Komutanı Kazım Dalkıran ve eşi Gülseren Dalkıran, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Emniyet Müdürü Necati Denizci, Jandarma Komutanı Osman Arslan, CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Şenol Ergüney, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran ve eşi Bilge Baran, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken ve eşi Elif Köken, KSO Başkanı Serpil Moralı, İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zanburkan, AKP İl Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, BBP İl Kadın Kolları Başkanı Hilal Çevrim ve çok sayıda kadın katılım gösterdi.

KADINLARA DOKUNMALIYIZ

"Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" tanıtım toplantısında konuşan Hülya Aksoy, “2002’den beri gittiğimiz bütün illerde uyguladık ve çok güzel sonuçlar elde ettik. Amacımız kadınları kendi sağlıkları konusunda bilgilendirmek. Bir kadına bile dokunabilirsek proje amacına ulaşmıştır. Onur duyduğum bir projenin içindeyim. Umarım Kocaeli’de amaçladığımız hedefe ulaşabiliriz” dedi.

KOCAELİ’NİN YÜZDE 50’Sİ KADIN

Vali Hüseyin Aksoy,  “Sizler, bilgilendirme amaçlı bu toplantıyı gerçekleştirdik. Temel amacımız toplumun önemli bir kesimini oluşturan kadınlarımızı bilinçlendirmek. Bu amaç doğrultusunda Kocaeli’de ki kadınlara ulaşmayı hedefliyoruz. Kocaeli’nin yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Kadınlarımız daha duyarlı olmalı. Türkiye geneline baktığımızda en önemli kanser türü kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Toplumsal duyarlılığın üst noktaya ulaştığı kadına şiddet konusunu da aktaracağız. Şiddete maruz kalan kadınlarımızı bilgilendirip ne yapması gerektiği konusunda bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

KADININ OLDUĞU HER YERE GİDİLECEK

Bu proje sosyal kalkınmayı da sağlayacak diyen Vali Hüseyin Aksoy, “Projeyi daha önce görev yaptığımız yerlerde de uyguladık ve güzel sonuçlar aldık. Kadının olduğu her yere gidilecek. Bu köy de olur kent de olur. Ekiplerimiz ona göre çalışmalarını yapacak. Bu konuda birçok çalışma yapılmış olabilir ama derli toplu hayata geçireceğiz. Nihai hedefimiz 3 yıl ancak kadınlarımız ilgi gösterdiği taktirde bu süreyi 2 yılda da tamamlayabiliriz. Kadın sağlığı eğitimi var dendiğinde soru işareti olmasın. Kocaeli’de yaşayan insanların daha sağlıklı olması adına çalışmamıza destek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

İlimizdeki 15-69 yaş arası toplam 652 bin 982 kadına, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanserleri, kadın üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum ve anne sütü, menopoz, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin önemi, obeziteden korunma ve diyabet, organ bağışının önemi, kadına yönelik şiddet, sigara ve uyuşturucu bağımlılığının zararları konularında eğitim verilerek farkındalık oluşturulması hedeflendi. Kadın Sağlığı Eğitim Projesi, Vali Hüseyin Aksoy’un eşi Sayın Hülya Aksoy koordinatörlüğünde daha önce Muğla, Mersin, Samsun ve Diyarbakır’da başarı ile uygulanmış ve yaklaşık bir milyonun üzerinde kadına ulaşılmıştır.

ERKEN TANITI ÇOK ÖNEMLİ

"Kocaeli Kadın Sağlığı Eğitim Projesi” nin amacı; Tüm 20-69 yaş arası kadınlara meme kanserinin erken tanısında çok önemli olan kendi kendine meme muayenesini öğretmek ve her ay uygulamasını sağlamak, Sağlık Bakanlığının Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, tüm Aile Sağlığı Merkezleri ile KETEM’lerde ücretsiz olarak sunulan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri tarama hizmetleri konusunda kadınlarımızı bilgilendirmek ve bu hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak, kanser tanısı alan kadınlarımıza tedavileri ile birlikte çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemek ve psikolojik destek almalarını sağlamak, 15-49 yaş kadınlarımızı kadın üreme sağlığı konusunda bilinçlendirmek ve ihtiyaç duydukları zaman bu hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak, normal doğum ve anne sütünün önemini anlatmak, menopoz konusunda bilgilendirmek.

AMAÇ KADIN SAĞLIĞINI KORUMAK

Kadınlarımıza fiziksel aktivitenin önemini anlatmak, obezite ve diyabetten korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda farkındalık oluşturmak, kadınlarımızı sigara ve uyuşturucu bağımlılığının zararları konusunda bilinçlendirmek, kadınlarımıza organ bağışının toplum için önemini anlatmak, kadınlarımızı şiddete uğradığında, uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kaldığında ya da böyle bir duruma tanıklık ettiğinde başvurabileceği kurum ve kuruluşlar ile 6284 sayılı kanun hakkında bilgilendirmek, sonuç olarak kadınların sağlığını korumak ve yaşam kalitelerini yükseltmek hedeflenmiştir. Selin BECER

#

23 Eki 2017 - 12:22 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.