• BIST 99.639
  • Altın 140,677
  • Dolar 3,5032
  • Euro 3,9191
  • Kocaeli : 24 °C
  • İstanbul : 25 °C
  • Sakarya : 24 °C

Kadir Çetin: Pişmaniyenin başkenti Kocaeli

Kadir Çetin: Pişmaniyenin başkenti Kocaeli
ATİK Başkanı ve Boğaziçi Pişmaniye’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Kadir Çetin ile pişmaniye üretimi ve dernek faaliyetleri hakkında sohbet ettik

Kocaeli’nin genç işadamlarından Boğaziçi Pişmaniye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çetin dedesinin kurduğu firmanın başına geçerek hem kentimizin simgesi olan pişmaniyeyi yaşatmaya devam ediyor, hem de her geçen gün üretim kapasitesini artırarak rakipleriyle mücadele ediyor. Aynı zamanda Atılımcı İş Adamları Derneği (ATİK)’in de başkanı olan Kadir Çetin ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Önemli konulara değinen Çetin, “Pişmaniye üreticileri olarak birlik olma zamanımız geldi de geçiyor ” mesajını verdi.

Röportaj: Bülent EKİNCİ

 

Pişmaniyecilik sektörüne nasıl girdiniz?

Pişmaniyecilik bizim dede mesleğimiz. 1957 yılında dedem rahmetli Mehmet Çetin bu mesleğe başladı. Uzun bir süre çalıştıktan sonra İzmit’in önemli ustalarından biri haline geldi. Ve o dönem karar vererek bugünkü Boğaziçi Pişmaniye’yi kurmuşlar. 1973 yılında Harem Otogarında 30-35 metrekare bir dükkanda bu işe başladılar. Bilinen pişmaniyecilerin ilk ustalarından olan dedem Mehmet Çetin ve babam Hüseyin Çetin daha hareketli bir yer olduğu için İstanbul otogarını tercih etmişlerdi.

 

“BAŞİSKELE’DEKİ YERİMİZE GEÇTİK”

Tarih 1983 yılını gösterdiğinde ise İstanbul Harem’deki imalathaneyi satış ofisine çevirerek İzmit Santral’de bulunan Hayırseverler Camii’nin hemen bitişiğine 150-200 metrekarelik bir yere taşındık. Orada imalata devam ettik ve 1993 yılında 550 metrekare olan başka bir yere taşındık. 2004’te üniversite bitince şirketle ben ilgilenmeye başladım. Bu işi daha kaliteli ve daha iyi nasıl yapabilirimin peşine düştüm. Yerimizi ve kapasitemizi büyütmemiz gerekiyordu ve şuan Başiskele Seymen Mahallesi D-130 Karayolu No:212 adresindeki yerimize geçtik.

cetin-006.jpg

“EN İYİ PİŞMANİYEYİ BİZ ÜRETİRİZ”

Tüm rakiplerimiz bilir ki en iyi pişmaniyeyi biz üretiriz. Kaliteyi bozmadan üretimi artırmak için 2009 yılında şu anki binamıza taşındık. Burası da 3 bin metrekarelik bir tesis. 12 yıl süreyle planladık bu binayı. Biz şuan buraya da sığamıyoruz. Kapasitemiz buranın çok daha üzerinde. Yapılması planlanan ve bazı aksaklıklar nedeniyle duran Kandıra Gıda OSB’de bizimde yerimiz vardı. Bütün yatırım planlarımızı oraya göre yapmıştık. Beklediğimizden daha uzun sürünce sıkıntılar yaşandı. Büyük yatırımcılar ayrılmaya başladı. Orası biran önce hayata geçerse oraya gitmeyi planlıyoruz.

 

“SATIŞ OFİSİNE SICAK BAKMIYORUZ”

Son süreçte orasıyla ilgili bilgiler gelmeye başladı. Bize yapılan bilgilendirmeye göre 1 veya 1,5 yıl sonra Gıda OSB’de inşaat aşamasına gelinecek. Biz zincir mağazalarla çalışıyoruz. İzmit içerisinde sadece 1 tane satış mağazamız var. Biz tabelamızı her yere asma taraftarı değiliz. Belki 3-4 noktada daha satış mağazası açabiliriz. İzmit’in dışında bazı illerde bayiliklerimiz var, bunların yanı sıra tesislerle çalışıyoruz. Satış ofislerine çok sıcak bakmıyoruz.

 

Peki, ihracat yapıyor musunuz?

25-30 yıla yakındır Avustralya’ya mal gönderiyoruz. Yine 17-18 yıldır da Kıbrıs’a gönderiyoruz. Uzun bir sürse Almanya’ya gönderdik. Muhtelif ülkelere ihracatımız oldu. Şu dönem içerisinde yeniden Almanya’ya başlayacağız. Planlarımız arasında var. Avrupa’da Avrupalılar tatlıyı sevmiyor zaten, oradaki Türkler için gönderiyoruz. Pişmaniye adına kat edeceğimiz yol çok fazla.

 

Üretim kapasiteniz nedir?

Biz burada 45 kişiyle üretim yapıyoruz. Pişmaniye, saray helvası ve lokumun dışında endüstriyel çikolata imal ediyoruz. Günde ortalama 1.5 ton pişmaniye imal ediyoruz. Günlük 500-600 kilo lokum imal ediyoruz. Günde 3,5-4 ton çikolata üretim kapasitemiz var. İstenildiğinde kapasitemizi artırabiliyoruz.

uretim-001.jpg

Merdiven altı pişmaniye üretimi ne durumda?

Merdiven altı pişmaniye üretimi bu sektöre zarar verecek kadar çok. Bizim mesleğin en büyük handikabı kolay üretiliyor olması. Kalitesine bakılmaksızın. Çok fazla işletme maliyeti olmadan üretebilir. Bir bakır sini, bir hamur makinesi ve 3-4 kişiyle yapılabilir. Bizim mesleğimize en büyük darbeyi bunlar vuruyor. Ticaret Odası’nda bizim meslek komitemiz ve meclis üyelerimiz var. Bu kişilerle birlikte yerel yöneticiler de bir araya gelerek ve pişmaniye üreticilerinin de bulunduğu bir komisyonla bu işi çözmemiz, merdiven altını bitirmemiz gerekiyor.

 

“İZMİT’İ BİLMİYORLAR”

İşim gereği birçok ile gidiyorum, fuarlara katılıyorum. Pişmaniyeciyim dediğimde bana ‘Afyon’dan mı geldin’ diyorlar ve bu beni muhteşem yaralıyor, üzüyor. Biz İzmitliyiz, İzmit pişmaniyenin başkenti diyoruz ama bu işi başı boş bırakmamız nedeniyle Anadolu’da pişmaniye deyince Afyon mu, Düzce mi diye soruyorlar. Kendimizi tanıtamıyoruz. 

 

Kocaelililer pişmaniyeyi sahipleniyor mu?

Kocaeli halkı pişmaniyeye sahip çıkmıyor. Bir düşünün en son ne zaman pişmaniye aldınız. Sorun anket yapın bakın ne cevaplar çıkacak. Bugün Antep’teki vatandaşlar gibi Antep baklavası tüketenler gibi İzmitliler de pişmaniye alsa, tüm üreticilerin ürettiği ürün İzmit’e yetmez.

 

“NEVZAT DOĞAN SAHİP ÇIKIYOR”

Bu konuda hakkını yemeyelim, en fazla sahip çıkan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan. Pişmaniye Festivali adıyla bir organizasyon başlattı. Heykelini yaptırdı, Pişman dergisini bastırıyor. Bir müze oluşturuyor. Elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama bu sadece İzmit Belediyesi’nin meselesi değil. Kocaeli’de bulunun tüm ilçelerin buna sahip çıkması gerekir. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan yol buradan geçiyor. Burada bir sürü tesis var. Burada yapılması gereken en önemli şey kentin girişine ‘Pişmaniye’nin başkenti Kocaeli’ye hoş geldiniz’ tabelaları hazırlayıp sadece pişmaniye satışlarının yapılacağı elit bir mağazalar açılmalıdır. 

 

“DÖRT ELLE SARILMALIYIZ”

Pişmaniye Kocaeli’nin en değerli markasıdır, buna herkesin dört elle sarılması gerekiyor. Biz bir misafirliğe giderken tatlı götürüyoruz. Hep de tatlı götürülmemeli. Pişmaniye de götürmeliyiz. Fabrikalar çikolata dağıtıyor, bir kere de pişmaniye dağıtsınlar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün… Sorunun kaynağı 3 tanesi 10 liraya pişmaniye satan pişmaniyecilerin elden geçirilmesinde yatıyor. Hile yapılmadan bu ürünün ucuza satılmasına imkan yok. Ucuz pişmaniye insanların algısını değiştiriyor ve bir yere giderken 3 liralık pişmaniye mi götüreceğim diyor. Bizim meselemiz bu.

 

“BİR ARAYA GELEMİYORUZ”

Pişmaniye ile ilgili kat edilecek çok uzun yollar var. Bizler üreticiler olarak işimize sahip çıkarsak pişmaniye ile alakalı yol alabiliriz. İzmit’te bir birlik, kooperatif yok. İnşallah ileride olur. Saysak iki elin parmakları kadar üretici çıkmaz ama yine de bir araya gelemiyoruz. Biz bir araya gelemezsek bu sorunları aşamayız.

Aynı zamanda ATİK’in başkanlığını yürütüyorsunuz. Biraz da genç ve başarılı iş adamlarının oluşturduğu bu toplulukla ilgili konuşalım. Bize ATİK’i anlatabilir misiniz?

Atılımcı İş Adamları Derneği (ATİK) 13 kişi tarafından kuruldu. 2004-2005 yılarında okulu bitirmiş, askerliğini yapmış arkadaşlar olarak zaman zaman toplanıyor ve ne yapabiliriz diye konuşuyorduk. Kıbrıs’ta okurken Kocaeli Öğrenci Birliği adında bir oluşumumuz vardı. Biz birbirimizi çok eskiden tanıyoruz ama Kıbrıs’ta okurken hayalimiz Kocaeli’ye döndüğümüzde böyle bir oluşum kurmaktı. 4-5 arkadaş yola çıktık her hafta aynı gün, aynı yerde toplantılar yapmaya başladık. Yaklaşık 2-3 yıl boyunca bu durumu kurguladık ve 2009 yılında resmi olarak derneğimizi kurduk.

 

“ÜYE SAYISINI SINIRLI TUTTUK”

Kurucu başkanımız İsmet Temizel oldu. Oğuzhan Keleş iki dönem başkanlık yaptı, bir dönemde de Ulaş Erenkaya yaptı. Geçtiğimiz aralık ayından beri de bu görevi ben yürütüyorum. Biz bu oluşumu kurarken dernek olmasın kulüp olsun dedik. Zaten ATİK’teki ‘K’ harfi kulübün kısaltılmışıdır. Kulüp zihniyetinde kurduk. ATİ gelecek yani ‘Kocaeli’nin geleceği bu gençler’ anlamındadır. Atılımcı İş Adamları Kulübüyüz. Ama resmi statüde kulüp olmadığı için dernek olarak faaliyet gösteriyoruz. Şuan 50 üyemiz bulunmakta. Biz üye sayısını sınırlı tuttuk. Bu sınırı koymasak binleri geçmişti üye sayımız.

 

“SİYASET ÜSTÜYÜZ”

Biz siyaset üstü bir derneğiz. Bunu belki herkes söylüyor. Ama biz gerçekten de siyaset üstüyüz. Her görüşten insan vardır içimizde. Haldız İş Merkezi’nin 3’üncü katında bulunuyoruz. Ancak yeni bir yerle ilgili çalışma yapıyoruz. Daha güzel bir yere geçmek istiyoruz. Sosyal tesisi olan bir mekan. Ya kendimiz finanse ederek bir yer alacağız ya da kiralayacağız.

 

Ne gibi faaliyetleriniz var?

Üyelerimiz Kocaeli’nin enleri arasında. Birçoğu ise Türkiye’nin enleri arasında. Bizim öncelikli amacımız paylaşımlarımızı artırabilmek, sosyal anlamda vakit geçirebileceğimiz organizasyonlarda bulunmak. Tabiî ki işlerimizi ve istihdamı artırma çalışmalarımız da var. İhracatı artırma çalışmalarımız var. Geçtiğimiz ay Bosna’daydık, önümüzdeki ay sonunda Katar’a gireceğiz, ardından Azerbaycan ve Belgrat var. Bir STK olarak yapabileceğimizin en iyisini yapacağız. İç ticaretimiz zaten var. Güçlü ortaklıklar kurabiliyoruz. Üye seçiminde de seçici davranıyoruz. ‘Hadi ben geldim üye olayım’ diye bir şey yok. Sayımızdan da belli zaten. Bizim için derneğin  üye sayısını artırmak çok kolay ama bizim öyle bir derdimiz yok. Tabiî ki artacak ama seçicilikle artıracağız.

hediye-007.jpg

2017 projeleriniz arasında neler var?

Türkiye’nin yükünü KOBİ’ler çekiyor. Ben de KOBİ’nin ‘K’sinde yer alan bir işletmeyim. Vergisini veren, ödemelerini zamanında yapan naçizane bir firmayım. Ben bunları yaparken dönem dönem yoruluyorum. Bürokrasi, ağır şartlar bizi yoruyor. Yerelde bir çalıştay yaparak bunları konuşmayı planlıyoruz. Sorunlarımız, çözüm yollarımız, taleplerimiz ve bize yapılacak taleplerle ilgili. Belki Ramazan ayının sonuna kalacak ama 2 günlük bir çalıştay planlıyoruz. Kentteki il müdürlerimizi davet edeceğiz bu çalıştaya. SKG, Tarım İl Müdürü ve benzeri müdürlüklerle bir araya geleceğiz. İkili diyaloglarla sorunların çözümü ve daha verimli üretim yolları arayacağız.

 

TAZE PİŞMANİYE NASIL ANLAŞILIR?

Vatandaş pişmaniyenin taze olduğunu öncelikli olarak görselinden anlar. Kutunun içine baktığında birbirine sıkışmış çökmüş şekildeyse zaten bu pişmaniye bozuktur. Kesinlikle alınmaz. Pişmaniyenin bir hafta içerisinde tüketilmesi durumunda en kalitelisiyle en kötüsü arasındaki fark yüzde 30 ila 40 arasındadır. Orada çok fazla analiz edilemeyebilir. Ancak genizdeki yanmadan kaliteyi anlaya bilirsiniz. Ya da ağzınıza hamur hamur, unlu unlu gelmiyorsa bu pişmaniye kaliteli değildir. Pişmaniyenin ağzınıza attığınızda kendi kendine erimesi gerekir.

 

KADİR ÇETİN KİMDİR?

1980 İstanbul doğumluyum. O dönemde iş yerimiz İstanbul’da olduğu için orada dünyaya geldim. Aslen İzmitliyiz biz. Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Otel İşletmeciliğinden mezun oldum.  Aynı zamanda açık öğretimden işletmeye devam ediyorum. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım. 

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
tfn
08 Nisan 2017 Cumartesi 07:58
07:58
İzmit'te en iyi pişmaniye'yi İPEK PİŞMANİYE yapar bunuda herkes bilir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim