Kafe ve çay ocaklarında ölüm sessizliği

Hizmet sektörünün temel taşı olan kafe ve çay ocağı sektöründe işler hiç de iyi gitmiyor. Her geçen gün kapanan kepenkler ve kentin çeşitli noktasında...

Hizmet sektörünün temel taşı olan kafe ve çay ocağı sektöründe işler hiç de iyi gitmiyor. Her geçen gün kapanan kepenkler ve kentin çeşitli noktasında yükselen AVM’ler, vatandaşları tek bir noktaya toplama konusunda başarıya ulaşsa da İzmit gibi sokak kültürünün hakim kılındığı kentler gün geçtikçe hayalet şehirlere dönüşüyor.

 

HAKSIZ REKABET İDDİASI!

Kafe ve çay ocakları sahipleri ise gerçekleşen bu sosyoekonomik kriz karşısında hem birbirleri ile rekabet edip hem de ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. İçinde bulunulan sıkıntılı süreçle ilgili olarak işletme sahipleri önemli derecede sıkıntılar yaşıyorlar. Çoğu küçük işletmeler ise özellikle kafeteryalar ve çay ocakları arasındaki haksız rekabete dikkat çekiyorlar.

 

“DEPREMDEN SONRA  İŞLETMECİLER DEĞİŞTİ”

arslan-001.jpg

Kırık Fincan Çayevi işletmecisi Sadettin Arslan (49), “Çay ocakları ve kafeler arasında haksız bir rekabet var. Babadan kalan mesleği yaklaşık 34 senedir devam ettiriyorum. 17 Ağustos depreminden sonra insanlar çok değişti. İşletme sahipleri fiyatları yüksek açmaya başladı. Biz dükkanın önüne masa koyamıyoruz, hemen zabıta geliyor. Zabıtanın bize ne uyguladığını bilmiyoruz. Masa koyduğumuz zaman ruhsatını değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

 

“ÇAY İSTEYENLER BURADA”

Çay içmek isteyenlerin ocağa geldiğini dile getiren diyen Arslan, “Arkadaşlarıyla buluşup sohbet etmek isteyenler daha çok kafeleri tercih ediyor. Gençlerin oluşturduğu bir yapı bu. Çay ocağına sadece bilenler geliyor. Ocağın ekmek yemek için açarsın, bir yere hizmet etmek için değil. Çay ocağı işletmek dışarıdan çok kolay görünüyor olabilir, ama herkes işletemez. Kafe sahibi müşterisiyle muhatap olmaz, ama bizler tek tek müşteriyle ilgileniyoruz” diye konuştu.

 

“YILBAŞINDA ZAM BEKLENİYOR”

İki senedir çay ocaklarında fiyatlara zam yapılmadığını belirten Arslan, “Yılbaşında çay fiyatlarına zam yapılmasını bekliyoruz. Bizde çay 1 lira, ama kafelerde 3-3,5 lira civarında. Bunun nedeni kiraların yüksek olması değil. Kafeler çayların yanına küçük bir kek koyuyor, o insanı cezbediyor. Dernek başkanımızla konuştuk, bu fiyat farkları ile ilgili sorunumuzu dile getirdik. Başkanımız o özel bir statüye giriyor normal bir çayı o fiyata veremez kek olduğu için bir şey yapılamıyor diyor” açıklamalarında bulundu.

 

“ÇAY OCAKLARI ZURNANIN SON DELİĞİ”

Çay ocaklarının zurnanın son deliği gibi hor görüldüğünün de altını çizen Arslan, şöyle konuştu: “Çay ocakları yavaş yavaş bitiyor. Ocakların en büyük sıkıntısı eleman eksikliği. Okullarda zorunlu eğitim 8 senelik olduğu için çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Sabah saat 06.00’da dükkanı açıyorum, akşam 19.00’da kapatıyorum. Saat 06.00’da hiçbir kafe açık olmuyor. Çay ocaklarının sabit müşterileri var, onlar da burada birbirleri ile sohbet etmek ve güzel çay içmek için geliyor” şeklinde konuştu.

 

“ÇAY OCAKLARI İLE  KAFELER KIYASLANAMAZ”

gamze.jpg

Escape Cafe ve Restaurant firmanın sahibi Gamze Demirbaş (32) ise, çay ocağı ile kafelerin kesinlikle kıyaslanamayacağını söyledi. Demirbaş, “Benim ısıtıcım, elektrik faturam var, en kaliteli çayı kullanıyorum. Sadece ısıtmaya ödediğim para bile 5 bin lira. Hem maliyet açısından hem de ortam gereği bu kıyaslama yapılamaz. Çay ocağına giden insanlar bir simit alıp oraya çay içmeye gidebiliyor. Ama burada biz müşteriyi her anlamda memnun etmek zorundayız. Güler yüzlü olmak, masalarından mutfağına her yerinin temiz olması gerekiyor” dedi.

 

“İZMİT’TE ADIM BAŞI AVM”

Çay ocağının satılan her çaydan para alındığını, ancak kendilerinin yemekten sonra çayı ikram olarak sunduklarını kaydeden Demirtaş, “İzmit’te çok kafe var, ama kafecilik yok. İzmit gibi bir yerde 5 tane AVM var. AVM’lerle küçük esnafı öldürmeye yönelik birçok şey yapılıyor. İnsanlar AVM’lere çekiliyor. Esnaf sürekli dükkan kapatıyor. Bırak kafeleri insan sayısını bölsen bile AVM’leri doldurmaya yetmiyoruz. İzmit’te kafe kültürü yok. Artık insanlar kafeyi bir yatırım olarak görmüyor. Burada işveren desteklenmeli” ifadelerini kullandı.

 

“ÇAY OCAKLARINI DESTEKLİYORUM”

ugur-003.jpg

Eskisine isimli işletmenin sahibi Uğur Sayaroğlu (26) “Ben de çayı 1 liraya satıyorum. 1 liraya veren de 3 liraya satan da kar ediyor. Aynı şekilde diğer kafelerde olduğu gibi ben de çayın yanında ikramda bulunuyorum. Diğer kafeler fiyatları çok yüksek tutuyor. Ben sürümden kazanmaya çalışıyorum. Herkesin masrafları oluyor, benim de elektrik, doğalgaz gibi giderlerim var, ama bir yandan vatandaşı da düşünmemiz gerekiyor. Ben bu konuda açıkçası çay ocaklarını destekliyorum” açıklamalarında bulundu.

 

“KAFECİLİK BİTECEK”

“Ben kendimi diğer kafelerle bir tutmuyorum” diyen Sayaroğlu, “Çay ocakları ile kafeler arasında haksız bir rekabet var. Öğrenciler sırf vaktini geçirebilmek için son parasını çaya veriyor. İzmit’te çay ocağı artık kalmadı, yok denecek kadar az. Fiyatlar bu şekilde arttıkça kafecilik de bitecek. Kimse çayın güzel olup olmadığına, hizmetin kalitesine pek bakmıyor. Genelde genç kuşaklar pahalı yerleri tercih ediyor çünkü paranın nasıl kazanıldığını, paranın kıymetini bilmiyor” diye konuştu.

 

“HEPSİ EL DEĞİŞTİRDİ BEN AYAKTAYIM”

lafci.jpg

Çay Dünyası adlı işletmenin sahibi Mehmet Lafçı ise konu hakkında şu ifadelere yer verdi: “Çay ocağı işletmek hamallıktır. Uzaktan kolay görünüyor, ama dünyanın en zor işidir. Direksiyonda olmazsan o işletme senin değildir. Dükkanımı sabah saat 07.00’de açıyorum. İnsanlarla uğraşmak çok zor, ama 8 yıldır bu işi yaptığım için alıştım. Çay ocaklarının geleceğine bir şey olmaz, sayısı aksine çoğalır. Etrafımda bir sürü kafe var. Hepsi en az 10 defa el değiştirdi. Ben ise hala ayaktayım. Hizmet sektöründe işin başında durmak gerekiyor. Ben çayı 1 liraya satıyorum. Kendime 2017’yi hedef koydum. Yeni yılda zam yapacağım.” Selin BECER

 

#

25 Tem 2017 - 15:41 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

İzmitli - Selin hanımın yaptığı haberler çok renkli ve keyifli. Dikkat ediyorum da esnafların sorunlarını sürekli dile getiriyor başka sitelerdeki gibi yalan boş haberler yapmıyor. Tebrikler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Temmuz 15:41