• BIST 107.673
  • Altın 151,891
  • Dolar 3,7069
  • Euro 4,3562
  • Kocaeli : 24 °C
  • İstanbul : 24 °C
  • Sakarya : 24 °C

Kaliforniya solucanı sayesinde doğal gübre

Kaliforniya solucanı sayesinde doğal gübre
Yaklaşık bir yıldır Kaliforniya solucanı üreten Hüsamettin Önay, bu solucanın doğal gübresinden faydalanıyor. Artık kimyasal gübre yerine bu tür gübre kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini kaydeden Önay, işin sırlarını verdi.

Manisa’da Kaliforniya solucanı üretimi yapan, bu işin uzmanı bir bayan ile tanışan Hüsamettin Önay, Kocaeli’ye döner dönmez bu işin peşine düştü. Geçtiğimiz yıl gübresinden faydalanmak için Kaliforniya solucanı üretimi yapmaya başlayan Önay, yabancı ülkelerin artık kimyasal gübreleri yasaklamaya başladığını kaydetti.

 

“250 BİN SOLUCAN OLDU”

Tamamen organik olan bu gübre sayesinde yiyeceklerin hormonsuz, oldukça sağlıklı bir şekilde yetiştiğini vurgulayan Hüsamettin Önay, “Gazoz kasasında başladım bu işe. 15-16 ayda 250 binin üzerinde solucana ulaştım. Bu işe girişmemin bir sebebi de hayvanı, canlıyı sevmem. İnsanlardan daha çok hayvanları sevdiğim için yatırım yaptım bu işe” dedi.

 

“9 BİN SOLUCAN İLE BAŞLADIM”

Kartepe Rahmiye Mahallesi Mehmet Akif Caddesi Atakent’te bulunan 700 metrekarelik alanın küçük bir kısmını bu iş için ayırdığını ekleyen Önay, “Aslında makina teknisyeniyim; ama insanlar zehir yiyor. Bunun önüne geçmek, doğal gübre üretimi yapmak için bu işe atılmanın doğru olduğunu düşündüm. Kaliforniya’dan gelen 9 bin solucan ile bu işe başladım” bilgisini verdi.

 

“HER KAHVE ÖNÜNE BİR KAP BIRAKIYORUM”

Solucanların oda sıcaklığında tutulması gerektiğini altını çizen yetiştirici Önay, “Soğuk ortam istemez bu hayvanlar. Yoksa intihar ederler. Yumurta kabuğuna bayılırlar. Her kahvenin önüne bir kap bırakıyorum. O kapların içine dökülen bayat çayları, yumurta kabuğu ve talaş ile karıştırdıktan sonra solucanlara veriyorum. Bu yiyeceğe bayılıyorlar. Yedikçe de veriyorum” dedi.

 

“YEDİKLERİ KADAR GÜBRE ÜRETİYORLAR”

Solucanların ne kadar yiyecek verilirse o kadar çok yedikleri bilgisini paylaşan Hüsamettin Önay, “Yedikleri kadar da gübre üretimi yapıyorlar. Yani ne kadar üretim yaptıklarına dair ne bir rakam söylemek zor. Bu gübre üretimini yaygınlaştırmamız lazım. İnsanlar günümüzde zehir yiyor. Bu doğal gübre sayesinde insanlar sağlıklı bir şekilde beslenecek” şeklinde konuştu. Seda DEMİRAL

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim