Kamil Çöpür üçüncü romanını anlattı

‘Esey ile Haydar Çavuş’ ile ‘Serpil’ isimli romanların yazarı olan gazetemiz köşe yazarı Kamil Çöpür, ‘Suçum Kadın Olmak’ adlı üçüncü kitabını kaleme...

‘Esey ile Haydar Çavuş’ ile ‘Serpil’ isimli romanların yazarı olan gazetemiz köşe yazarı Kamil Çöpür, ‘Suçum Kadın Olmak’ adlı üçüncü kitabını kaleme aldı. Bu kitapta da gerçek hayat hikayesinden alıntı yapan Kamil Çöpür ile kitabı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Eğitimci-Yazar Kamil Çöpür, kitabı okuyanların bir yanda, fedakârlığı bir yanda da bataklığı hissedeceklerini söyledi.

 

Roman yazmaya nasıl başladınız?

Daha önce ders kitapları yazmıştım. Her insanın hayatında unutamadığı olaylar olur ben de bu olayları romanlaştırdım. Yaşanan olayı duyduktan sonra ben bunu nasıl yazarım diye düşündüm. O kadar etkilendim ki 1-2 ay unutamadım. O yüzden bunlardan yazarak kurtulmak istedim.

 

Daha önce kaç roman yazdınız?

Bu benim üçüncü romanım. İlk romanım Esey ile Haydar Çavuş. Bu roman Anadolu’da köy ağasına karşı çıkan bir kahramanın gerçek hayat hikayesini anlatıyor. İkinci romanımın adı ise Serpil. Serpil de Erzurum bölgesinde 10 yaşında bir çocuğun öküzlerinin ölmesi sonucu babasının Serpil’i bir öküze karşılık başka bir köye kiraya vermesini anlatıyor. İki romanımda da gerçek yaşanmış bir olay anlatılıyor. Birinci romanımda kahramanların adı bile gerçek ama ikinci romanımda kahramanların isimlerini değiştirdim.

 

Peki ‘Suçum Kadın Olmak’ adlı üçüncü romanınızın konusu ne?

‘Suçum Kadın Olmak’ adlı romanda da gerçek, yaşanmış bir olayı anlattım. Olay İzmit’te geçiyor. Bir fabrikada çalışan bir işçinin evlendikten sonra eşinin hamile kalması ve bir akşam eşinin bir ayvaya aş ermesi anlatılıyor. O zamanlarda tabi böyle büyük marketler, manavlar falan yok. Adamın da aklına geliyor ve fabrikanın bahçesinde bulunan ayva ağacından ayva koparıp eşine veriyor. Ertesi gün adam işine gittiği zaman ise işten atılıyor. Ayva kopardığı için işinden kovuluyor ve hayat mücadelesi işte o zaman başlıyor. Başka bir kadının kocasını öldürmesi olayı da var. İkisi ayrı bir konu ama ikisini birleştirdim bu kitapta.

 

“TOPLUMSAL SORUNU İŞLEDİM”

Bir kadının kocasını öldürmesinden ziyade erkek egemen bir toplumda kadına bakışı anlattım. Kadının kocasını öldürdükten sonra mahkemede savunmasını yaparken toplumsal sorunları anlatıyor. ‘Sorun benim sorunum değil, sorun tüm kadınların sorunu’ diyor. Daha sonrasında hakim kadını tutuksuz yargılıyor. Tüm romanlarımı aslında toplumsal sorunları işlemek ve halka anlatmak için yazıyorum.

 

Romanınızın kahramanı hakkında bilgi verir misiniz?

Sevginin kaç türevi vardır? Kaç kere sevilebilir insan? Sevdiği için neleri göze alabilir? Hangi son sevginin eseridir? Elif Solmaz’ın hayatında bu sorular tek tek yanıt buluyor. Sevginin tüm tonlarını Elif Solmaz ile anlatıyorum. Kitabı okurken bir yanda fedakârlığı, bir yanda ihaneti ve bataklığı hissedeceksiniz. Asıl suçluyu okuyucu bulacak. Kadın olmanın ne anlama geldiğini anlattığım romanda Elif olup dik durmanın, mücadelenin ruhuna kendilerini bırakacaklar.

 

Romanda vermek istediğiniz mesaj nedir?

Acıyı yaşamadan güzelliği göremiyor, tutsak olmadan özgürlüğü anlayamıyoruz. Biz bir şeyi kaybedince onun değerini anlıyoruz. Önemli olan bir şeyin varlığında değerini bilmektir. Kadın kocasını öldürüyor ama bir yandan da çok seviyor.

 

İmza gününüz ne zaman yapılacak?

İmza günüm 21 Nisan Cuma günü saat 15.00-17.00 arası KYÖD’de yapılacak. Herkesi imza günüme davet ediyorum.

 

Başka bir roman yazmayı düşünüyor musunuz?

Keşke zamanında yazmaya başlasaymışım, geç kaldım. Kafamda bir roman yazmak daha var. Toplumun kanayan yarası olan töre cinayetleri ile ilgili. O romanımda mezhep farklılıkları nedeniyle kavuşamayan iki genci anlatacağım. Aileler evlenmelerine izin vermiyorlar. Aile meclisi kuruluyor kızını ve damadını kurşuna diziyorlar. Oğlan ölüyor, kız ise yatalak kalıyor. Bu romanımda gezi olaylarına da değinerek hikayeyi anlatmak istiyorum. 5’inci eserimde de kendi hayatımı yazıp final yapmak istiyorum.  Röportaj: Selin BECER

 

KAMİL ÇÖPÜR KİMDİR?

Kamil Çöpür, 1949 yılında Malatya’nın Akçadağ ilçesinin Büyük Çimiş Köyü’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. İzmit Ticaret Lisesi’nde Meslek Dersleri öğretmeni olarak 25 yıl görev yaptı. Yazar, altı yıl da Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik yaptı. Meslek Yüksek Okullarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. KOSGEB’in düzenlediği girişimcilik eğitimi kurslarında altı yıldır girişimci uzmanı olarak görev yapmakta.

#

15 Nis 2017 - 14:29 Kocaeli-

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.