Kansere karşı orman meyveleri etkili

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda dün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KOÜBAT) tarafından Kanse...

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda dün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KOÜBAT) tarafından Kanser Haftası kapsamında beş oturumdan oluşan “Kansere Dair” adlı etkinliğin ikinci günü düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Ergül, ‘Beslenmenin Moleküler Düzeyde Antikanser Etkisi’ konulu sunum yaptı.

Kanserin yaklaşık 200 farklı hastalıktan oluştuğunu belirten Doç. Dr. Emel Ergül, Karsinoma’nın epiyel dokulardan orijin alan ve en yaygın olan kanser tipleri olduğunu söyledi. Hematopoetik Neoplasia’nın ise kemik iliği ve lenf sistemlerinden kaynaklanan kanserler olduğunu vurgulayan Ergül, “Sarkoma, mesenkimal dokulardan orijin alan kanserler” dedi.

 

KANSERE NEDEN OLAN MADDELERİ SIRALADI

Açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Emel Ergül, kanserojen maddeler hakkında bilgi verdi. Kimyasal kansirojenler, fiziksel kansirojenler, biyolojik kansirojenler ve endojenik kansinojenler olarak kansere neden olan maddelerin dört ana başlık altında incelediğini ifade eden Emel Ergül, “Kimyasal kansirojenler özellikle nikel, kadminyum, arsenik, nitrosamin, trikloretilen, arilaminler, enzopiren, aflotoksin, rektif oksijen türleri olarak bu kısma giriyor. Fiziksel kansirojenlerde, UV radyasyonu (UVB), iyonizan radyasyon yer alıyor. Biyolojik kansirojenler olarak özellikle  HPV, Hepatit B, H. pylory gibi virüsler ve bakterileri  sayabiliriz. Endojenik etmenlerde DNA replikasyonu, reaktif oksijen türleri organizmayı tehdit ediyor” sözlerini kullandı.

Kanserin önlenmesi konusunda beslenme faktörünün önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ergül, doğal besinler alındığı zaman kanserojen etmenlerin ortadan kaldırabileceğini söyledi. Özellikle orman meyvelerinin kolon kanseri üzerindeki etkileri konusunda çok fazla araştırma yapıldığını vurgulayan Ergül, “Bu meyvelerin antioksidan kapasiteleri çok yüksek dolayısıyla hem içsel hem de dışsal serbest radikalleri oluşturduğu için önemli. Bu meyvelere yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu ve üzümü de ekleyebiliriz” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Emel Ergül, kansere karşı beslenme ile korunma sağlandığını bu nedenle bu çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

#

14 Nis 2016 - 13:41 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.