Kapıcının prim borçları için bireysel başvuru yapılabilecek?

Apartmanlarda kapıcı istihdamından doğan prim borçlarının yeniden yapılandırılması için kat malikleri kurulunca başvurulabileceği gibi, her bir kat maliki kendi hissesine düşen borç için yapılandırma başvurusunda bulunabilecek.

Başvurunun kat malikleri kurulunca yapılması halinde, kat malikleri kuruluna ait borçların tamamı yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecek.

Kat malikinin kendi hissesine düşen borcunu yapılandırmak istemesi halinde ise bu talepler de kabul edilecek ve hisselerine düşen borç tutarı kendi adlarına yapılandırılacak.

 

ADİ ORTAKLIKLARDA BORCUN

TAMAMI YAPILANDIRILICAK

Adi ortaklılarda, ortaklardan her biri, ortaklığı ait borcun tamamından sorumlu olduğundan, adi ortaklığın yapılandırma kapsamına giren SGK borçlarının tamamı yapılandırılacak. Adi ortaklardan bir veya birkaçının ortaklığının borçlarından kendi hisselerine karşılık gelen kısmını ödemek amacıyla yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, adi ortaklığı oluşturan ortakların kendi hisselerine düşen kısmı değil, adi ortaklığın kapsamına giren borcunun tamamı yapılandırılacak.

KAMU GÖREVLİLERİ VE ŞİRKET

ORTAKLARININ DURUMU

Üst düzey yöneticilerinin ve limitet şirket ortaklarının sorumlu oldukları borçlar.

            SGK’nın sigorta primleri ve diğer alacakları, haklı bir sebep olmaksızın 5510 sayılı kanunda belirtilen sürelerde ödenmez ise;

            5510 sayılı kanunun 88. Maddesinin yirminci fıkrasına göre, kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerinin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilsen,

            6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun 35. Maddesine göre ise, limitet şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan kurum alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu tutulmuşlardır.

            Bu nedenle, kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri veya limitet şirket ortakları, görev yaptıkları veya ortaklık sıfatlarının devam ettiği sürelerden kaynaklanan SGK borçları için yapılandırma başvurusunda bulunabilecekler. Bu durumda yalnızca kapsama giren ve sorumlu oldukları borçları peşin veya taksitle ödeyecekler. 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler