Kaplan, Bakan’a seslendi: Vicdanınız rahat mı?

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan; TBMM bütçe görüşmelerinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2015 bütçesinin görüşmelerine ilişkin yaptı...

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan; TBMM bütçe görüşmelerinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2015 bütçesinin görüşmelerine ilişkin yaptığı konuşmada, bakanı her olumsuz gelişmeye sessiz kalmakla suçladı ve ‘vicdanınız rahat mı?’ diye sordu.

Çevre Bakanlığının Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınarak, ranta ve imara dayalı Şehircilik Bakanlığına bağlanmasını doğru bulmadığını belirten Kaplan, “Enerji Bakanı diyor ki; ‘Kalkınmak için bana enerji lazım. Nasıl elde edersek edelim, yeter ki enerji bulun! Bunun için, orman arazilerine, tarım alanlarına termik santraller yapacağım diyor. Kömür çıkaracağım’ diyor. Ağaçları kesiyor, zeytinlikleri bir gecede yok ediyor. Çıkardığı kanunla, Termik santrallerini de ÇED’den muaf tutuyor.  Merak ettiğim konu şu; Sayın Bakanım, Bakanlar Kurulunda konuşulurken bu kanun tasarısı hazırlanırken siz ‘bir dakika beyler burası orman alanı öyle her istediğiniz yere termik santral kuramazsınız bu zeytinlikleri, bu çamları kesemezsiniz’ diyebiliyor musunuz? Aynı bakanlık yenilebilir enerji adı altında sizin denetiminizdeki her derenin üzerine, gelişi güzel HES’ler yapıyor. HES’leri yaparken doğayı tahrip ediyor, ormanlık alanları yok ediyor, EKO sistemi bozuyor, insanları yaşam alanlarından, hayvanları doğal ortamından göçe zorluyor. Ve yine siz sessiz kalıyorsunuz!” şeklinde konuştu.

 

HİÇ SESİNİZ ÇIKMIYOR

Konuşmasını bir fotoğraf göstererek sürdüren Kaplan, şöyle dedi:

“Bu adam kim biliyor musunuz? Sayın Bakanım; Bu adam yaşam alanlarının elinden alınmasına karşı hukuk mücadelesini yürütürken para bulmak için tek ineğini satıyor oda yetmiyor bankadan kredi kullanıyor.  İşte! bizim çevreyi ve yaşam alanlarını koruyacak böyle yürekli insanlara ihtiyacımız var. Milli Parklar Kanununda birçok değişiklik yapıldı. Ve sizden yine çıt çıkmadı. Örnek; ‘’üstün kamu yararı’’ denen belirsiz bir tanımla, orman koruma alanları, mesire alanları, milli parkları imara açıldı ve buraların üçüncü şahıslara devredilmesine olanak sağlandı ve buralarda maden ve petrol aramanın yetkisini Bakanlar Kuruluna devredildi ve siz ses çıkarmıyorsunuz. Ee pes yani! Bakanlığın bütçesi denetlenirken milli parkların kiralanmasıyla ilgili şaibeli konular var. İhale aşamasında, araç kiralanmasında, kır evi yapımı ihalesi… gibi birçok konuda Sayıştay’ın olumsuzluklar tespit etmesine rağmen, raporları değiştirerek Meclise gönderildi. Sayın Bakanım, sizin bunlardan damı haberiniz yok? Size samimi bir soru soracağım.  Niye bunları görmemezlikten geliyorsunuz? Neden müdahale etmiyorsunuz?Yasalarda yapılan değişiklik ve yeni çıkartılan yönetmeliklerle denetiminizde olan dereleri ve akarsuların  kullanım hakkını özel şirketlere veriyorsunuz.Sayın Bakanım, su bir yaşam hakkıdır. Her canlı için gereklidir ve ulaşılması da zorunludur.

Türkiye su zengini bir ülke değildir! Küresel ısınma bu şartlarda devam edeceği varsayılırsa  2050’lilerden sonra Dünyada görülecek büyük bir kuraklık sonrası ülkemizin de, 1/3 nün çölleşeceği öngörülüyor. Bu süreçte yeraltı sularının kalmayacağı söyleniyor. Hızla artan nüfusla beraber su fakiri bir ülke olacağımız. net olarak görünüyor. Sizin bu konuda bir planlamanız ve eylem planınız var mıdır? Suyu bir yaşam hakkı olmaktan çıkarılıp bir meta haline getirmesini neden sadece izliyorsunuz?  Daha geçenlerde  ÇED yönetmeliği değişti. Adeta çevreyi ve yaşam alanlarını rant uğruna yok eden bir yönetmelik.  Bakanlığınızı da direk ilgilendiren birçok önemli değişiklik var. Ve ben yine,  bakanlığınızdan bir tepki göremedim.

Örnek vermek istiyorum.

100km’nin altındaki demiryolları projeleri nerden geçerse geçsin ÇED’den muaf tutuluyor.

Akarsu havzalarında alınan su miktarı 300 bin metreküp/yıldan, 100 milyon metreküp / yıla çıkarılıyor.  Yani bir havzadan diğer havzaya 100 milyon metreküp su transferi yapabiliyorsun ve bunu yaparken ÇED’den muaf oluyorsun. Aslında bu ne demektirbiliyor musun sayın bakanım?HES’lerin, ÇED’den muaf olması demektir.
Yeraltı sularının çıkarılmasına dair bir değişiklik. 300 bin metreküp / yıldan, 1 milyon metreküp / yıla çıkarılan yer altı sularında ÇED’den muaf tutuluyor.
Bu değişiklikte orman alanlarının dönüştürülmesi projeleri ÇED’den muaf tutuluyor.

(3. Köprü yapılıyor Kuzey Anadolu yolu geçiyor. Yeni havaalanı yolu yapılıyor, ormanlar kesiliyor. Sulak alanlar yok ediliyor. Hayvanların yaşam alanları ellerinden alınıyor. Bitki türleri yok ediliyor) Ve siz yine sessiz kalıyorsunuz!

 

MÜHENDİSLER NEYE GÖRE ALINDI?

Kaplan, konuşmasını şöyle noktaladı:

“Sayın Bakan, geçtiğimiz dönemde bakanlığınız bünyesinde 80 orman mühendisi istihdam edecektiniz. Siz Orman Mühendisini alırken,  mülakat yapma yolunu seçtiniz. Neden? Diğer mühendisler gibi KPSS Puanı yetmiyor mu? Müracaat eden ilk 80 kişinin 47’si eleniyor, mülakat sonunda daha düşük puanlılar alınıyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi mülakatlarda TC ile kişinin hangi partiye, hangi derneklere üye oldukları tespit edilebiliyor. Bakanlığınızda yandaş kişileri de istihdam etmek için bu yola başvurmuş olabilir mi? Bu listede düşük puanlı olup kimlerin tanıdıkları var? İnsanlar zor şartlarda üniversiteye giriyor, Orman Mühendisi oluyor siz mülhakatla bunların orman mühendisliği yapamayacağınıza karar veriyorsunuz? Vicdanınız rahat mı Sayın Bakan?”

#

17 Ara 2014 - 10:48 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.