Kartepe sele teslim oldu

Kocaeli’de gece yarısından sonra başlayan yağışlı hava ve fırtına sabah saatlerinde hayatı adeta felç etti. Sağanak yağmur Kocaeli’nin birçok yerinde...

Kocaeli’de gece yarısından sonra başlayan yağışlı hava ve fırtına sabah saatlerinde hayatı adeta felç etti. Sağanak yağmur Kocaeli’nin birçok yerinde ev ve iş yerleri sular altında bıraktı. D-100 karayolu Uzuntarla mevkiinde yol 6 saat boyunca kapandı. Eşme Mahallesi’nde 2 katlı bir ev dere yatağına çökerken onlarca araçta maddi hasar meydana geldi.

 

Haberin fotoğrafları için buraya tıklayın

 

HAYATI FELÇ ETTİ

Sabah saat 04.30 itibariyle başlayan ve aralıksız devam eden yağışlar, sabah saatlerinde şiddetini artırdı. Kartepe Acısu ve Eşme dereleri taştı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçların güçlükle ilerleyebildiği ilçede, vatandaşlar ev ve bahçelerindeki suları kovalarla boşaltmaya çalıştı. Sabah işe gitmek üzere evinden çıkan vatandaşlar caddelerde biriken sulardan dolayı bir hayli zorlandı. Yoğun yağış kendisini en fazla kendini Kartepe bölgesinde hissettirdi.

 

YOL TRAFİĞE KAPANDI

Sapanca yolu yağış sebebiyle trafiğe kapandı. Yolda kalan araçlar belediyeye ait iş makineleri ve çekicilerle çekildi. Kartepe’de pek çok okula öğrenciler gidemedi. Milli eğitim yetkilileri bugün okula gelemeyen çocukların yok yazılmayacağını açıkladı. Yoğun yağış nedeniyle D-100 karayolunun her iki istikameti de araç trafiğine kapandı. Yoğun yağış sebebiyle toplan yağmur suları önüne aldığı her şeyi sürükledi. Sel sularına kapılan birçok araçta maddi hasar meydana geldi.

 

KÖPRÜLER YIKILDI

D-100 karayolunda Sakarya ve Kocaeli'den girişleri kapatan polis ekipleri, trafiği TEM otoyoluna yönlendirdi. Yaklaşık 6 saat ulaşıma kapalı olan D-100’de ekipler çalışmalarını tamamladıkta sonra önce Ankara istikameti, daha sonra da İstanbul istikametinde trafik kontrollü olarak verilmeye başlandı. Eşme sahil yolunda bulunan ve Eşme Deresi üzerinden vatandaşların karşıdan karşıya geçmesini sağladığı 2 köprü sel sularına kapılarak Sapanca Gölü’ne sürüklendi. Bölgede bulunan birçok ev ve iş yeri tamamen sel sularına teslim oldu.

 

EV SULAR ALTINDA

Eşme Bostanburnu mevkiinde dere yatağının kenarındaki Ertuğrul Avcıoğlu’na ait 2 katlı bina, yoğun sel suları nedeniyle dere yatağına devrildi. Yazlık olarak kullanılan ve içinde kimsenin bulunmadığı öğrenilen evde ölen ya da yaralanan olmaması herkesi sevindirirken 2 katlı ev tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Bölgede bulunan tarım alanları ve seralar da selden etkilendi. Birçok sera tamamen sel suları altında kalırken meyve bahçeleri ve bölge sakinlerinin depolama alanları da tahrip oldu.

 

KARAOSMANOĞLU: MENFEZLER YETERLİ DEĞİL

Olay yerinde incelemelerde bulunan Karaosmanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kartepe’ye olağanüstü bir yağmur yağdı. Can kaybımız yok. Kapanan D-100’de karayollarının yaptığı menfezler yeterli değil. Sel ağaçları koparıp menfezleri tıkadı, onun için de yol tıkandı. Şimdi yolu açacağız, büyük bir problem yok. Ev ve dükkanların bazıları zarar gördü. Bir an önce acil olan yerleri bitirmeye çalışıyoruz. Makine ve ekipmanlarımız yeterli durumda. Yolun açılabilmesi için, sel sularının getirdiği ağaç, plastik su boruları ve ambalaj paletleri gibi malzemelerin buradan kaldırılması için çalışma yürütülüyor” dedi.

 

ZARAR ÇOK BÜYÜK

Dün başlayan sağanakta metrekareye düşen yağış miktarı da açıklandı. Meteoroloji İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; son 24 saatte Kocaeli genelinde metrekare başına 25 kg, Kartepe’de ise metrekareye 105 kg yağış ile karşılaştı. İlçedeki yağışlar nedeniyle zararın ise çok büyük seviyede olduğu belirtildi.

 

YAĞIŞLAR BİTİYOR

Kartepe’deki yağış miktarının ise normal seviyenin üzerinde olduğu belirtildi. Aşırı yağış sebebiyle ilçede pek çok iş yerini su basarken, araçlar ve yayalar ulaşımda büyük zorluk çekti. En etkili olduğu saatleri geride bırakan yağışlar, Kocaeli genelinde aralıklı olarak devam edecek ve bugün öğle saatlerinde azalarak son bulacak. Nuri AKÇAHARMAN

#

28 Eki 2014 - 11:14 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

aslı - SAAT:17:51 ve halen Bahçelievler mahallesine uğrayan yok.Bugün yağan yağmur sonrası,su içinde kalan evlerin çözümünü ne zman yapacağınızı merak ediyorum..İnsanların evine iyice su girincemi bakacaksınız çaresine.Nasıl bir hizmet anlayışıdır bu..Bahçelievler mahallesi öztürk sok. sular içinde...Yazık değilmi insanlara..Şu anda evlerinde zarar var.canlarına zarar gelmesinimi bekliyorsunuz Belediye yetkilileri,doğrusu merak içindeyim..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 11:14
02

hakan şen - Tabi memlekette hiç yağmur yağmaz. Ne gerek var alt yapıya yeni yapılan yollarda. Sabahtan beri kaç kişinin canı yandı 2 gram yagmur yagdı diye.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 11:14
01

kartepeli - Kartepede kavanium evlerinde oturuyorum. Zaten az yağmur yağsa bile yağmur suyu yolların çoğunda gider olmadığı için yolda günlerce kalıyor. Çoğu yerde göl oluşuyor. Çok yağmur yağdığında da gider olmadığı için ev ve işyerlerini su basıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Ekim 11:14