Kartepe’yi bir de Orhan Bayramin’den dinleyelim

Orhan Bayramin, Kartepe yolu üzerindeki Motali Otel ve Restoran’ın sahibi.

Uzun yıllar Kartepe Turizm Derneği başkanlığını yaptı.

Kartepe’yi çok seviyor.

Kartepe’de kayak merkezi yapılması konusunda uğraş veren pek az kişiden biri.

“Kartepe Kayak Merkezi tekelden kurtarılmalı” başlıklı yazımı okumuş, telefon etti, “Benim de söyleyeceklerim var” dedi.

İşte Orhan Bayramin’in Kartepe ile ilgili söyledikleri:

Sayın Tanzer Ünal, gazetenizin 16/01/2017 tarihli sayısında kaleme aldığınız’’ Kartepe Kayak Merkezi tekel olmaktan kurtarılmalı ‘’başlıklı yazınızla Kocaeli halkının duygularına tercüman oluşunuz takdire şayandır. Müsaadeniz olursa ben de bu oluşumun nerelerden başlayarak nasıl sakat doğduğunu ve düzelmesinin nasıl imkânsız olduğunu anlatacağım.

Kartepe Turizm A.Ş; 1988 yılında %85 STFA adında şirket,  %5 özel idare , %3,5 İzmit Belediyesi, %1,5 Ticaret Odası ,% 1,5 Sanayi Odası ve çok az bir miktarla Maşukiye Belediyesinin katılımı ile kuruldu ve dağda turizm tesislerini kurma ve işletme hakkını 49 yıllığına aldı. Bahse konu şirket, 13.5 milyon dolar harcayarak tesisleri %29,5 mertebesine getirerdi. Ancak STFA ekonomik sıkıntılardan dolayı inşaatı durdurunca, ikinci büyük ortak Özel İdare başka yüklenici aramaya başladı. Zamanın Özel İdare Müdürü Metin Yahşi’nin, “Teklif istemediğimiz kimse kalmadı. Sivil toplum kuruluşları neredesiniz?” diye bize dert yandığını hep anımsıyorum.

27 sivil toplum temsilcisi ile 19/12/2003 tarihinde MOTALİ restoranda düzenlediğimiz yemekli toplantıda Kartepe meselesini masaya yatırdık, Her bir temsilci canı gönülden heyecan dolu sözlerle  bu hareketin başarıya ulaşması gerektiğinde birleşiyorlardı. Hele o dönemin Maşukiye Belediye Başkanı Mustafa ER’in şu cümlelerini o toplantıda bulunanlar bugün gibi hatırlayacaktır. ’’Bu gece sanki heyecandan uçuyorum, konuşamayacağım, bu sahiplenme ile bu iş bitmiştir…’’  

Kocaeli Üniversitesi.BESYO Dekanı Sayın Prof.Dr.Aydın Özbek’in moderatörlüğünde  2 defa TV 41’de açık oturuma çıktık Kocaeli halkına konuyu anlattık. İstanbul’dan ve diğer illerden öylesine bir ilgi gördü ki telefonlar kilitlendi. Üniversite ve sivil toplumun Kocaeli’de birlikte gerçekleştirdiği ilk proje idi, daha sonrasını görmedim bilmiyorum. Komitemiz boş durmadı keşif çalışması için Kartepe’ye çıktık. Yürüyerek otel inşaatına vardık İnşaat Mühendisi Yalçın Kayalı ve ben üç arkadaş fizibilite ve keşif çalışmasını sonlandırdık. Ayrıntıya girmeyeceğim, hazırladığımız dosyayı acil olarak zamanın Orman Bakanı Osman Pepe’ ye ulaştırılması üzere, en seri ulaştıracak kişi o gün için Çoban Pen’ in sahibi Mehmet Çoban’a bizzat ben teslim ettim. Yeni bir atılımla yeni bir hareket getirmiştik ve büyük yankı uyandırmıştık. Yine de talipli çıkmazsa Kocaeli halkına öncülük edecek, en asgari maliyetle insanlarımıza kayak yapma fırsatı yaratacaktık, Öyle ya  mevcut elektrik var, apart otellerin %70’i bitmiş, pistler açılmış, ulaşım yolu asfaltlanırsa, sağlık ve güvenlik üniteleriyle asgari konforla halkımıza bugün de özlemini duyduğu kayağın keyfini tattıracaktık.

Raporu hazırlamamızın ardından 10 gün geçti geçmedi, ortalık bomba haberle çalkalandı.  Kartepe Adil Üstündağ’a verilmişti. Biz havalara uçtuk tabii, kim olursa olsun yeter ki olsun. Evet, oldu da… 

Oldu ama biz hâlâ halkımıza kayak kaydıramıyoruz. Biz halkımıza kayak kaydıramazsak Tanzer Ünal yazmayacak mı? Yazacak… Az bile yazmış. Şüphesiz kayak merkezimiz yöreye bir yöneliş sağlamıştır belki, bizler bundan nemalanıyoruz, ama turizme hizmet ediyoruz diyemeyiz.2009 yılında kurduğumuz Kartepe Turizm Derneğimiz malumunuz olduğu veçhile güzel hizmetlere öncülük etmiştir. Halen beklemede olan 16 adet projemiz var, ancak bizleri dinleyen birileri yok.

Her kim burada harekete geçse, hayırlı bir hizmet düşünse, önüne bu malum güç dikiliveriyor. Bundan eminim ki, sayın yöneticilerimiz de rahatsızdırlar. Yazımın başında da belirttim, bu iş sakat doğdu, öyle devam ediyor. Sözleşme tarihi 1988 ve süre 49 yıl, sözleşme bitim tarihi 2037. Bu iş nasıl düzelecek?”                                                                                 

                                                                                                                           

Metin Gürsoy’la konuştuklarımız

Pazar günü Nihat Gürer’in cenazesindeyiz.

Fevziye Camii avlusu çok kalabalık…

Sadece avlu mu, kalabalık yürüyüş yoluna kadar taşmış, trafik durmuş, gerideki iş hanına kadar insan seli.

Meral Akşener’e zar zor başsağlığı dileyebildikten sonra, kendime itiş kakıştan uzak bir yer bulmaya çalışıyorum.

Hemen ensemde “Tanzer” diye bir ses.

Döndüm, Metin Gürsoy…

Sarıldık, epey oldu görüşmeyeli.

“İstanbul’da mısın, yoksa Düzce’de mi?” diye sordum.

İstanbul’daymış, Düzce’ye gidip gelmesi de eksik olmuyormuş.

Yeniler bilmez, Metin Gürsoy bir süre önceye kadar Kocaeli’de önemli bir isimdi.

Uzun yıllar Doğru Yol Partisi İl Başkanlığı yaptı.

Bütün ulusal ve yerel gazetelerin İzmit ana dağıtıcısı idi.

Siyaseti de ticareti de bıraktı, kendini emekliye ayırdı.

Baktım, gören, “Metin abi hoş geldin” diye yanımıza yaklaşıyor, “Sen şu siyasete yeniden soyun” diyerek takıldım.

“Bizden geçti, ama yeni bir siyasi oluşum, herkesi kucaklayacak bir siyasi oluşum şart” dedi.

Eski günlere döndük, eski güzel günlere…

Kimsenin yabancılaştırılmadığı, kimsenin dışlanmadığı, kimsenin düşman olarak ilan edilmesdiği, herkesin oturup her konuyu özgürce konuşabildiği günlere…

Bilmeyenler vardır, söyleyeyim.

Meral Akşener’i siyasete sokan Metin Gürsoy’dur.

Parti yönetiminde görevli Asuman Özgün’ün önerisini iyi değerlendirmiş ve Meral Akşener’i DYP Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapmıştı.

O günleri andık.

Metin Gürsoy söz verdi, ilk fırsatta tekrar İzmit’e gelecek, uzun uzun anlatacağız.

 

ABD ve biz

Amerikan halkı, Obama yönetimini başarısız buldu ve Demokrat Parti’nin iktidarına son verdi.

Türk halkı, Erdoğan yönetimini o kadar başarılı buluyor ki, ülkemizde yaşananlardan o kadar memnun ki, iktidarın hatırı için rejim değiştiriyor.

ABD ile aramızdaki fark bu!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Tanzer Ünal - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

NEYZEN - Sayın ünal şunu neden belirtmiyorsunuz

Bu şehre göç eden 1890 muhacirlarından "kafkas,karadeniz"den başla gelen tüm göçmenler bu topraklarda tutunmaya çalışmış.

Ormanı,batağı,dereyi tepeyi ne kadar hazine arazisi varsa bir tür ele geçirme savaşı vermiş.,

2. ci 3 cü nesil satıp satıp yiyooorrr.

ne yatırımı,tesisi.kim yerlilik bağı oluşturdu bu şehirde.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Ocak 18:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler