• BIST 90.383
  • Altın 144,263
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • Kocaeli : 7 °C
  • İstanbul : 8 °C
  • Sakarya : 7 °C

Kasaplar Odası Başkanı: Ben bile et alamıyorum

Kasaplar Odası Başkanı: Ben bile et alamıyorum
Bakan Faruk Çelik, kasaplar federasyonu ile bir protokol imzalayarak et fiyatlarının aşağıya çekilmesini istedi. İmzalar atıldı, ancak bakanın bu talebi kasaplar tarafından uygulanmaya konulmadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında yapılan protokole kasaplar uymadı. İndirimin üreticiden başlaması gerektiğini söyleyen kasaplar, fiyatlarını düşürmedi.

 

İTHAL RESTİ İŞE YARAMADI

Bakanlık karkas yağsız etin tavan fiyatı 23.3 TL, yağlı etin tavan fiyatının da 21.8 TL olması gerektiğini açıklamıştı. Bakanlığın öngördüğü fiyat tarifesi ise uygulamaya alınmadı. Fiyatın düşmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyleyen kasaplar, bakanlığın “Et ithal ederiz” restine karşılık fiyatlarını değiştirmedi. Bilal AKPINAR

 

Kasaplar Odası Başkanı Rasim Özkul; “Ben bile et alamıyorum”

baskan-004.jpg

Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Ramis Özkul, bakanlığın ön gördüğü fiyatları uygulamayan kasaplara tepki gösterdi. Özkul, “Et o kadar pahalı ki ben bile alamıyorum. 40 TL’ye et mi olur” dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile bir protokol imzalayarak et fiyatlarının aşağıya çekilmesini istemişti. Vatandaş fiyatların düşmesini bekliyordu, ancak beklenen olmadı. İl merkezi ve ilçelerdeki kasaplar yine eski fiyattan et satışına devam etti.

 

“ET ALAMIYORUM”

Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Rasim Özkul da, et fiyatını bakanlığın istediği rakamlara indirmeyen kasaplara ateş püskürdü. Et fiyatının yüksek oluşunun kendisini de rahatsız ettiğini dile getiren Oda Başkanı Özkul, “Ben bile bu fiyata et alamıyorum” diyerek tepkisini gösterdi.

 

“FİYATLARI YÜKSEK TUTUYORLAR”

Kasapların fiyatları indirmemeleri ile ilgili olarak konuşan Oda Başkanı Özkul, “Kasaplar et fiyatlarını yüksek tutuyor. Oda başkanıyım, fakat ben bile gidip kasap arkadaşlarımdan et alamıyorum. Ben 40 liraya et alamam, buna gücüm yetmez, vatandaş nasıl alsın. Fiyatlar böyle kalırsa hangi vatandaşımızın evine et girer. Ülkemizde asgari ücret 1300 lira” dedi.


 

Kasaplar indirime yanaşmıyor

besi.jpg

Bakanlıktan yapılan açıklamalar ve Kasaplar Odası’ndan gelen talebe rağmen ilimizdeki kasaplar indirime yanaşmıyor. Et üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini, fiyatların düşürülmesinin de ancak bunun sağlanmasından sonra yapılabileceğine vurgu yapıyor. Kasaplar özellikle et üreticilerinin mazot, yem ve saman ücretleri ile ilgili desteklenmesini bekliyor.

Celeplere tepki gösterdiler

İlimizdeki kasaplar, ellerinde bulunan ve stok halindeki etlerin tüketilmesinin ardından bakanlığın istediği tarifeye gideceklerini ifade ederken, celeplere yönelik olarak de bir tepki gösterildi. İzmit Mezbahası’nda bulunan bazı celeplerin mezbahaya fiyatların yükselmesi için hayvan sokulmasını engellediğini dile getiren bazı kasaplar, bu konu hakkında yerel idarelerin de ilgilenmesi talebinde bulundular. İlimizdeki İzmit merkez ve çevre ilçelerdeki kasapların et fiyatları ile ilgili olarak görüşleri şöyle:

 

Güngör Kılıçaslan: Üretici desteklenmeli

“Et fiyatlarının indirilebilmesi için üreticinin yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Mazot fiyatlarının düşürülmesi, saman fiyatlarının inmesi gerekiyor. Bunlar yapılmasa indirim yapılması olanaksızdır. Sorunun temeline inemeden yapılacak fiyat indirimler uzun vadeli olmaz.”


 

Turan Kardemir: Keşke 20 liradan satabilsek

turan-009.jpg

“Bize gelen etin fiyatında bir değişiklik olmadı. Değil indirim, yeni bir zam gelmesinden korkuyoruz. Biz eti devletten ve ucuza alsaydık, daya uygun bir fiyata satabilirdik. Keşke eti 20 liradan satabilsek, çok kazansak, ama olmuyor. Et pahalı, ama indirim şu anki gelişmelere göre imkansız görünüyor.”


 

Murat Kaya: Et Bulgaristan’da 9 lira

murat-005.jpg

“Keşke et fiyatları 20 liraya inse, ama olmuyor. Et fiyatlarının indirilebilmesi için üreticilerin sırtındaki yükün azaltılması gerekiyor. Sorunun temeline inilmezse çözüm zor. Bulgaristan gibi bir ülkede et 9 liradan satılıyor, ama ülkemizde et fiyatları 40 lira dolaylarında. Onlar bu durumda kar ederken neden biz o fiyatlardan satamıyoruz. Devletin bu soruna köklü çözümler üretmesi gerekiyor” dedi.

 

“YAĞSIZ ETİ 25 LİRADAN ALIYORUZ”

Kendilerine gelen etin fiyatında bir değişiklik olmadığını da sözlerine ekleyen Kaya, “Et bize 25 liradan geliyor. Vergiler ve sakatatların atılmasını da eklediğimizde etin bize gelişi 33,5 TL lira civarında oluyor. Kira ve çalışan ücretlerini kattığımızda mevcut fiyatlar ortaya çıkıyor. Etin bize geliş fiyatı düşmeli ki indirim yapalım” dedi.


 

Burak Ayata: Aracılar ortadan kaldırılmalı

burak-004.jpg

“Et fiyatlarının inmesi için besici ile kasaplar arasındaki tedarikçilerin kaldırılması gerekiyor. Kasapların üreticilerden doğrudan malı almadı ki fiyatlar belli bir düzeye insin.”


 

Latif Çelik: Kimse zararına satış yapmaz

latif.jpg

“Kimse zararına satış yapmaz. Bakanlık bize gelen etin fiyatında indirime gitsin, maliyetlerimizi düşürsün et fiyatları kendiliğinden düşer. Ülkemizin her sektörde olduğu gibi bu işte de parayı aracılar kazanıyor. Üreticilerin ve satıcıların bir kazancı yok. Besicilerin bile kazancı düşük. Para aracılar da kalıyor.”


 

Mustafa İzlimek: Maaşımızı Bakan versin

mistik-003.jpg

“Et fiyatları bugünkü düşünce ile düşmez. O yüzden böyle bir fiyat talebi bugün için çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Madem öyle bakanlık bir kasap açsın, bizi de işe alsın ve dediği fiyattan etini satsın. Maaşımızı da düzenli olarak ödesin.”


 

Tahir Gülturan: Karkas eti 26 liradan alıyoruz

“Bakanlık karkas yağsız etin fiyatını 23,3 lira olacak diyor, ama karkas et bize gelişinin 26 liradan olduğunu kimse düşünmüyor. Etin bize geliş fiyatı yüksek olduğu için vatandaşa yansıması da bu oranda olur. Bize gelen etin ücretinde bir indirime gidildiğinde biz bunu vatandaşa yansıtırız.”


 

Hikmet Aydınlar: O fiyatı uygulayamayız

“Bakanlığın yapılan protokol sonucunda aldığı bir kararı uygulayabilmemiz için bize gelen et fiyatlarının indirilmesi gerekir. Ancak kasaplara gelen etin ücreti de çok yüksek. Doğal olarak da fiyatında bir düşüş söz konusu görünmüyor. Haliyle bakanlığın istediği fiyatları uygulayamıyoruz.”

 

basliksiz-1-014.jpg

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kenan Erdemir
18 Şubat 2016 Perşembe 12:02
12:02
Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Sayın Rasim Özkul'a bir sormak lazım o zaman... Sahibi oldukları Esentepe Tesislerinde et'in kilosunu ne fiyattan satıyorlar? Bu arada kendisi bile et alamamaktan yakınıyor. Besledikleri ve sahibi oldukları büyükbaş hayvanları olduğunu hatırlayamıyor sanırım... Et'in maliyeti belli, kasapların giderleri belli iken etiketleri bu fiyata düşürme şansı yok kasapların...
cenk
17 Şubat 2016 Çarşamba 17:11
17:11
Bakanları takmamak çok büyük bir meziyet hâline geldi zaten! Valla Bravo !.. Ne zaman ki, ithal et piyasaya girer ve yağsız kıyma ve kuşbaşının kilosu 20 TL, ye düşer o zaman da hiç kimse "yandı gülüm keten helva" demesin !
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim