KASK’sız olmaz!

Son zamanlarda eskiye oranla daha fazla sayıda motosikletin kazalara karıştığını ve ne yazık ki ölümlerin meydana geldiğini görüyoruz. Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu, aslında bir trafik kazası olmasına rağmen, fotoğraf karesinde eğer motor varsa bunun derhal “Motosiklet Kazası” şeklinde gazete sayfalarında yer almasıdır.

Değerli okurlarım, kimse kendi aracı ile veya başka şekilde bir trafik kazası yapmak istemez. Mümkün olduğu kadar hassas ve dikkatli biçimde kurallara uyarak trafikte yol almak ister. Bu durum hem iki tekerliler hem de dört teker kullanıcıları için geçerli olmalıdır.

Haberci kardeşlerim, içinde motosikletin yer aldığı bir kaza varsa bunu trafik kazası olarak değil motor kazası olarak manşetten veriyorlar. Bu görünüm, toplum içerisinde ne yazık ki “motosiklet kaynaklı trafik kazasıdır” şeklinde algılanıyor. Bu türden kaza haberleri yapılırken daha dikkatli yorumların ve tutarlı görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmalıdır.

Motosiklet denilen bu araç, iki teker arasına bir motorun yerleştirilmesi ile bisikletin motorlu haline getirilmesi ile icat edilmiş bir vasıtadır. Dünyanın birçok ülkesinde yaygın bir şekilde kullanılmakta, küçük ve ekonomik olması sebebi ile epeyce taraftarı bulunmaktadır. Her ne kadar çok gelişmiş modelleri, dünya çapında tanınmış marka ve tipleri olmasına karşın neticede iki teker üzerindedir ve dünyanın jiroskop etkisi ile tıpkı bisiklet gibi hareket ettiği müddetçe ayakta kalmaktadır.

Fakat bu aracı kullanırken öncelikle dikkat etmemiz gereken çok önemli bir konu bulunmaktadır: Hangi tip, model veya sınıf olursa olsun motosiklet mutlaka kask ile kullanılmalıdır. Haberlerini okuduğumuz ve motosikletin karıştığı kazalarda çoğu motosiklet kullanıcısının kask takmadığını görüyoruz. Bu durum ölüme açık bir davettir.

Size birisi, “ayakta dururken kendinizi yere bırakın” dese, ne yaparsınız? Ayakta duruyorsunuz ve herhangi bir dokunuş veya itme olmaksızın kendinizi yere bırakacaksınız. Mümkün mü? Tabi ki yapmazsınız. Ama motora binip, üstelik biraz da hızlıca giderseniz, olmasını istemeyiz ama herhangi küçük bir çarpışmada yere düşme ve kafanızı çarpma olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebeple her zaman motor kullanırken lütfen kask takınız, takmayanları uyarınız!

İşin bir diğer ve önemli kısmına bakarsak; otomobil veya diğer araç kullanıcıları motosikleti hala bir araç olarak görmemektedirler. Bu son derece yanlış bir görüştür. Motosikletlerin varlığı trafiğin biraz daha rahatlamasını sağlar. Motosiklet kullanıcıları artık fark edilmek istemektedirler. Lütfen gördüğünüz her motosikletliye iyi davranın, onların sokak ve caddelerde hatta otoyollarda seyrediyor oluşları trafik sorunlarının biraz daha azalacağının göstergesidir.

Trafik hepimiz içindir. Ama ayakta ve hayatta olmaktan asla vazgeçmeyin. Bu vesile ile motosikletin karıştığı trafik kazlarında kaybettiklerimizi rahmetle anıyor, kalanlarına sabırlar diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yavuz Taşkıran - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler