Kemal Kaya: Bakan isterse ekmek zammını geri alırız

Ekmeğe yapılan zam yeniden gündeme geldi. Bakan Faruk Çelik tarafından yapılan açıklamalar gündemin ortasına oturdu. Nihai satış fiyatı 61 kuruş olma...

Ekmeğe yapılan zam yeniden gündeme geldi. Bakan Faruk Çelik tarafından yapılan açıklamalar gündemin ortasına oturdu. Nihai satış fiyatı 61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1, 1.25 TL’den satılması kabul edilir değildir diyen Bakan Çelik, “Şimdi bu fiyat artışını haklı gösterecek bir veri olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Buradan bütün üreticilere, ekmek üreten bütün fırıncılara, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; Çıkın söyleyin” dedi.

 

“EKMEĞİN MALİYETİ 48 KURUŞ MALİYET”

“Buğday fiyatında geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir artış oldu ki ekmeğe, halkın temel zaruri ihtiyacına yüzde 33 artış yaptınız? Bir veri var mı elinizde? diyen Bakan Çelik, “Asgari ücret diyorsunuz, asgari ücretin ekmeğe yansıması yüzde 6’dır. Ekmek maliyeti içinde, ekmeğin gram gram maliyetini çıkartın 48 kuruş ekmeğin maliyeti var” ifadelerine yer vermişti.

 

“2014 YILINDA KARAR ALINDI”

Bakan Çelik’in bu açıklaması sonrasında Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da ekmek fiyatında bir artış olmadığını, şuan uygulanan fiyatların 2014 yılının Ocak ayında uygulanmaya başlanan tarife olduğunu söyledi. Balcı, “Ankara'da uygulanan fiyat Türkiye'de birçok ilçede 3 yıldır uygulanıyor. Karadeniz Bölgesi, Bolu, Kocaeli ve özellikle Sakarya'da 2013'ün Mart ayından beri bu fiyat uygulanmıştır” dedi. 

 

“61 KURUŞ MÜMKÜN DEĞİL”

Ekmeğin 61 kuruşa satılmasının mümkün olmadığını da ekleyen Balcı, ekmek fiyatının illere göre hatta ilçelere göre değişiklik arz ettiğini belirtti. Balcı, Faruk Çelik'in ekmek 61 kuruş olmalı söylemini, “Halk ekmek için söylemiş olabilir” diyerek değerlendirdi. Ekmek zammı tartışılırken ilimizdeki durum da dikkat çekti. Kent genelinde 480-500 dolayında fırın faaliyet gösteriyor. Bu fırınların 110 tanesi İzmit sınırları içerisinde bulunuyor. Fırın yoğunluğu bakımından Gebze bölgesi ikinci sırada yer alıyor.

 

2050 YILINA KADAR

Kocaeli genelinde 500 fırın faaliyet gösterirken kent genelinde 1 milyon ekmek üretiliyor. Bu kapasite ise 200 fırınla sağlanabiliyor. Kent genelinde üretilen ekmeğe bakıldığı zaman 2 bin, 2 bin 500 adet ortalama üretim yapılıyor. Bakan Çelik tarafından yapılan açıklama sonrasında Fırıncılar Federasyonu açıklama yaptı. Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı ve yönetim kurulu üyeleri Ankara’dan gelecek olan haberi bekliyorlar. Ondan sonra gereken açıklamayı yapacaklarını belirttiler.

 

ÇELİK’İN AÇIKLAMASI RAHATSIZ ETTİ

Fırıncılar Odası’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında Bakan Çelik tarafından yapılan 61 kuruş açıklaması fırıncıları oldukça rahatsız etmiş durumda. Ekmeğin sadece un, su ve tuzdan üretilmediğine dikkat çeken fırınlar, işçilik, sigorta, vergiler gibi bir çok kalem masrafın ekmek üretiminde yer aldığına dikkati çekiyorlar. Halk Ekmek Fabrikalarına tanınan imkanların kendilerine de tanınması durumunda ekmeğin 61 kuruşa satılabileceğini belirtiliyorlar.

 

“FIRINLARIMIZ 26 AYDIR ZAM ALMADI”

Bakan Çelik tarafından yapılan açıklama ile tepki gösterilen ekmek zammı hakkında Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Kemal Kaya, “Fırınlarımız 26 aydır zam almıyor. Bizler de zam yapma meraklısı değiliz. Ekmeğe yapılan zammın geri alınması söz konusu değildir. Ancak Bakanlık tarafından verilecek olan talimat sonrasında gereken yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“EN KALİTELİ EKMEK KOCAELİ’DE”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ne karar verileceğini bilmediklerini söyleyen Birlik Başkanı Kaya, “Ekmek sadece un, su ve tuzdan yapılmıyor. Bir çok maliyet kalemleri vardır. Ülke genelinde en kaliteli ekmek Kocaeli’de yapılmaktadır. Bir ekmekte 48 kuruşluk un kullanılmaktadır. Mahkemeye gidilmesi durumunda alınacak olan karara saygı duyarız” şeklinde konuştu. Serkan BORLAK

#

03 Şub 2016 - 15:22 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

cenk - Ekmek zammı Bakan isterse değil, millet istediği için geri alınmalıdır !

Ve ekmek fiyatları fırınlarda, dükkanlara verilen fiyatın 20-25 kuruş üstünde satılmalıdır !

Miletin isteğini bir kenara atıp veya hiç kaale almayıp, bu işleri siyasilerle bir polemik halline getirmek hiç de doğru bir davranış değildir ! Artık bu hakikatı görün ve bilin diyoruz !

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Şubat 15:22
01

CEM ATICI - Bunlar nasıl yönetici olmuşlar Allah aşkına.Bakan isterse zammı geri alırız diyor.Bakan ister istesin ister istemesin ''ONU MİLLETVEKİLİ YAPAN BAKAN YAPAN VATANDAŞ İSTEMİYORRR'' Yalakalığın bu kadarına pes doğrusu..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Şubat 15:22