Kira gelirleri beyanını unutmayalım

Eskiler mart ayına hep dert ayı dediklerini hatırlıyorum. Acaba vergi ayı olduğu için mi diyorlardı diye hep düşünmüşümdür. Ancak kazanıyorsak bir miktarını devlet harcamalarına katkı amacıyla verilmesi de çağdaş toplumlarda bir vatandaşlık görevi. Yeter ki ödediğimiz vergiler gerçekten yerinde harcanmış olsun. Gelir unsurları içinde kira gelirleri (diğer adı ile gayrimenkul sermaye iradı) mükellefleri sayısal anlamda en fazla mükellef grubunu oluşturmaktadır. O nedenle kira gelirlerinin beyanına ilişkin bazı özel durumlar hakkında değerlendirmeler sunmak istiyorum.

 

KİMLER KİRA GELİRİNİ BEYAN ETMEK ZORUNDA

Konut kira geliri 2015 yılı için 3.600 TL’nin üstünde kira geliri elde edenler.

İşyeri kira gelirlerinin brüt tutarının 29.000 TL’yi aşmış olması durumunda.

Konut ve işyeri kira geliri olanları ise, konut kira gelirinin istisna sonrası kalan tutarı ile işyeri kira geliri toplamın 29.000 TL tutarı aşanlar.

Kira gelirlerini beyan etmek zorundadır.

 

KİRA GELİRLERİNDEN MASRAF DÜŞÜLÜR MÜ?

Kira gelirlerinden iki türlü masraf düşülmesi mümkündür.

Götürü gider

Gerçek gider bu usullerden birinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Götürü gider kira gelirlerinin % 25’i kadardır. Eğer bu usul seçilmişse en az 2 yıl bu usulü kullanmak gerekir. İstenirse sonra gerçek gider usulüne dönülebilir.

Gerçek gider usulünde ise;

Başka yerde kirada oturuluyorsa ödenen kiralar

Kiraya verilen taşınmaz için alınan kredilerin faizleri

Kira getiren yer için yapılan her türlü onarım, bakım, sigorta giderleri

Kira gelirlerinden indirilir.

 

KİRA GELİRİ NE ZAMAN ELDE EDİLMİŞ SAYILACAK?

Kira gelirlerinin beyanı için geçerli kural kiranın tahsiline bağlıdır. Tahsil edilmeyen kiralar beyan edilmez. Peşin tahsil edilen kiralar, tahsil edildiği yılda değil ait olduğu yılda beyan edilir.

2015 yılında, 2015 yılı içinde ve önceki yıllar ile ilgili olarak tahsil edilen kiralar beyan edilecektir. 2015 yılından 2016 yılına ilişkin kira tahsil edilmişse bu kiralar beyan edilmeyecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler