Kiralık işçi verme yöntemleri belirlendi

Daha önce “Kiralık işçi verilir” başlığında yazdığım yazıda yasanın çıktığını belirtmiştim. Bu kez 11 Ekim 2016 tarihinde yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin yönetmelik yayınlandı.

 Buna göre kiralık işçi ilişkisi, işçi bulma kurumu ile bu kurumun iznine tabi olarak kurulan ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI aracılığı ile yürütülecek.

 

HANGİ HALLERDE GEÇİCİ  İŞÇİ İLİŞKİSİ KURULACAK?

- Bayan işçilerin doğum ve erkek işçilerin Askerlik hizmetleri nedeniyle boşalmalar olması durumu

- Mevsimlik tarım işçileri

- Ev hizmetleri

- Rutin işler dışı arada bir gördürülen işlerde

- İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde

- İş kapasitesinin öngörülenin üstünde artması durumlarında

Özel istihdam bürolarından geçici işçi talep edilebilecek.

 

GEÇİCİ İŞÇİLERİN PATRONU (İŞVERENİ)  ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI OLACAK

 Geçici işçi ile özel istihdam büroları arasında geçici işçi sağlama sözleşmesi yapılacak. Geçici işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilecektir. Bu süre üç ayı geçemeyecek.

 

HANGİ HALLERDE GEÇİCİ İŞ  İLİŞKİSİ KURULAMAYACAK

- İşverenin toplu işçi çıkarması durumunda 8 ay süreyle geçici işçi uygulaması yapılamayacak.

- Kamu kurum, kuruluşlarında ve maden çıkarılan işyerlerinde,

- Grev ve lokavtın uygulanması sırasında (grev, lokavta katılmayacak olanlar hariç) geçici işçi ilişkisi kurulamayacak.

 

DİĞER BAZI DURUMLAR

 Geçici işçi talep eden işveren çalıştırdığı işçi sayısının dörtte birinden fazla geçici işçi alamayacak. Ancak on veya daha az işçi çalıştıran yerlerde bu sayı 5 kişiye kadar çıkabilecek.

 Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren altı ay geçmeden tekrar geçici işçi kapsamında çalıştıramayacak.

 İşverenler işçi kiralama karşılığında özel istihdam bürolarına ücret ödeyecek. Geçici işçilerin ücretleri özel istihdam büroları tarafından ödenecek. İşveren her ay işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Ücret ödenmemesi durumunda özel istihdam bürosunun alacağından mahsup edip, işçilerin banka hesabına ücretleri yatıracak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler