Kırım Tatarları, sürgünün 71. yılını andı

Kırım Tatarları Derneği Kocaeli Şubesi ana yurtlarından sürgün edilişlerinin 71. Yılı dolayısıyla dün bir etkinlik düzenledi. Valilik tören alanında...

Kırım Tatarları Derneği Kocaeli Şubesi ana yurtlarından sürgün edilişlerinin 71. Yılı dolayısıyla dün bir etkinlik düzenledi. Valilik tören alanında Atatürk anıtına çelenk bırakan dernek yöneticileri, İstiklal Marşı’nın ardından Kırım Milli Marşı olan Ant Etkenmen’i okudular.

 

VATANA DÖNÜŞ MÜCADELESİ

Dernek üyeleri adına açıklamayı okuyan Kırım Tatarları Derneği Denetim Kurulu Üyesi Emre Tokel, “Bundan tam 71 yıl önce, 250 binin üzerinde Kırım Tatarı sürgün edildi. Amaç Kırım’ı tamamen bir Türk soyu olan Tatarlardan arındırmak ve Slavlaştırmaktı” dedi. Soydaşlarının acımasız ve kötü şartlar altında yük vagonlarına bir gecede bindirilerek Özbekistan’a ve Sibirya’ya sürgün edildiğini belirten Tokel, “Soydaşlarımızın büyük kısmı sürgün sırasında şehit oldu. Hayatta kalanlar ise gittikleri yerlerde uygulanan Rus asimilasyon politikaları ile sorunlar Fakat soydaşlarımız Rusların, Kırım’ı topyekun Slavlaştırma çalışmalarına izin vermedi. Vatana dönüş mücadelesini hiçbir zaman bırakmamıştır” dedi.

 

“BAĞIMSIZ KIRIM İÇİN”

21 Şubat 2014 tarihinde Kırım Tatarları için acı bir güne daha tanıklık ettiklerinin altını çizen Tokel, şöyle konuştu: “Rusya bir gecede tekrar Kırım’ı işgal etti. Hilelerle yapılan işgal yasal bir zemine oturtuldu. Dünya ve ulusal basında yazan demokratik referandum haberlerinin tamamı yalandır. Halkımız halen baskı ve zulüm altındadır. Kırım Dernekleri Federasyonu ve Kocaeli Kırım Tatarları Derneği olarak tek ilke ve görüşümüz ne Rusya ne de Ukrayna’ya bağlı bir Kırım’dır. Amacımız tam bağımsız Kırım Cumhuriyeti’dir.” Nuri AKÇAHARMAN

#

18 May 2015 - 15:53 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.