Kirli savaşın bize maliyeti

Savaşı zenginler çıkarır ama fakirler ölür, sözü hayatın bir gerçeğidir. Ortadoğu’ya demokrasi getireceğiz yalanı ile başlatılan savaşlar ne yazık ki Ortadoğu’ya gözyaşı, acı, binlerce ölümler ve kaos getirdi. Ortadoğu’nun iştah kabartan petrolleri üzerine plan, proje ve hesaplar bir türlü dur durak bilmiyor.

Ortadoğu’da egemen devletler birlikteliği bu coğrafyadaki devletleri istedikleri şekle sokmak için tek tek kibrit kutusu gibi art arta devirdiler. Libya’nın Muammer Kaddafi’si öldürüldü. Libya paramparça oldu.

Önceden İran ve Irak sekiz yıl savaştırıldı. Petrolden gelen paralar her iki ülkede silaha yatırıldı. Silah üreticileri kazandı ama İran ve Irak halkı kaybettiler. Sonra Irak hedef seçildi. Bahane Saddam’ın nükleer silah sahibi olmasıydı. Bu da sonradan yanılmışız sözü ile bahane olduğu anlaşıldı.

Bir kere kurt kuzuyu yemeyi kafasına koyduğu için Irak dize getirilerek Saddam öldürüldü. Irak hala da kaos ortamındadır. Ne olacağı da belli değildir. Diğer yok edilen ve dize getirilen devletlerden sonra sıra Suriye’deydi. Suriye de perişan ve paramparça olmuş vaziyettedir.

Son zamanlarda Suriye üzerinde güç savaşları hüküm sürmeye başladı. Süper güç Amerika ile eski gücüne kavuşmak planı ve projesi ile Rusya ben de varım kuvvetli iddiası ile ortadadır. Suriye’de güçler savaşı Suriye’yi belirsiz yollara düşürdü. Kimse sonucun ne olacağını da kestiremiyor. Suriye terör örgütlerinin cirit attığı bir hayalet devlet konumuna getirdi.

 

TÜRKİYE YÜKÜN ALTINDADIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci ağızdan açıkladı. Ülkemize iki buçuk milyon Suriyeli göçmen geldi. Kamplarda yaşayan 280 bin Suriyeli göçmenlere bugüne kadar 8.5 milyar dolar harcanmış. Diğer göçmenlere harcanan paralar da düşünülürse, hesaplanırsa korkunç boyut ortaya çıkar. Savaşı çıkaranlar zevk ve sefa peşinde ama acısı Türkiye üzerinde kaldı. Bunu akıl, mantık, vicdan ile mukayese etmek mümkün olamaz.

İstanbul’da 500 binin üzerinde Suriyeli göçmen olduğunu açıkladılar. Bu durum başlı başına sosyal bir yaradır. Bu dramın acısı yıllarca devam edeceği aşikar olup kolay kolay tedavisi de olamayacak.

 

EGE DENİZİ CESETLER DENİZİ OLDU

Türkiye üzerinden botlarla Yunanistan’a geçmeye çalışan yüzlerce insan Ege’nin sularında boğuldular. Bu dram her gün devam ediyor.

Batı ülkelerine geçmeye çalışan göçmenlere nerede ise bütün kapılar tek tek kapatılıyor. Arada bir timsahın gözyaşları misali, sözlerin ise samimiyet ve gerçek payları da yoktur.

Türkiye olarak PKK terör örgütü ile otuz yıldır uğraşıyoruz. Şimdi de PYD ve İŞİD ile uğraşma durumunda kaldı. Bütün güçler biz de dahil İŞİD terör örgütüne kilitlendi. Rusya, Amerika, Fransa diğer koalisyon güçleri ve bizim uçaklar habire İŞİD’e bomba yağdırıyorlar. Nasıl bir güçleri varsa bir türlü bitirilemiyor. Petrol gelirleri başlı başına bir güç veriyor. Bol paralar ile dünyanın her yerinden militan bulabiliyorlar. Adamlar para uğruna bile bile ölüme koşuyorlar.

Bir öğrencim fakir bir aile çocuğu olmasına rağmen bir gün Allah fakirlerin belasını versin demişti. Bu cümle karşısında afallamış ve sebebini sormuştum.

Hocam fakirlik insanı yok ediyor. Her türlü pis yollara sürükler ve sürüklüyor diye izah etmişti.

Fransa’da terör örgütü suçsuz ve günahsız insanları öldürdü. Elbette ki canı gönülden kınıyoruz. Ama yine de ateş düştüğü yeri yakıyor.

Fransa’daki katliamı kınayan batı, katliam Türkiye’de ve başka bir yerde olunca aynı tavrı sergilemiyorlar.

Bu çifte standardı da biz kınıyoruz. Terörün dini, imanı, inancı ve mantığı yoktur. Terörü besleyip bundan medet umanları da aynı ölçüde kınıyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler