• BIST 106.843
  • Altın 142,630
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Kocaeli : 16 °C
  • İstanbul : 24 °C
  • Sakarya : 19 °C

Kış mevsiminin sağlık deposu kestane

Kış mevsiminin sağlık deposu kestane
Gelen soğuklarla birlikte gelen sıcacık kestane kokusuna dayanamaz olduk.

Kestanenin tam da zamanıyken enerji sağlamak adına kaliteli bir besin kaynağı olduğunu belirten beslenme uzmanı İpek Ağaca, hafıza eksikliğinde oldukça güçlü olduğunu belirtti. Omega-3 ve Omega-6 yağlarını bulunduran Kestane, öğrenme ve hafıza i üzerinde, hatta Alzheimer hastalığında önemli bir etkene sahip.

Sağlık deposu kestanenin besin öğelerine değinirsek: fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeren kestane; fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı oldukça önemli bir besindir. Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması (100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunur) potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olabilmektedir. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını hızlandırır. Kestane; lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur; kabızlığa karşı korur.

 

AMAN MİKTARA DİKKAT!

Kestane aynı zamanda tok tutma özelliğine sahiptir. Fakat yerken miktarına dikkat edilmezse çok da kolay kilo aldırabilir. 3 adet kestane, enerji içeriği bakımından 1 ince dilim ekmekle eş değerdir. Özellikle fazla kilolu kişilerin ve metabolizma hızı yavaş olanların kestane yerken miktar bakımından dikkatli olmaları gerekir. Kestane, çoğu kişi tarafından bir oturuşta 10-15 tane yenebilen bir besindir. Kestane tüketirken miktarda farkında olmak ve kendimize en fazla 5-6 kestane sınırı koymanın önemli olduğunu belirten İpek Ağaca, kestaneyi sık tüketiyorsak tavsiye ettiğim tüketim şeklini, ara öğünde ise ortalama 3 orta boy olmalıdır diye konuştu. Pişirme tavsiyesi olarak Kestaneyi sağlıkla tüketmek için haşlayarak hazırlanabilir. Mangalda pişirilecekse kanserojen özellik taşımaması için ateşe yakın olmamasına özen göstermelidir.

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim