Kişilik özelliğiniz kalp krizi geçirme riskinizi arttırıyor

Yapılan çalışmalara göre; kişilik özelliğiniz A tipi ise kalp hastalıklarına ve kalp krizine yakalanma riskiniz iki kat artıyor. Peki, A tipi kişilik...

Yapılan çalışmalara göre; kişilik özelliğiniz A tipi ise kalp hastalıklarına ve kalp krizine yakalanma riskiniz iki kat artıyor. Peki, A tipi kişilik özellikleri nelerdir? Us Psikiyatri Enstitüsü'nden Dr. Uğur Hatıloğlu, kalp hastalıklarıyla kişilik özellikleri arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi.

 

A Tipi Kişilik Özelliği olan kişiler risk altında

Kalp hastalıkları ile kişilik özellikleri arasında bir bağlantı olduğunun gözlemlenmesi sonucu 'A tipi' ve 'B tipi' kişilik tanımlamaları yapılmıştır. Kalp hastalıklarına yatkınlık açısından bakıldığında A tipi kişilik özelikleri ve davranışlarına sahip kişiler daha çok risk altındadır. A tipi insanlar hareketli, azimli, sabırsız ve rekabetçi özelliklere sahip insanlar olarak bilinirler. Yapılan çalışmalarda A tipi bireylerin kalp krizi geçirme ve diğer kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık iki kat arttığı bulunmuştur. Bazı çalışmalarda, kalp krizi sonrası depresyona ek olarak yüksek düzeyde anksiyeteli bireylerin kalple ilgili yeni sorunlar yaşama riskinin 2-5 kat arttığı gösterilmiştir.

Eğer bu özellikler sizde varsa kalp hastalıklarına daha çok yatkınsınız. 

 

Sırada beklemek içten içe sizi yiyor mu?

Tip A kişiler işlerini yapmalarını alıkoyan ya da onları yavaşlatan durumlardan derin bir rahatsızlık duyarlar ve içsel bir gerilim yaşarlar. Aynı anda bir sürü işi yetiştirebilmek ve işlerin kafasında kurduğu gibi gitmesi gibi gerçek hayatla pek uyumlu olmayan hedefleri olabilir. Çünkü onlara zaman yetmez. Dış faktörlerin araya girmesiyle engellendiklerinde agresifleşebilirler.

 

Size "Mükemmelliyetçi, beklenilenden başarılı, işkolik" gibi sözler sarf ediyorlar mı?

Bunlar birbirine çok yakın tanımlar olup hedef odaklı insanların mayasında bulunan ve onları daha fazlasını istemeye iten, zaman zaman doyumsuz kılan özelliklerdir.

 

Tırnaklarınızı yiyor veya dişlerinizi gıcırdatıyor musunuz?

Tırnak yeme, diş gıcırdatma ve benzeri gerginlik ya da aşırı kaygı durumunda ortaya çıkan davranışlar bu tip kişilerde sıklıkla görülür.

 

Gözünüzü kapayıp vazifenizi yapma konusunda çok mu duyarlısınız?

Bu kişiler işlerinde diğerlerine göre daha özenli ve titiz olduklarından daha stresli ve kaygılı olabilirler. Sanki onlara verilen ya da çıkan her iş acil muamelesi görür. Hayatlarının nerdeyse tüm alanlarında her şeyden haberdar olmak, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak onlar için önemlidir. Herkesi memnun etmeye çalışır, plan ve programlarına aşırı sadıktırlar.

 

Herhangi bir durum olumsuz gittiğinde en kötüsü olmuş ya da olacakmış gibi düşünür müsünüz?

Olası bir problem ya da başarısızlık durumunda, en kötü ihtimali akıllarına getirirler. Kaybetmek ya da ufak bir başarısızlık onlar için büyük bir felaket anlamına gelebilir.

 

Sık sık tartışır veya insanların sözünü keser misiniz?

Bunu bilerek yaptıkları söylenemez. Genelde bu durumlar çevresindekilerin iyiliği içindir. Fakat bu iyi niyet karşı tarafta umursanmadığı ya da beceriksiz göründüğü izlenimi vererek ilişkide mesafe konulmasına sebep olabilir.

 

Geceleri uyumakta zorlanıyor musunuz?

Bu kişiler başarısızlık ve kaygılar üzerinde durabilirler. Bu da sürekli düşünmeye, dikkatini toplayamamaya, unutkanlığa ve gece uykuya dalmakta zorlanmaya kadar gidebilir.

 

İnsanlar sizle sohbetlerini sürdürememek konusunda şikayetçi mi?

Bu kişiler hareketli ve rekabetçi insanlar olduklarından kafalarında hep bitirilmesi gereken bir iş vardır ve onu bitirene kadar kafaları rahat etmez. O yüzden günlük konuşmalara dikkatlerini veremeyebilir ya da sohbeti çabuk sonlandırmak isteyebilirler. Kendilerini hep bir koşuşturmaca içinde gördüklerinden, insanlarla konuşmak zaman zaman can sıkıcı ve zaman kaybettiren bir eylem haline gelebilir.

 

Kariyerinize ilişkilerinizden daha çok enerji harcıyor musunuz?

Kendilerine ve ilişkilerine ayırdıkları zaman ve enerji miktarı, iş gücünün yanında ikinci sırada kalır. Somut başarılara, dereceye ve terfi etmeye daha çok önem verirlerken, ilişki gibi soyut başarılar onlar için karşı taraf kadar önemli değildir. İşlerini eve sık taşırlar. Tatilde deşarj olmak yerine tatilden dönüşte işlerine nasıl koşturacaklarını düşünüp tatilin tadını çıkaramayabilirler.

 

Strese duyarlı mısınız?

Diğer kişilere göre stres düzeyleri daha fazladır. Sürekli işle ilgili yaptıklarını kontrol edip, yapacaklarını planladıklarından içsel bir gerilime sahip olabilirler. Başkalarının da dahil olduğu işlere, iş bitsin amacıyla sık sık müdahale edebilir ve onlarla kolayca tartışmaya girebilirler. İçsel ve dışa vuran stres düzeyleri; kan basıncının daha yüksek olması ve kalp hastalığı riskinin artmasında önemli bir rol oynayabilir.

#

22 Eki 2016 - 12:39 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.