Kışın doğru beslenin hastalıklardan korunun

Bu durumun vücudun enerji harcamasını azalttığını, buna yanlış beslenme de eklenince vücut direncinin kırılıp hastalıklara yakalanmanın daha kolaylaş...

Bu durumun vücudun enerji harcamasını azalttığını, buna yanlış beslenme de eklenince vücut direncinin kırılıp hastalıklara yakalanmanın daha kolaylaştığını belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarında beslenme konusunda bilgi verdi.

 

Kış aylarında bol bol C vitamini almak önemli

Kış aylarında insanlar soğuktan daha çok etkilendiği için, gribal enfeksiyonları daha çabuk kapar. Bu yüzden hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol bol C vitamini almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarının uzun gecelerinden eksik etmemek sağlık için önemlidir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil, yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir.

 

Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak için…

  • Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği Omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir.
  • D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir.
  • Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir.
  • Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı ise haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir.
  • Kış aylarında genellikle çocukların sevmediği sebzeler çoğunluktadır. Çocukların büyüklere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları da fazladır. Bu yüzden annelerin çocuklarına bu sebzeleri sevdirerek veya değişik şekillerde yemelerini sağlaması gerekir.

 

Kışın sıvı tüketimine dikkat

Kış aylarında sıvı ihtiyacı pek akla gelmediğinden vücut yeterli sıvı ihtiyacını alamaz. Bu yüzden kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacını yeteri derecede karşılamak gerekir. Kışın günde en az 2 lt su tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vücut zararlı öğeleri atamaz ve vücut fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur.

#

27 Kas 2014 - 18:11 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.