Kocaeli böbrek naklinde ilk 3'te

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Aralık 2016’dan bu yana hastanenin organ nakil m...

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, Aralık 2016’dan bu yana hastanenin organ nakil merkezinde 3 böbrek naklini gerçekleştirdiklerini açıklayarak beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarına da organlarını bağışlamaları konusunda çağrıda bulundu. Toplantıda konuşan hekimler ise, 99 hastanın daha nakil beklediklerini açıkladı. Hastanenin konferans salonunda yapılan basın toplantısına Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz ve organ bağış merkezi hekimleri katıldı.

 

“KOCAELİ ORGAN BAĞIŞINDA 3’ÜNCÜ”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, “Bölgesinde nitelikli ve öncelikli hizmetler vererek bölgenin sağlık merkezi olma yolunda adımlar atarak ilerlemektedir. Böyle iş yükünün fazla olduğu bir hastane ister istemez aynı zamanda üniversite hastanesi olması yönünde vatandaşlar için çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de anne dostu unvanını alan bir eğitim ve araştırma hastanesi olmuştu. Bu vesileyle belge sunumu yapıldı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü’ne teşekkür ediyoruz. Derince eğitim ve araştırma hastanesi olarak ilk olmaya devam edeceğiz. Kocaelimiz Türkiye’de organ bağış noktasında İzmir ve İstanbul’dan sonra 3’üncüdür” dedi.

aciklama-006.jpg

“HASTANEDE 3 NAKİL YAPILDI”

Güneş’in ardından konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney, “Kamu hastaneleri sağlık hizmetinin omurgasını oluşturur. Kocaeli şu anda Türkiye’de 30 tane sağlık merkezinden birisi. Kocaeli Şehir Hastanesi ağırlıklı olarak cerrahi hizmetlerin verileceği bir hastane olacak. Böbrek naklinin her ne kadar tıbbi aşamaları her ne kadar önem arz ediyor olsa da ileri teknoloji gerektiren bir başarı hikayesidir. Genel sekreterlik olarak da bu başarıların destekçisi olduk. Türkiye’nin belli başlı organ nakli merkezlerinden bir tanesi kurulmuş oldu. Aralık ayından bu yana da Derince Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 3 tane nakil yapılmış durumda” şeklinde konuştu.

 

BÖBREK YETMEZLİĞİNİN NEDENİ AĞRI KESİCİLER

Daha sonra Ergüney, vatandaşlara ağrı kesicinin sürekli kullanılmasının zararlarını da hatırlatarak “Ağrı kesici kullanımı çok yaygın. Bu böbrek yetmezliklerinin ciddi bir sebebi. Sürekli ağrı kesici alan bir insan 10-15 yıl sonra böbrek yetmezliğine gidebiliyor. Boğaz, baş ağrıdığında, soğuk algınlıklarında ve ufak tefek rahatsızlıklarda antibiyotik almak vücuda son derece zararlıdır” ifadelerini kullandı.

toplu-(2)-005.jpg

“70 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR”

Ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz ise, “Organ bağışı ile ilgili maalesef Tıp Fakültesinde yeteri kadar eğitim almadık. Türkiye’de organ bekleyen gayri resmi rakamlara göre 70 bin olduğu biliniyor. 60 bin civarında diyalize giren hastaların olduğunu düşünürsek böbrek nakline çok fazla ihtiyaç var anlamına gelir. Derince’nin eğitim ve araştırma hüviyetine pekiştirici bir hamledir bu. Tabi bizim sahadaki çalışmalarımız doğrudan yansımıyor. Biz şimdi 5 kat daha fazla çalışacağız. Bu 3 hasta istanbul’a gidecek hastalardı, ama derince eğitim ve araştırma hastanesinde yapılarak eğitim ve araştırma hüviyetinde pekiştirici oldu” dedi.

 

“99 HASTA BÖBREK BEKLİYOR”

Ardından söz alan organ nakil merkezinin Sorumlu Cerrahı Op. Dr. Bekir Voyvoda, “Bu bir ekip işi. Gecemiz gündüzümüz yok. Diyalize gelen böbrek havuzumuz çok artmakta. İlk nakli 28 Ocak’ta yaptık. Şu anda 99 hastamız olmuş. Bu insanlar böbrek beklemekte. Kadavradan böbrek nakli böbrek yetmezliği tanısı olan hastalar sıraya girip beklerler. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların bağışlamasını bekleyen hastalara deniyor. Nakil 55 saatimize tekabül ediyor. Beyin ölümü tanısı konuşmuş hastaların hayata dönüş oranı geri dönüşümsüz anlamına gelir. Havuzun arttırılması için beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarından ricada bulunuyoruz. Lütfen bize yardımcı olun. Marmara bölgesinde Edirne, Kocaeli İstanbul illerinde böbrek nakli yapıyoruz. Türkiye’de 120 merkez var. Üniversite hastaneleri dahil İstanbul-Ankara arasında böbrek nakli yapan tek merkez Derince” şeklinde konuştu.

hekimler.jpg

“GÜNDE 1,5 LİTRE SU TÜKETMELİYİZ”

Ardından Doç. Dr. Erkan Şengül, “Son birkaç ay içinde yaptığımız birebir deneyimlediğimiz 3 nakil hastaların yaşama tutunmaya çalıştığı süre tarif edilemez. Hastane olarak çok güzel bir nakil ekibimiz var. Bu hastaların takibi tabi ki ömür boyu. Hem genel sekreterliğimizin desteği hem de hastanemizin desteği bizim için çok önemli. Ülkemizde yapılan çalışmalarda nüfusun yüzde 15’inde böbrek hastalığı var. Özellikle şeker, hipertansiyon hastalarının böbrek için sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekiyor. Tuz ve şeker tüketiminin azaltılması, sigaranın bırakılması gerekiyor. Obezite tek başına bir hastalık sebebidir. Bir insanın günde 1,5 litre su tüketmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu. Selin BECER

#

10 May 2017 - 14:02 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.