Kocaeli halkı, çevreye neden bu kadar duyarsız?

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, İzmit Aliağa Tüpraş tesislerindeki kazan patlamasıyla ilgili açıklama yaptı.

Kazada 4 işçi hayatını kaybetmişti…

Tüpraş’ın müteahhit firmasında çalışan tanıdıklarım da vardı…

Aradım, durumlarını sordum…

Patlama çalıştıkları yerin 200 metre uzağında yaşanmıştı… 

Ağdacı, Aliağa’daki patlama, ilimizde olası bir facia ve çevre konularıyla değerlendirmede bulundu…

“Utanıyorum! isyan ediyorum!” başlığıyla bir değerlendirmede bulunan Ağdacı, şu açıklamada bulundu;

 

KOCAELİ SANAYİ KENTİ…

“Artık bir şeyler söylemenin elzem olduğu kanısındayım.

12 Ekim tarihinde hepimizin malumu olduğu üzere İzmir Aliağa Tüpraş tesislerinde kazan patlaması sonucu maalesef 4 işçi kardeşimizi kaybettik.

Bu elim kaza sonrasında Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı sayın Baran Bozoğlu, SEVESO direktifinin (Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi direktifi) uygulamasının 2019’ a bırakıldığı ve bunun sakıncalarını içeren bir açıklamada bulundu.

 Bu açıklamaya istinaden; bünyesinde 2300 adet irili ufaklı sanayi kuruluşu (ki bunların bir çoğu Tüpraş,boya fabrikaları,demir çelik fabrikaları gibi ağır sanayi kuruluşu) 14 OSB, 39tersane, 14 Liman işletmesi, yılda 11000 geminin giriş/çıkış yaptığı limanı barındıran kentimizde de bu türden kazaların olması an meselesidir.(kaldı ki zaman zaman oluyor da)

Yine Kocaeli'de 56 taş ocağı bulunmaktadır (mermer vs.hariç). Bu taş ocakları açık işletme ve patlatma yöntemi ile hiç bir iş güvenliği kuralına uymadan çalışmaktadır.

 

KOCAELİ’DE HER AN KAZA OLABİLİR

Sevgili dostlar UYARIYORUM dedim çünkü kentimiz her an olabilecek büyük sanayi kazalarına gebedir!

Kocaeli gerek kent dinamikleri, gerekse de halk olarak olaylara karşı duyarsız ve ilgisizdir. Bunu örnekleri ile açıklamak istiyorum:

 ÇMO Kocaeli Şube olarak aşağıdaki seminer/panelleri düzenledik.(bunlar sadece bazıları ve önemli gördüklerim) karşılarında da katılımcı sayılarını yazdım. Sunu belirtmek isterim ki, bu etkinliklerin hepsine tüm ilgilileri, yetkilileri, çalışanları ve tüm halkı davet ettik. Ve hepsi de ücretsiz, konularında Türkiye'nin en uzman kişileri tarafından verilen seminerlerdi. Bu eğitmenler tamamen iyi niyet ile vakit ayırıp kentimize geldiler. Dedikten sonra gelelim etkinliklere;

 

SEMİNERLERE İLGİ GÖSTERİLMİYOR

SEVESO semineri (yani büyük endüstriyel kazaların önlenmesi) KBB’nin Sivil Toplum Merkezi’nde yaptık. Katılım:12

Evet sadece 12 (on iki) kişi

Kocaeli'nin hava kalitesi paneli (MMO’ nun salonunda düzenledik) Katılım 16 (on altı) kişi. Bu panele Büyükşehir’den sayın Mesut Önem katıldı.

 İzmit Körfez'i ölüyor! mu? KYOD’ de düzenledik (son yaptığımız analiz sonuçlarına temel teşkil eden panel) bu panel de körfezin çoktan öldüğü sonucuna varılmıştır.Katilim 30 (otuz) kişi. Bu panelimize de ilgili/yetkili kurumlardan sadece sayın Mesut Önem katılmıştır.

 Sonrasında Körfez’de alg patlaması nedenleri ve çözüm önerileri konulu panelimizi yine Sivil Toplum Merkezi’nde yaptık. Katilim: KMO Bsk, KYOD Bsk, öğrenciler ve ÇMO üyeleri idi.

 

HER KESİMİ DAVET ETTİK

UTANIYORUM çünkü; gördüğünüz gibi Kocaeli'yi yakından ilgilendiren konularda düzenlediğimiz seminer ve panellere tüm kent ilgilileri, kent halkı, velhasıl herkesi herkesimi davet etmemize karşın katılım bu düzeyde oldu!

 

HEREKE’DEKİ PATLAMA

Bir örnek daha vermek istiyorum; daha önce de belirttiğim gibi 56 faal taş ocaklarının olduğu kentimizde olası kazaları önlemek amacıyla madencilik ye mevzuat uygulamaları konusunda eğitim düzenledik ve 56 taş ocağının ulaşabildiklerimizin hepsine haber vermemize karşın sadece ve sadece 2 yazı ile iki kişi başvurmuştur. Ne tesadüftür ki ertesi gün Hereke’de patlatma sırasında fırlayan bir kaya iki evin arasına düştü.(basın da mevcuttur).

 

NEREDEYDİNİZ?

 Değerli dostlar İSYAN EDİYORUM çünkü; ÇMO Kocaeli Şube olarak bizler kısıtlı olanaklarımızla ücretsiz olarak düzenlediğimiz seminer/panellerimizle, tamamen bilimsel olarak HALKIMIZI ve idarecilerimizi Bilgilendirme amacında iken katılım maalesef bu boyutlarda.

 Ancak daha sonra bu etkinliklerimiz ve açıklamalarımız basında çıkınca herkes konuşmaya başlıyor.

 Soruyorum: Kardeşim biz bu konuları seminerde/panelde konuştuk NEREDEYDiNİZ?

Niçin katılmak lütfunda BULUNMADINIZ?

Madem söyleyeceklerim vardı, niçin gelip orada konuşup tartışmaya katılmadınız? Fikirlerinizi söylemediniz?

Arkadan ve sonrasında konuşmak bu kente hiç bir yarar sağlamaz!

 

GERÇEK VE DOĞRU TEKTİR

Biz bu kentin sorunlarını BİRLİKTE çözmekten yanayız.

Bunun için de ÇMO Kocaeli olarak bir avuç çalışanımız ile birlikte, inandığımız DOGRULARDAN ödün VERMEDEN, bilimin ışığında KOCAELİ'ni sevenleri bilgilendirmeye imkânlarımız nispetinde sonuna kadar devam edeceğiz.

Gerçek ve doğru TEKTİR! ve" GERÇEKLERİN BİR GÜN ORTAYA ÇIKMAK GİBİ KÖTÜ BİR HUYU VARDIR" Saygılarımla.”

 

ÇUVALDIZI KENDİNE BATIRMAK

Sevgili okurlar…

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı’nın açıklamasını okudunuz…

Yöneticilere ve halka serzenişi var…

 Kocaeli’yi ilgilendiren çevre konularında seminerler, paneller düzenlediklerini, ama bunları ilgi gösterilmediğinden yakınıyor…

Birinci seminere 12, ikincisine 16, üçüncüsüne de 30 kişi katılmış…

Toplum olarak vurdumduymazlığımızın olduğu bir gerçek…

Ama Ağadacı da ‘halk neden seminerlere katılmıyor’ konusunda çuvaldızı biraz da kendisine batırmasında fayda var…

 

MUHALEFET VE AKP

Muhalefet, “ AKP iktidarı bu kadar yapmasına rağmen millet nasıl hala gidiyor oy veriyor” diyor… Muhalefet bunu diyeceğine, bunun nedenlerini araştırsa daha iyi olur…

Ağdacı da “bu kadar önemli seminerler yapıyoruz, seminerlere kimse gelmiyor” diyor…

Ağdacı da bunu diyeceğine, bunun nedenlerini araştırsa daha iyi olur…

 

Ekipleri uğurladı

Körfez Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki yaşlıları ziyaret edip hal hatır soruyor, meyve sepeti ve çikolata ikramında bulunuyor. Ekipler geçtiğimiz hafta 10 ayrı eve konuk oldu, yaşlılarımızla sohbet ederek gönül aldı. Program çerçevesinde 80 yaşındaki Sariye Teyze de ziyaret edildi. Sariye Teyze, “Bizleri unutmayan belediyemize teşekkür ediyorum. Çok duygulandım” dedi. Sariye Teyze, ziyaret sonrası ekipleri el sallayarak uğurladı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler