Kocaeli Toplumsal Dayanışma Derneği’nde “Yeni Türkiye” söyleşisi

Kocaeli  Toplumsal Dayanışma Derneği (KTDD), NATO SPS (Güvenlik ve Barış için Bilim) Programı Hakemi ve Karabük Üniversitesi,  Elek-Elektronik Bölümü...

Kocaeli  Toplumsal Dayanışma Derneği (KTDD), NATO SPS (Güvenlik ve Barış için Bilim) Programı Hakemi ve Karabük Üniversitesi,  Elek-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bahattin Türetken’in katılımıyla “Yeni Türkiye'nin 2023 Teknoloji Hedefleri” konulu söyleşiyi gerçekleştirdi.

Programa; Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bayram Çolakoğlu, Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Doç. Dr. Selçuk Koç, Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Doç. Dr. Ayhan Orhan, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Doç. Dr. İhsan Karlı, Eğitimci Serkan Seyhan, İzmit Belediyesi Başkan Danışmanı Bekir Serin, Yesevi Ocağı Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Şener Keser, Darıca Bir Umut Engelliler Derneği Başkanı Melek Arıkan, Beylerbeyliler Derneği Başkanı Ayhan Ayyıldız ile çok sayıda davetli katıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu söyleşide Prof.Dr. Bahattin Türetken, 2023 hedefleri, teknoloji öngörüleri, şimdiye kadar ülkemizde ve dünyada yapılanlar, önümüzdeki 30 yılda yapılması gereken çalışmalar hakkında etkiyici bir sunum yaptı.

Prof.Dr. Türetken , “Yeni Türkiye’nin ‘yeni’ kelimesindeki mana ‘ben de varım’  demektir. Bundan sonra dünya muvazenesindeki aktörlerden biri de benim diyebilmektir. 20. yüzyılın son çeyreğinde Anıtkabir’deki bayrak direği ipini yapmakla övünen bir Türkiye, bugün kendi milli gemisini,  deniz altısını ve savaş uçağını yapabilir bir kapasiteye gelmiştir” dedi.

 

HEDEFLER NET OLMALI

Daha sonra Türetken, “Ülkemizin teknolojik bağımsızlığı için, gelecekte popülaritesi zirve öncelikli alanların belirlenmesi, gerçekçi ve net tanımlanmış hedeflerin konulması ilk adımdır. Bu hedefleri gerçekleştirecek Gönüllü Vatanseverler Takımlarının (Volunteer Patriot Teams) kurulması, yetkin altyapının oluşturulması ve ihalesiz ARGE kaynaklarının yönlendirilmesi ile mümkün olacaktır.  En önemli adım başkalarının yaptıkları ve ürün haline getirdikleri işler bizim hedefimiz olmamalı.  Bizim hedefimiz;  gelecekte dünyada öncü olacak teknolojilerden seçilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir otomobil yapmak istiyoruz ama bu otomobili bir Mercedes bir BMW yapamazsak bunun teknolojik bir üstünlük olmayacağını ve bu trendde ipi göğüsleyemeyeceğimizi iddia eden Türekten “Eğer biz otomobil teknolojisinde öncü olmak istiyorsak ‘elektrikli otomobil’ üzerine yoğunlaşmamız gerektiğini savundu. Ülkemizin öncelikli alanlarından belirlenen teknolojik öngörü  “sağlık” ve “enerjinin” seçildiğine dikkat çekerek sağlıkta atılım yaparak “milli ilaç” “milli aşı” programlarının ele alınmasını ve enerjide ise pil teknolojisine yönelinmesi gerektiğini söyleyerek “Yarının zenginleri pil teknolojisini çözen ülkeler olacaktır. Lider ve duruş çok önemlidir hedefi belirleyen ve hedefin arkasında duran liderler olduğu sürece başarı kaçınılmazdır. İnsanımız bu türlü yüksek teknolojileri yapabilecek kapasitedir. Bilimsel çalışmalarda sevgi ve motivasyon da çok önemli yer taşır. Son 50 yılda yapılan çalışmalar; Dünyadaki teknolojilerin altyapılarının  30 yıl öncesine dayanmaktadır”

“Örneğin Google Maps’in 1976’da alt yapısının hazırlandığını ve cep telefonların hayatımıza girmeden 20-25 yıl önce çalışmalarının tamamlandığını” söyleyen Türetken “Bizim de 20 – 30 yıl sonra var olmak istiyorsak şimdiden öngörülerde bulunarak belirlediğimiz önemli ve kritik konularda öncü olmak adına adımlar atmalıyız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Soru cevap ile devam eden söyleşinin ardından Dernek Başkanı; Nurettin Yiğit, Prof.Dr.Bahattin Türetken’e plaket takdim ederek katılımcılara teşekkürlerini iletti.

#

24 Kas 2014 - 14:32 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.