Kocaeli’de 168 hemşire açıkta

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirerek ülkemizde sağlık alanında bulunan işsizliği değerlendirdi....

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirerek ülkemizde sağlık alanında bulunan işsizliği değerlendirdi. Çeker değerlendirmesinde, “İşsizliğin önemli bir kesimi de ne yazık ki sağlık ile ilgili okullardan mezun olan gençlerimizdir. Türkiye’de ortalama her yıl sağlık meslek liselerinden toplam 16 bin, Sağlık ön lisans programlarından 23 bin, lisans düzeyinde ise 8 bin toplamda her yıl 47 Bin genç sağlıkla ile ilgili okullardan mezun olarak sağlık alanında iş aramaktadır. Devletin Kamuda sağlık alanında her yıl yaptığı istihdam ise en fazla 14 bin seviyelerine ulaşabilmektedir. Yani kısacası her yıl 33 bin sağlıkçı genç arkadaşımız işsizler kervanına katılmaktadır. Ataması yapılmayan sağlık çalışanlarının sıklıkla eylemlerine ve yaptığı girişimlere şahit olmamızda arkadaşlarımızın nasıl bir sıkıntı içerisinde olduğunu anlatmaya yeterlidir” şeklinde konuştu.

 

İLİMİZDE CİDDİ PERSONEL AÇIĞI

Çeker konuşmasının devamında, “Bu kadar işsiz sağlık çalışanı varken sağlıkta da istihdam eksikliğinin olması ayrı bir tuhaf durumu ortaya koymaktadır. Sağlık personeli eksikliği nedeniyle üniversite ve devlet hastanelerinde servisler kapatılmaktadır. Çalışanlar aşırı bir iş yükünün altında adeta ezilmektedirler.  Kocaeli en fazla göç alan il olmasına rağmen nüfus artış hızına göre personel istihdam edilmemektedir. 2016 Personel Dağılım Cetveli’ne (PDC) göre ilimizde her branşta ciddi personel açığı bulunmaktadır.  Örneğin Kocaeli’de PDC’ye göre kamuda 2 bin 253 hemşire istihdam edilmesi gerekirken bu oran 2 bin 85’dir.  Yani 168 hemşire açığı mevcuttur” ifadelerini kullandı.

 

ÖRNEKLERİ ÇOĞALTMAK MÜMKÜN

Konuşmasına devam eden Çeker, “Yine PDC’e göre 299 röntgen teknisyeni istihdam edilmesi gerekirken yaklaşık olarak 148 röntgen teknisyeni istihdamı sağlanmış olup, 151 Röntgen teknisyeni açığı bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık kuruluşu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde yaklaşık 50 ile 55 arası Aile Sağlığı Birimi’nde olması gereken aile sağlığı elemanı personel yokluğundan pozisyonu boştur. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

YETİŞMİŞ İNSANA YAZIK EDİLİYOR

Şimdi sormak istiyoruz hem işsizlik var, hem de ihtiyaç varken niçin planlı bir istihdam politikası yürütülmemektedir diyen Çeker, “Gençlerimiz eğitimlerini aldıkları alanda vatana ve millete hizmet etmek dururken neden işsizliğin pençesinde kıvranmakta ve başka işlere zorlanmaktadırlar. Sağlık çalışanı olarak vatandaşa şifa dağıtmak varken, hükümet bu genç sağlıkçıları PDC’ye göre istihdam etmeyerek piyasada amelelik, işportacılık, garsonluk yapmasına, simit satmasına sebebiyet veriyor olması bu ülkenin yetişmiş kalifiye insanına yazık edildiği anlamını taşımaktadır” diyerek sözlerini noktaladı. Selin BECER

#

21 Tem 2017 - 12:53 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.