Kocaelili taksiciler ZAM istiyor!

Röportaj: Selin BECER İlimizde yeni kurulan Kocaeli Ticari Taksi Şoförleri ve Durak İşletmeleri Derneği, İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin ya...

Röportaj: Selin BECER

İlimizde yeni kurulan Kocaeli Ticari Taksi Şoförleri ve Durak İşletmeleri Derneği, İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin yapmış olduğu yeni düzenleme ile İstanbul’daki taksi-dolmuş ücretlerine yüzde 15’lik zammı değerlendirdi. Yaklaşık 7 senedir taksi şoförlüğü yapan Kocaeli Ticari Taksi, Şoförleri ve Durak İşletmeleri Derneği Başkanı Emre Dal, “8 TL’lik mesafeye kadar taksimetre çalışmasın, 8 TL yazan yerden sonra kilometre başına 3 TL yazsın” dedi.

 

İstanbul’da yapılan zammın ardından Kocaeli’de de zam talebiniz olacak mı?

Taksilerde açılışımız 3TL ve kilometremiz de 3 TL. Yakın mesafelerde İzmit halkının alışkanlığı var. İndi bindiye 5 TL veriyor. İstanbul’da yapılan zammın ardından bizim de şu şekilde bir talebimiz var. Açılış 8-9 TL olsun. 8 TL’lik mesafeye kadar taksimetre çalışmasın, 8 TL yazan yerden sonra kilometre başına 3 TL yazsın. Kısa mesafelerde müşteriye götüremem diyemiyoruz burası sonuçta İstanbul değil.

 

Kilometre başına 3 TL almaktan memnun musunuz?

Bizim kilometrede kazandığımız paradan Kocaeli genelindeki taksiciler memnun. Bundan dolayı bir sıkıntı yok. Açılış 3 TL olduğu için yakın bir mesafede 4 buçuk yazıyor. Arabada 50 kuruş yoksa müşteri ‘Taksici 50 kuruşun üstüne yatıyor’ diyor. Halkla bizim aramızda bu nedenden dolayı sıkıntı yaşanıyor.

 

“TRAMVAT VE TAKSİLERE İLGİ VAR”

Tramvayın yapılması sizin işlerinizi etkiledi mi?

Açıkçası İzmit halkı tramvayın ardından taksilere büyük ilgi gösterdi. Çünkü şehir içinden minibüsleri çıkarttılar ve vatandaş tramvayın olmadığı yerlerde şehir içinde taksileri tercih ediyor.

 

Kocaeli’de ve İzmit’te kaç taksi durağı ve taksici var?

Kocaeli genelinde bin 93 taksimiz, İzmit’te ise yaklaşık 400 aracımız var. İzmit’te toplam 43 taksi durağımız bulunuyor. Bunlar şehir merkezini kucaklıyor. Kısa mesafelerde problemimiz var başka bir konuda sıkıntı yaşamıyoruz.

 

Bir süre önce taksilere acil panik butonu yapılacağı konuşuluyordu. Konu hakkında çalışmalar ne durumda?

Çalışmalar devam ediyor şuan demo aşamasındayız. Acil butonu değil de daha kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Böyle bir sistem henüz Türkiye’de yok, ilk olacağız. Toplu Taşıma Daire Başkanı Salih Kumbar ile detayları görüştük. Bunu yapan 2 firma var. İlk etapta programın güncelliği açısından 4-5 araçta denenecek.

 

“ARAÇLARIN HEPSİNDE GPS OLACAK”

Öncelikle araçların hepsinde GPS olacak. Araçlar uydudan takip edilebilecek. Araçlarda 3 tane güvenlik kamerası olacak. İçi, arkası ve ön tarafını görecek şekilde. Kameralar sürekli kayıt halinde olacak fakat kayıtlar mahkeme kararı olmadan alınamayacak. Aracın içinde bellek olacak ve kayıtlar orada depolanacak. Panik butonu araçta iki tane olacak. Biri müşterimizin güvenliği için biri ise şoförün güvenliği için. Butona basıldığında polise ve Büyükşehir’in ilgili birimine anında bilgi aktarılacak.

 

Araçlara anlık müdahale nasıl yapılacak?

Ulaşım Dairesi’nin içinde kurulan bir genel merkezde araçlar sürekli takip edilecek. Butona basıldığı an ulaşım dairesine ve polise uyarı gidecek. Polis aracın o an nerede olduğunu, hangi rotada gittiğini, hızını görebilecek. Polis aracın içini görecek ve gerekirse aracın motorunu durdurarak müdahale edebilecek. Aynı zamanda araç sahipleri de o gün araçlarının kaç kilometre yaptığını, kaç müşterisinin olduğunu detaylı bir şekilde görebilecek.

dal-002.jpg

“ARAÇ BAŞI 2 BİN TL”

Bu detaylı projenin maliyeti, taksiciye ne kadara mal olacak?

Başta abartılı rakamlar çıktı. Ancak maliyet araç başı ortalama 2 bin TL civarında olacak. Bir sefere mahsus şoförlerden bu ücret alınacak. Araçların içinde SIM kartları olacak. Taksiciler 2 sene boyunca sadece bu kartların aylık bedelini ödeyecek. O da kullandığı operatöre göre değişecek ama ortalama 8-10 TL arasında olacak.

 

Kapsamlı acil panik butonunun çalışmaları ne zaman tamamlanacak?

Ulaşım Daire’den çıkan kararla 31 Mayıs 2017 tarihinden sonra bu sistem olmayan araçlara ruhsat verilmeyecekti. Ancak o zaman ki sistem çok basite indirgenmiş bir sistemdi. Proje daha sonra genişletildi. Sonuçta bu her zaman olmayacak bir proje o yüzden köklü bir firmanın yapması gerekiyor. Süreyi uzattılar yılbaşından hemen sonra Ocak 2018 tarihinde projenin bütün araçlara entegre edilmesi bekleniyor.

 

“ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ”

Bu çalışmayla can güvenliğinizin sağlanacağına inanıyor musunuz?

Yaklaşık 10 bin kişilik bir ekibimiz. Sosyal medyayı çok aktif kullanıyoruz. Örneğin Karamürsel’de bir taksicinin başına bir şey geldiğinde Gebze’de bulunan taksi şoförümüz kalkıp Karamürsel’e gidiyor. Birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. Bizim için önemli olan önce can güvenliğimiz. Bu proje ile açıkçası güvenliğimizden daha fazla emin olacağız. Çünkü şuan hiçbir güvenliğimiz yok. Bizim istediğimiz tek şey evden çıktığımız gibi eve geri dönebilmek. Güvenlik bizim için birinci planda.

#

09 Eyl 2017 - 16:50 Kocaeli-

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

YILMAZ KARA - ULAN NASIL TAKSICISINIZ BE AKLINIZ FIKRINIZ PARA BE TAKSI PLAKALR KAC PARA OLDU HE YAMYAMLAR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50
06

Dogrucu davut - 6 senedir zam almiyoruz diyen taksici kardeş ! En son taksiye zam 16 agustos 2016 tarihinde gelmis ve bundan bir onceki zamda 39 ay önce kaba taslak bi hesapla mayis 2013 te gelmistir. Yani 4 senede 2 defa taksimetreye zam gelmistir. Ilk once öğren sonra iskembeden salla. Senin gibiler bu meslegi karaliyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50
05

paşa - hepinizin gözünü para bürümüş be 1 minübüsler 2 siz asgari ücretle çalışan bir babanın çocugu rahatsızlanıyor taksi isticek allah aşkına 8 tl açılış bedelimi olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50
04

TAKSİ 41 - Sen kimin adına konuşuyorsun 6 senedir Zam Aldığımız yok açılış. 5 tl km 5 tl olsun dönüşte durağa boş geliyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50
02

yuksel deniz - taksıcı odasına sahıp cıksın taksıcının derdınden odası anlar ukome anlamaz yıllardır ukomemı vardı ukome toplu tasımya baksın odalarımıza sahıp cıkalım hersey duzelır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50
01

yuksel deniz - butun taksıcıler otomobılcıler odasına sahıp cıksın ukomede toplu tasımaya baksın taksı duraklarının dogru durust yerı bıle yok nelerden basedılıyo mevcut duraklar yolda caddede kıralık yerde duzen yanlıs bır ılcenın aracı dıger ılcede calısamıyor ıst varmı boyle bısey ukome taksıcıye gereksız sıvıl toplum orgutu odalarımıza sahıp cıkalım ve ısı taksı yonetmöelıgını duzenlıyelım ukomeye gerek yok yıllardır ukomemı vardı daha guzel calısma sıstemı vardı ukome toplu tasımalara baksın taksıcının derdınden ukome degıl odası anlar odalarımıza sahıp cıkalım yuksel deniz golcuk soforler odası denetım kurulu baskanı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Eylül 16:50