Kocaman: Emekli esnaf acilen zor durumdan kurtarılmalıdır

Emekli maaşları içerisinde Bağ-Kur'luların en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini söyleyen Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman...

Emekli maaşları içerisinde Bağ-Kur'luların en düşük maaşı aldığını ve geçinemediğini söyleyen Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, “Esnaf emeklisi aldığı emekli maaşı ile geçinemiyor. En uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Tekrar çalışmak istediğinde ise yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Emekli maaşlarında SGDP kesintisine son verilmeli. Emekli olduktan sonra çalışan 480 bin vatandaşımız bulunuyor. Bunların sosyal güvelik destek primi ile başları dertte. 1 Milyar lirayı bulan primleri ödeyemeyen emeklilerin maaşlarına kesinlikle haciz konulmamalı. Tek çözüm yolu sosyal güvenlik destek priminin zaman kaybedilmeden kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

“GEÇİNEBİLSE ÇALIŞMAZ”

Bağ-Kur'lu esnafın yüzde 80'inin aldığı maaşın ortalamasının 800 lira olduğunun altını da çizen Kocaman, “Bağ-Kur emeklisi geçinemiyor. Açlık sınırında maaş alıyor. Emekli olup çalışmaya devam ederse yüzde 15 SGDP ödemek zorunda kalıyor. Geçinemediği için çalışmak zorunda olan esnaf emeklisi cezalandırılıyor. Bugün itibariyle emekli olup işyeri açan ve Sosyal güvenlik destek primini ödeyemeyen 480 bin civarında çalışan var. Bunların 250 bin 175 emekli torba yasa ile çıkan yapılandırmadan yararlanarak borcunu taksitlendirdi. Ancak çıkarılan yasaya göre halen borcunu takside bağlayamayan 230 bin kişi başvuruda bulunmadı. Çünkü bu emeklilerin içinde bulundukları durum o kadar iyi değil. Zaten durumları iyi olsa emekli olduktan sonra ikinci kez çalışmaya başlamazlar. Esnaf emeklisinin beklentisi destek priminin kaldırılması ve maaşlarında iyileştirme yapılmasıdır” dedi.

 

“ESNAF, İŞVEREN KONUMUNDA”

Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın, iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunu ifade eden Kocaman, “Oysa esnaf ve sanatkârlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen kendisi bedenen çalışmakta olan esnaf ve sanatkârlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkânı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkârlardan sosyal güvenlik destek primi almak,  gençlere iş imkânı yaratan bir kesimi ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, SGDP uygulaması tamamen kaldırılmalıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

#

19 Kas 2014 - 17:05 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.