Kölelik yeniden geliyor

Çocukluğumda Spartaküs adlı bir filim izlemiştim. Filmin konusu Spartaküs adlı bir kölenin Roma İmparatorluğunda köleliğe karşı verdiği kahramanca bir mücadeleyi anlatıyordu. Elbette biz o yaşta filmin konusundan çok Spartaküs’ün verdiği mücadeleye hayran kalmıştık. Yani o dönemdeki emek sermaye çatışmasını anlayacak yaşta değildik.

Emek sermaye çatışması ta eski çağlardan beri zamanımıza kadar gelmiştir. 1 Mayıs İşçi Bayramı işçilerin sermaye sınıfına karşı verdikleri mücadele sonucu kazanılmıştır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların emeklerinin karşılığını almak için verdikleri mücadele sonunda kazanılmıştır. Bütün dünyada 1 Mayıslar coşkuyla kutlanırken, ülkemizde her yıl olaylı kutlanmaktadır. 1977 yılında Taksim’de kutlanılan 1 Mayıs bayramında 37 vatandaşımız katledilmiştir.

Siyasi iktidarlar o günden sonra Taksim’de işçilerin bayramlarını kutlamalarını yasaklamıştır. Taksim’i işçilere yasaklayan siyasi iktidar başka gruplara gerektiğinde serbest bırakmaktadır. Bakın neleri aktaracağıma nerelere gittim!

Siyasi iktidar en sonunda bunu da yaptı. Neyi mi? Kölelik yasasını getirdi. Yani modern kölelik yasasını yasaya göre özel istihdam büroları kuruluyor. Bu bürolar işçi ile işveren arasında bir köprü vasıtası kuracaklar. İşçi iş aradığında işveren ise işçi aradığında bu istihdam bürolarına başvuracaklar.

İşçiler bu bürolarla belirli bir ücret karşılığında 6 aylık sözleşme imzalayacaklardır.

Sözleşme imzalayan işçi eğer sözleşme süresinden önce işten ayrılırsa istihdam bürosuna belirli bir ücret ödeyeceklerdir.

İşçi işten ayrıldığında işsizlik fonundan yararlanamayacak,

Kıdem ve ihbar tazminatından yararlanamayacak,

İşsizliğin % 20’lere vardığı ülkemizde altı aylığına da olsa yani geçici de olsa çalışmak isteyen binlerce işsiz var. İşverenler karın tokluğuna işçi çalıştırmak istiyorlar. Televizyon muhabirleri sokakta vatandaşa “ÇIKAN BU YASAYA GÖRE SİZLER ÇALIŞIRMISINIZ” diye sorduklarında vatandaşın verdiği yanıt  “HİÇ YOKTAN İYİDİR”…

İşin ilginç yanı olağan üstü hal döneminde fırsat bu fırsat deyip hükümet tarafından çıkartılan bu modern kölelik yasasına işçi sendikalarının sessiz kalmasıdır… Böyle bir yasayı kabul etmek işçi sınıfını yok etmektir. Sendikalar şu anda tabela örgütü olma ötesinde ne yaparlar merak ediyorum. Hiç olmazsa çıkın bu yasanın işçileri ölüme götürdüğünü köleleştirdiğini insanlıktan çıkaracağını söyleyin.

Örgütlü toplum olmanın önemini ne zaman anlarsak o zaman haklarımızı elde edeceğimizi anlayabiliriz. Durup dururken kimse kimseye bir şey vermiyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kamil Çöpür - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler