Konutlar KDV oranı düştü iade alınabilecek

Hükümet piyasaların hareketlenmesi yaşanan durgunluğun giderilmesi için lokomotif sektör inşaatta konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'yi 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e indirdi. Satıcıların daha çok konut üretmesini sağlamak için KDV iadesi de getirildi. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise değişiklik yapılmadı.

 

HANGİ KONUTLARDA KDV DÜŞÜRÜLDÜ

KDV oranında yapılan 10 puanlık indirimi 8 Eylül 2016'dan 31 Mart 2017'ye kadar geçerli yaklaşık 7 ay içerisinde yapılacak konut satışlarında uygulanacak. Kararnameye göre yüzde 18'den yüzde 8'e KDV oranı düşürülecek olan konutların net alanı 150 metrekare ve üzerinde olacak. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde 6306 sayılı kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerlerde bulunan net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda uygulama söz konusu olacak.

 

VERGİ DEĞERİ BİN LİRA OLANLAR YARARLANACAK

Yine büyükşehirlerde yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanacak.

Bu yapılarda uygulanmak üzere lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29'uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan net 150 metrekare olan konutları içerecek. Düzenlemeyle piyasaya hareketlilik gelmesi ve konut satışlarının artması bekleniyor.

 

GEÇMİŞTE DE UYGULANDI

KDV oran indirimi ile ilgili KDV oranı indirilen konut satışları nedeniyle KDV iadesi de alabileceklerini söyledi. 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler