• BIST 82.166
  • Altın 147,844
  • Dolar 3,8195
  • Euro 4,0719
  • Kocaeli : 3 °C
  • İstanbul : 4 °C
  • Sakarya : 3 °C

Kötü kolesterole mürdüm eriği ile savaş açın!

Kötü kolesterole mürdüm eriği ile savaş açın!
Kötü kolesterole mürdüm eriği ile savaş açın!

Karaciğer, böbrek ve romatizmaya bağlı hastalıkların tedavisinde iyi bir destekçi olan mürdüm eriğinin faydaları saymakla bitiremeyen Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, “Mürdüm Eriği, vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengin ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır ' dedi.

 

KARACİĞER İÇİN ENGİNAR

Organlarımız için yararlı olan besinlerin tüketilmesinin önemine değinen Dr. Ateşsaçan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Karaciğer; vücudun geri dönüşüm merkezi gibi çalışır. Karaciğer tüm toksinleri seçip ayırır ve atılmasından sorumlu organa gönderir. Enginarda güçlü bir antioksidan olan “silymarin” var.  Silymarin zarar görmüş karaciğer dokusunun tekrar yapılandırılması için önemlidir. İftar da 1 adet enginar karaciğeri temizler. Gün içinde kullanılacak 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal karaciğeri temizler. Etken maddesi kurkumindir. Karaciğeri kuvvetlendirir, karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır. Ağır yağlı yemekler, şekerli ve tatlı gıdalar, katkılı ve ambalajlı ürünler karaciğeri yorar.”

 

SICAKLARDA MÜRDÜM ERİĞİ TÜKETİN

“Bağırsaklar; ikinci beyin gibidir. Kabızlık olursa vücutta toksinler birikir. Özellikle iftardan sonra rezene ve sinameki çayı içilebilir. Ek olarak sahurda 1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu biraz yoğurt veya yulaf ve süt ile birlikte tüketilirse, kabızlığa iyi gelir. Bunun dışında oruç tutanlar ve tutamayanlar için yaz günlerinde hem serinletici hem de kötü kolesterolü düşürmeye faydası olan Mürdüm eriğini ve kompostosunu öneririm. Mürdüm eriği iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yapılan son bir araştırma, düzenli kuru erik tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü (LDL) düşürebileceği sonucuna varıldı. Ayrıca, hem mürdüm eriği, hem kuru erik bol miktarda fenol (koruyucu özellikleri olan ve bitkilerde bulunan doğal bileşik) içermektedir” dedi.

 

MÜRDÜM ERİĞİ KOMPOSTOSU

Malzemeler:

8 adet iri mürdüm eriği

1 su bardağı + 1 veya 1.5 yemek kaşığı şeker

4.5 su bardağı su(4 su bardağı + yarım su bardağı daha)

2 adet karanfil

2 yaprak defneyaprağı

 

Hazırlanışı:

İlk olarak şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın.

Bu sırada erikleri büyük boyları 8 parçaya, orta boy olanları 6 parçaya elma dilimi şeklinde kesin.

Kaynayan şekerli suyun içine karanfil, defneyaprağı ve erikleri atın.

Dakika tutun 5-6 dakika pişirin, hemen altını kapatın. (Bu aşamada tadı nasıl diye acele ederek tadına bakarsanız ekşi olacağını göreceksiniz, paniğe kapılmayın dinlendikçe tatlanacak :)

Ağzı kapalı bir şekilde oda ısısında soğutun sonra buzdolabına kaldırın

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim