KOÜ’lü Ulutaş Bodrum’da deprem izlerini inceledi

Türkiye saati ile 01.31’de 21 Temmuz tarihinde Gökova Körfezi'nde Mw: 6.6 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Depremin ardından tsunaminin izlerini belirl...

Türkiye saati ile 01.31’de 21 Temmuz tarihinde Gökova Körfezi'nde Mw: 6.6 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Depremin ardından tsunaminin izlerini belirlemek ve hasar tespiti yapmak amacı ile Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Ergin Ulutaş, arazi gözlem çalışmalarına katıldı. Arazi çalışmalarının ardından gözlemlerini aktaran Doç. Dr. Ulutaş, “Çalışmanın sonuçları Uluslararası platformda Türk ve Yunan kıyılarının deprem ve tsunami etkilerinden korunması için önemlidir” dedi.

 

DALGALAR KARA İÇİNE İLERLEMİŞ

Akdeniz ve Ege'de potansiyel tsunami alanlarını belirlemek amacı ile ortak işbirliği protokolü ile çalışmalar yürüten Merkezi İtalya/İspra’da bulunan Avrupa Birliği Araştırma Merkezin'den Alessandro Annunziato, Atina Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Gerassimos Papadopulos ve Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ergin Ulutaş, Kos adasındaki tsunami izlerini ölçtü. Ölçülen değerlere göre tsunaminin Kos adasında en çok Kos limanında etkili olduğunu ve 1.5 metrelik tırmanma yüksekliği ile dalgaların limandan 50 metre kara içine ilerlediğini belirtti.

 

ARAZİ GÖZLEMLERİNİ SUNDULAR

KOÜ’nün de yer aldığı çalışma gurupları bölgede araştırmalara başladı. Çalışma gurubunda yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi (European Commission Joint Research Center), Atina Ulusal Gözlemevi (National Observatory of Athens) ve Kocaeli Üniversitesi’nden deprem ve tsunami alanında çalışan bilim insanları arazi gözlemlerini sundu.

 

BODRUM BATI KIYILARI ETKİLENMEDİ

Ortak çalışma grubuna Gökova Körfezi ve Kos Adasındaki tsunami izlerini belirlemek amacı ile katılan ve arazi gözlemleri ile tırmanma yüksekliği (run-up) denen tsunami dalga izleri ve su basması (inundation) mesafeleri ölçen Doç. Dr. Ulutaş, Bodrum batı kıyılarının tsunamiden etkilenmediğini, Bodrum’un güneyinde yer alan ve tsunamiden en fazla etkilenen Gümbet körfezinde tırmanma su yüksekliğinin 1.9 metre olarak ölçtüğünü bildirdi.  

#

16 Ağu 2017 - 15:26 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.