KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; ÜFE, TÜFE oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede; “Bugün, Ocak ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Yıllık Tüketic...

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede; “Bugün, Ocak ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 7,24 ve Yurt içi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 3,28 oldu. Aylık enflasyon binde 1,10 artarken, üretici fiyatları da yüzde 0,33’e arttı.

 

Sanayi üretimindeki yavaşlamanın etkisini ÜFE’de bir derece gördüğümüzü düşünüyoruz. ÜFE’nin içinde özellikle petrole dayalı ciddi gerilemenin belirgin etkisi dikkat çekmektedir. TÜFE tarafında ise özellikle çekirdek enflasyon ile ilgili H ve I endeksinde beklenen düzeyde bir iyileşmenin oluşmadığı anlaşılıyor. Gıda tarafında da olumsuz seyrin sürdüğünü görüyoruz.

 

Yüzde 8,17 olan 2014 yılının yıllık enflasyonuna göre yüzde 7,24’e gerilemiş olmamız 2015 yılı beklentimizin yüzde 7’nin altı olacağına işaret ediyor. Ancak bunun yüzde 5’lere ne derece yaklaşacağı soru işaretidir. Nitekim petrol fiyatlarının brent bazında yeniden 55’li seviyelerin üzerine geri dönmesi, petrol kaynaklı düşük enflasyonun sürmeyebileceğini gösteriyor.

ÜFE bu kadar düşükken TÜFE’nin yüksek seyretmesi makasın oldukça yüksek kaldığı anlamına geliyor. Bu durum Merkez Bankasının özellikle tüketim yönlü sıkı para politikasını zorunlu kılabiliyor.

 

Tüketim tarafında görece daraltıcı bir uygulama var iken üretim tarafında ise canlandırma politikasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankası yaptığı ara açıklamalar ile özellikle kur yönünde dalgalanmalara yol açtığını teyit ediyoruz. Ekonominin istikrarı için bu dalgalanmaların çok olumsuz olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

 

Şubat ayı itibariyle mevcut Para Politikası anlayışına istinaden ciddi bir indirim gelmesi olasılığı düştü görünüyor. Sanayiciler olarak kredi faizlerini etkileyecek olan gecelik borç verme faiz oranının düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

#

04 Şub 2015 - 10:09 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.