KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan Cengiz Topel hamlesi

KSO Ekim ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığından odanın meclis toplantı salonunda yapıldı. Bu ayki meclis toplantısını...

KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan Cengiz Topel hamlesi
Haber albümü için resme tıklayın

KSO Ekim ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığından odanın meclis toplantı salonunda yapıldı. Bu ayki meclis toplantısının konuğu Hayat Holding Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve KSO eski Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy oldu. Meclis Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı slayt gösterisi izletildi.

 

SON ÇEYREKTE ARTIŞ OLACAK

Başbakan Yıldırım tarafından açıklanan 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa ilişkin değerlendirmelerinden bahseden Zeytinoğlu, “Büyüme 2016 yılında yüzde 3,2, 2017 yılından yüzde 4,4 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5 olarak açıklandı. Yılın ilk yarısında ülkemiz yüzde 3,9 ile ılımlı bir büyüme performansı sergilemişti. Orta Vadeli Programa göre; ikinci yarıda yüzde 2,5 büyüme bekleniyor. Zaten sanayi üretim endeksi ve kapasiteler de bu rakamı destekliyor. Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 2,2 oranında büyüdü. Son çeyrekte biraz artış gelecektir” dedi.

 

ENFLASYON ARTABİLİR

2019 yılından itibaren yüzde 5 büyüdüğümüzü varsayarsak ancak 2030 yılında 2 trilyon dolar GSYH’ya ulaşabiliyoruz” diyen Zeytinoğlu, “Mevcut üretim gücümüzün artması ve yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Ülkemizin iç ve dış talebin canlanması ile çok daha fazla üretim artışı yapma gücü var. Beklentimiz yapısal reformlarla bu gücün kullanılmasıdır. Enflasyon 2016 yılında yüzde 7,5 2017 yılında yüzde 6,5 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5’ti.  2016 yılı için hedeflenen yüzde 7,5 düzeyindeki enflasyonda değişikliğe gidilmemiş ve ulaşılabilir görünüyor. Ekim ayında enflasyonun baz etkisi ile bir puan düşeceğini bekliyoruz. Dövizdeki hızlı artış devam ederse enflasyonda artış olabilir. Önümüzdeki yıllarda enflasyonun yüzde 5’ler seviyesinde hedeflenmesi memnuniyet vericidir. Enflasyon yüzde 5 ve altında kalırsa ekonomide birçok veriye olumlu etkisi olur” açıklamasında bulundu.

           

OTOMOTİV İHRACATI GERİLEDİ

Son iki yıldır; aylık 11-12 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimi kaydeden Zeytinoğlu “İhracat artışını kısa vadede miktarsal, uzun vadede ise katma değerli ürünlere geçerek sağlayabiliriz. Bu bakımdan orta düzeydeki üretim teknolojimizi, daha üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor.  Son açıklanan Ar-Ge Reform Paketi, tasarım merkezlerini de destekliyor.  Firmalarımız için bu destekleri birer fırsat olarak görüyoruz. Geçtiğimiz ay Eylül ayı ihracatımız 10,9 milyar dolar oldu. 9 günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen 10,9 milyar dolarlık ihracat rakamını olumlu değerlendiriyoruz. İlimiz dış ticaret verileri ise Eylül ayında ihracat 1,04 milyar dolar, İthalat ise 2,75 milyar dolar. İlimiz dış ticaretinde dikkat çeken; Türkiye genelinde otomotiv ihracatı artarken, bizde gerilemesidir” ifadelerini kullandı.

 

İŞSİZLİK ORANI ARTIYOR

Ayrıca Eylül ayında kimya sanayi ihracatında da gerileme oldu diyen Zeytinoğlu “Yılın son aylarında bölgemiz ihracatında artışlar bekliyoruz. Cari açık 2016 yılında 31,3 2017 yılında 32, 2018 yılında 31,7, 2019 yılında 31,2.  Ağustos’ta turizmde yüzde 42 azalış olmasına rağmen, yıllık cari açığımız 31 milyar dolar oldu. İşsizlik oranlarına bakarsak 2016 yılında yüzde 10,5 2017 yılında yüzde 10,2, 2018 yılında yüzde 10,1, 2019 yılında yüzde 9,8 Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 10,7 oldu. İşsizlik oranımız artıyor ama eleman bulmakta zorlanıyoruz. Gebze’de bir firmamız 100 kişiyi istihdam etmek için İŞKUR’a başvurdu. İŞKUR 6 bin kişiye çağrıya çıkmasına rağmen sadece 42 kişiden dönüş oldu.  30 kişi işe alındı. Hala iş açığı devam ediyor. İşsizlik oranlarıyla örtüşmediğini görüyoruz. Burada da esas çözümün mesleki eğitim olduğunu düşünüyoruz.  Mesleki eğitimdeki yapısal reformların sonucunu uzun vadede görebiliriz, ama kalıcı bir çözüm olur” açıklamasında bulundu.            

 

SORUNLARA DEĞİNDİ

Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın başkanlığında gerçekleşen TOBB’un 9’uncu Ticaret ve Sanayi Şurasına katılan Zeytinoğlu “Kocaeli Odaları adına sözcülüğü ben yaptım. İlimizin ulaşım sorunlarına değindim. Limanlarımızın ve OSB'lerimizin yük taşımacılığı için demiryolu bağlantısını ve personel taşınması için Gebze ve İzmit’e Marmaray hattının getirilmesini, Güney Otoyolu projesinin 2017 yılında ihale edilmesini, Körfez İlçemizin 3. Köprü Otoyoluna bağlanmasını, Bu yatırımların finansmanı için mevcut il yatırım harcamalarının, İlimizde üretilen katma değer ile orantılı olmasını, Petrol dışı ürünlerin depolandığı antrepolarda millileşmeyen ürünler için uygulanan teminat oranının düşürülmesini, Cengiz Topel havaalanımızdan 3-4 İlimize günlük düzenli seferlerin yapılmasını, İlimizde kentsel dönüşümün hızlandırılmasını ve meslek liselerindeki devlet desteğinin öğrenci başı 10 bin TL'ye çıkartılmasını talep ettik”  dedi.

 

İRAN’I TANIMAMIZ LAZIM

Meclise konuk olarak katılan Hayat Holding Yönetim Kurulu Genel Sekreteri ve KSO eski Yönetim Kurulu Üyesi Osman Aksoy, Türkiye-İran ilişkileriyle ilgili bir sunum yaptı. Aksoy, “İranlıların ilgilenmesi gereken grup sanayicilerdir. Sanayicimizin özellikle İran’ı iyi tanıması ve bir şeyler yapması gerekiyor. Aksi takdirde ihracata bakılmalıdır. Türkiye ile olan ihracat oranı 2015 9.7 milyar dolar. Ülkeler arasında ki İhracata baktığımızda Türkiye ikinci sırada yer alıyor. İran ile iş yaparken detaylı bir hazırlık yapmak lazım. Dünya Ticaret Örgütü’ne üye değil. Ortaklık konusunda çok dikkatli olmak lazım. Daha önce yaşanmış olumsuzluklar var. İran’da Türk vatandaşı elini kolunu sallayarak İran vatandaşı gibi şirket kurabilir hiç problem değil. Yabancı sermaye çatısı altında iş kurulabilir. Acele etmemek ve iyi araştırmak lazım” şeklinde konuştu. Serkan BORLAK

meclis-005.jpg

#

19 Eki 2016 - 12:42 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

vefa - adamsın zeytinoğlu. sen ve senin gibi yüreği izmit ve izmitin çıkarları için atan adamlara ihtiyaç var bu memlekette. cengiz topel senin gibiler sayesinde gelişecek allahın izniyle. 6 senedir trabzondan başka bir yere sefer yapamayanlar utansın. yalancıların ve beceriksizler anca işin şovunu yapsınlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ekim 12:42