• BIST 83.067
  • Altın 146,627
  • Dolar 3,7912
  • Euro 4,0490
  • Kocaeli : 2 °C
  • İstanbul : 4 °C
  • Sakarya : 2 °C

Kurban Bayramına özel sağlıklı beslenme tüyoları

Kurban Bayramına özel sağlıklı beslenme tüyoları
Kurban Bayramına özel sağlıklı beslenme tüyoları

Buzdolabında 1-2 gün bekletip eti tüketin!

Önümüzdeki bayram Kurban Bayramı, bu dönemde kırmızı et tüketimi artacak. Peki yeni kesilmiş etleri hemen tükettiğimizde ne olur? Hazımsızlık problemleri yaşarız. Yeni kesilmiş hayvan etleri sert olup pişirmede ve tüketim sonrası sindirimde zorluk yaratır. Etlerimizi 1-2 gün buzdolabında beklettikten sonra tüketirsek bu problemler ortadan kalkacaktır.


Kalorisi yüksek pişirme yöntemleri

Kızartmalar, kavurmalar… Kulağa ne kadar hoş gelmekte ama bu gibi kalorisi yüksek pişirme yöntemleri hem midemizi zorlayacak hem de kilo almamıza sebep olacaktır. Bu bayram daha hafif pişirme yöntemlerinden olan haşlama ya da kendi yağında pişirme yöntemlerini tercih etmek olası sağlık problemlerinden en az etkilenmemizi sağlayacaktır.

 

Et yemekleri kendi yağlarında daha lezzetli!

Etli  yemekler aslında ilave yağa ihtiyaç duymadan kendi yağında pişebilir ve çokta lezzetli hale gelebilir. Et ile yapılan yemeklerde özellikle kuyruk yağı ve tereyağı eklemeğe gerek yoktur.

 

Izgara usulü

Etleri ızgarada/ mangalda pişirilirken ateşten en az 10 cm yüksekte pişirilmeli. Yüzey kısımlarına gelen ateş çok yüksek olmamalıdır. Çünkü yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Ayrıca çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin kaybını da arttırır.

 

Çiğ ve az pişmiş ete dikkat!

Kesilen etlerin çiğ veya az pişmiş  olarak tüketilmesi sonucu hayvanlardan insanlara birçok hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar; hamilelerde  düşüklere yol açan toksoplazma ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren  sığır tenyasıdır.


Kurban etini dondurucularda ne kadar süre saklayabiliriz?

Kurban etleri uzun süre saklanmak istendiğimizde; büyük parçalar yerine, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolaplarının buzluk kısmında (-2oC de) birkaç hafta saklanması uygundur.  Bu şekilde hazırlanan etler, -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle de saklanabilir.


Çözünen etler tekrar dondurulmamalı!

Çözülen et tekrar dondurulmamalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.


İnsan sağlığını tehdit eder!

Oda ısısında çözündürmek tehlikelidir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.

 

Peki misafirliğe gidildiğinde?

Aşırı beslenmeden  en çok olumsuz etkilenecek gruplar; kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, mide hastaları. Bayramda kontrolü kaybetmek gaz, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine de  yol açabilir.

 

Tatlı, bayramların vazgeçilmezi, boyutları küçük, doygunluk hissi az veren yiyecekler olup, kalorileri oldukça fazladır. İkram amaçlı sunulan fıstıklı/ cevizli baklava yerine tatlılardan en hafifi olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmek sağlıklı bir seçim olacaktır. Bayramda tüketimi artan sadece tatlı mı? Hayır. Kahve ve çay tüketimi de aşırı miktarlarda alındığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Gün içerisinde tüm besin gruplarından  yeterli ve dengeli miktarlarda almak önemlidir. Diyabet hastaları, kalp hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların ise var olan kendilerine özel beslenme programlarını bozmamalıdır. Bu grupta yer alan hastaların özellikle et tüketimlerinde sınırlama yapmaları ve kırmızı etten uzak durmaları gerekmektedir.

 

Etin tüketim miktarına dikkat edilmeli?

Kırmızı etin tüketimi belli miktarlarda olmalıdır.

Çünkü; ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve koroner kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkartır.

 

Ne kadar tüketilmeli?

Normal şartlarda, yetişkin bir birey için günlük et gereksinimi; 90-120 gramdır. Bu miktar; 3-4 köfte büyüklüğünde ete karşılık gelmektedir. Bu miktar aşılmamalıdır.

 

Etin pişirme yöntemi önemli.

Ete uygulanan pişirme yöntemi, etin lezzetini, görüntüsünü, kıvamını, kokusunu, biyoyararlılığını yani her açıdan etin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden; etin nasıl piştiği çok önemlidir.

 

Nasıl pişirilmeli?

Etin sağlık açısından en doğru pişirme yöntemi; haşlama veya ızgara şeklindedir.
Dikkat edilecek önemli bir nokta; etin pişerken ateşle direkt temas etmemesi gerektiğidir. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de; B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
Etin hem içinin hem dışının iyi pişmiş olması da çok önemlidir. Etlerin çiğ veya az pişmiş olması, yeme kalitesini düşüreceği gibi; besin zehirlenmelerine de yol açabilir.
Etleri pişirirken ayrıca yağ eklenmemelidir. Et, zaten içerisinde yüksek miktarda yağ içerir.

 

Kalp-damar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar nasıl tüketmeli?

Yağlı etlerin, doymuş yağ ve kolesterol içeriği diğerlerine nazaran daha fazladır. Bu yüzden; yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri önemli.
Tüketim miktarına çok dikkat etmeli, aşırı miktarlara kaçılmamalıdır.
Eti sağlıklı şekilde pişirerek (haşlama, ızgara) tüketmeye önemle dikkat etmelidirler.

 

Mide ve bağırsak hastalığı olan bireyler kurban etini kesilmesinin hemen ardından tüketmemeli.

Yeni kesilmiş hayvanın etindeki sertlik(rigormortis), pişirme sırasında zorluk yaşatır. Bunun yanında; tüketim sonrasında da kişilerde sindirim zorluğuna yol açar. Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten ve uygun pişirme yöntemi uygulandıktan sonra tüketilmesi, sağlık açısından çok daha doğrudur. Özellikle de mide ve barsak sorunu olan bireyler buna dikkat etmelidirler.

 

Eti hangi besinlerle birlikte tüketilmeli?

Sebze grubundan besinler mutlaka bulunmalı.

Bu bir salata olabilir, zeytinyağlı bir sebze yemeği olabilir. Örneğin; C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, iyi bir tamamlayıcı olacaktır. Çünkü C vitamini, ette bulunan Demir’in vücut tarafından emilimini arttıracağından; etteki demirden daha çok yararlanmamızı sağlayacaktır. Ayrıca; gerekli posayı, diğer vitamin-mineralleri de almamızı sağlayacaktır.

 

Ekmek ve tahıllar grubundan besin mutlaka bulunmalı.

En başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, elzem amino asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli minerallerin kaynağı olması bakımından ekmek, pilav, makarna, vb. besinlerden uygun miktarda bulunmalıdır.

 

Süt ve ürünleri grubundan uygun besin bulunmalı.

Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin ögesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır.

Besin değeri yüksek olan kırmızı et, her zamankinden daha fazla miktarlarda sofralarımızda.

Kurban bayramında eve giren etin miktarı oldukça fazla olduğundan; bir kısım eti buzdolabında, vb. saklamak gerekir.

 

Eti nasıl saklamalı?

Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, poşet veya yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır.

 

Et, tüketileceği zaman nasıl çözdürülmeli?

Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilmektedir.

Çözdürülmek istenen et, buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmelidir.

Mikrodalgada çözdürme yöntemi de uygulanabilir.

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim