Küresel siyasette oyun dışı kalmak!..

Uluslar arası siyasette temel bir kural vardır;

“Ulusal gücün kadar varsın!”

“Ulusal Güç” nedir?

Özetle; “Ekonomik, bilimsel, teknolojik, askeri gücünüz ve ulusal moralinizdir.”

Uluslar arası siyasette, sorunların çözümü için iki seçenek vardır; Ya,  “Diplomasi ve barış” yolunu seçeceksiniz ya da, “Savaş!”

Diplomasi ve barış yolunu seçmişseniz, bu alanda “uluslar arası diplomasi kurallarını” uygulayacaksınız.

Bu alanda yetişmiş, deneyimli diplomatlarınızı “Monşerler!” diyerek oyun dışı aşağılar, “tek adam iradesi” ile ve iç siyasete yönelik mesaj vermek hesabıyla “egemen bir dil ve üslup” kullanırsanız, yanlış yaparsınız! Sizi ciddiye almazlar!.. Oyun dışı bırakırlar!..

Şimdi, gelelim Suriye siyasetine.

Suriye siyasetimizde, baştan sona yanlışlar yaptık!

Anımsayın; henüz Suriye üzerinde kanlı oyun sahnelenmeden önce, o zaman Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “danışmanı” konumunda olan Ahmet Davutoğlu, “Şam Ziyareti” yapmış ve gazetelere; “ABD istediği için” bu ziyareti yaptığını açıklamıştı!..

Sonra, Erdoğan ve eşinin; “Kardeşim Esad” ziyareti yapılmıştı!

Olaylar gelişti, Suriye iç savaşa sürüklendi, “Şam’da, Emevi camiinde Cuma namazı kılacağız” noktasına geldik!

Komşumuzdaki yangın, bizi de yaktı!

Savaştan kaçan milyonlarca insana kapılarımızı açtık ve maddi-manevi çok ağır bir bedel ödedik ve hala da ödüyoruz! Bu yüzden terör belası da büyüdü ve ülkemizi kana boğdu!

Oysa, Suriye’de iki güçlü devletin, ABD ve Rusya’nın “hakimiyet kurma” mücadelesi vardı.

Gelişmeler gösterdi ki, Suriye’de Rusya’nın dediği oldu ve olacak! Irak’ta da ABD egemenliği sürecek! Küresel paylaşım böyle!

Bugün Irak yönetimi, ABD’nin kontrolünde bir “sömürge ülkesi” niteliğindedir!

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Musul operasyonu için; “Türk askerinin operasyona katılmasına izin vermeyeceğiz”  diyordu! Aslında, o sözleri ABD siyasal iradesi söyletiyordu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan buna karşı ne dedi? “Sen benim kıratımda değilsin, haddini bil! Musul’da bildiğimizi okuyacağız.”

Ya sonra?

Musul Harekatı başladı!

Operasyonu bizzat Barzani yönetiyor!

 Charles De Goule uçak gemisinden kalkan Fransız uçakları bombardımana katılıyor! ABD sahnede! Hatta “Suriye Nakşibendi Güçleri” bile harekata (oyuna) katılıyor! Ama Türkiye, oyuna alınmıyor!..

Türk Dışişleri Heyeti, Irak’ta “diplomatik temaslar” kurarken, Genelkurmay Başkanı da ABD’de mevkidaşı ile aynı konu üzerinde temaslarda bulunuyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Hem sahada hem masada olacağız” diyor! Oyuna girmekte ısrarlıyız! Ama küresel ağabeyler izin verirse!

Sonuç?

Yaşayıp göreceğiz!

Uluslar arası siyasette bağırıp çağırmak, üst perdeden kafa tutmak, yerel medyada manşet olmak sonuç aldırmıyor! Diplomasi, nezaket, yumuşak bir üslup gerekiyor!

Daha da önemlisi; Uluslar arası siyasette ULUSAL GÜCÜN kadar ağırlığın var” kural ve gerçeğini dikkate almak gerekiyor!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler