• BIST 97.533
  • Altın 145,781
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • Kocaeli : 15 °C
  • İstanbul : 18 °C
  • Sakarya : 15 °C

Kuzu Restoran, üç nesildir hizmet veriyor

Kuzu Restoran, üç nesildir hizmet veriyor
Fehmi Kuzu’nun girişimleriyle 1966 yılında başlayan Kuzu Restoran geleneği Başiskele’de açılan yeni mekanda devam ediyor. Dededen toruna süre gelen damak tadı ise halen ilk günkü özelliğini koruyor.

Başiskele D-130 Karayolu üzeri, battı çıktı mevkiinde bulunan Kuzu Restoran’ın işletme sahibi Emrah Kuzu ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. 1966 yılında Fehmi Kuzu tarafından açılan ve oğlu Ahmet Kuzu tarafından devam ettirilen Kuzu markasını Emrah Kuzu sürdürmekte. Şu an Başiskele’de hizmet veren Kuzu Restoran, dededen toruna süre gelen damak tadı ile halen ilk günkü özelliğini koruyor.

 

TECRÜBELERİ KULAK ARDI ETMİYOR

İşletmenin sahibi Emrah Kuzu, açtığı bu yeni mekanı dedesinin ve babasının öğütlerini dinleyerek işletiyor. Onların tecrübelerini kulak ardı etmeden yeni konseptle hizmete soktuğu mekanda hem anıları yaşatıyor hem de o eski lezzetleri. Kocaeli okurları için yaptığınım röportajda Emrah Kuzu’dan, Kuzu Restoran’ı dinledik.

 

Emrah Bey, bize biraz kendinizden biraz da, o eski Kuzu Restoran’dan bahseder misiniz?

Üniversiteyi Kıbrıs’ta okudum, o dönemler Kuzu Restoran’dan ayrılmak zorunda kaldım. Ama o günleri hatırlıyorum. O zaman çok fazla alternatif yoktu. Kuzu Restoran dedem Hasan Fehmi Kuzu tarafından kurulmuştu ve dedemin de işletmeciliği fevkalade idi. Dedem disiplinli bir insandı. Onun yanında yetiştik. Babam ve amcalarımla birlikte tesisi işletiyorduk. Bir amcam benzinlikle ilgileniyordu, diğeri de superfresh kısmıyla ilgileniyordu. Restoran kısmıyla da babam ilgileniyordu. Ben Uluslararası İlişkiler bölümü mezunuyum; ama okul sonrası tekrar baba mesleğine döndüm.

 

“BİR AY ÖNCEDEN REZERVASYON YAPILIRDI”

Gölcük yolundaki o efsane Kuzu Restoran’ın 400 kişilik bir salonu, 300-500 kişilik de bir bahçesi vardı. Sürekli tıka basa doluydu. Hele ki ramazanlarda bir ay önceden rezervasyon yapmadan yer bulmanız imkansızdı. Evimiz restoranın hemen arkasındaydı ve biz gelen rezervasyonsuz özel misafirler için evimizden restorana çok masa sandalye taşıdık. Bizim kiremitte şiş ve pidelerimiz meşhurdu. Kuzu haşlamamız vardı ve o da çok meşhurdu. Depremden sonra bazı sıkıntılar yaşadık ve ayrılmak zorunda kaldık. Haliyle orası el değiştirdi.

 

Kuzu Restoran el değiştirince nasıl bir yol izlediniz?

Daha sonra ne yapalım dedik, uzun uzun düşündüm. Etrafımızdaki kişiler Kuzu markasının yeniden doğması yönünde bize önerilerde bulunuyordu. Şimdiki adıyla Şahabettin Bilgisu Caddesi’nde Kuzu Restoran’ı tekrar açtık. 2007 yılında açılan işletmemiz hemen İl Müftülüğünün yanındaydı. İşlerimiz gayet güzel gidiyordu. Ancak araç parkıyla ilgili sorunlar yaşıyorduk. Müşterilerimiz sorun yaşıyordu. Daha sonra daha büyük salonu olan aynı caddede başka bir iş yere geçtik.

 

“PERSONEL YEMEĞİ İSTEDİLER”

Restoranımıza gelen fabrikaların yetkilileri bizden personel yemeği istedi. Biz de Kuzu Ketring’i kurduk. Restoran devam ederken 42 Evler bölgesinde yemek fabrikamızı kurduk. Onun başına ben geçtim. Hastanelerle, özel okullarla çalışmaya başladık. Fabrikalarla çalışmaya başladık. Büyüdük, o dönemlerde bin 500, bin 600 kişilik yemek çıkartmaya başladık. Müşteride de seçici davranmaya çalıştık. Yemek fabrikası büyüyünce çarşıdaki lokantayı kapatalım dedik. Zaten park sorunu da yaşıyorduk. Ve bir süre sadece yemek fabrikası olarak kaldık. Son 3 yıldır lokantamız yoktu.

 

“ÖNEMLİ MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ VAR”

Lokantamızı kapattıktan sonra tepkiler gelmeye başladı. ‘Siz bu bölgenin insanısınız, yeniden Kuzu Restoran’ı açın’ diye. Seymen bölgesinde bulunan fabrika ve esnaflardan yoğun talep geldi. Biz buralıyız ve eskiyi yaşatmak için yeniden lokantamızı açtık. Gölcük’ten önemli müşteri potansiyelimiz var. Onlara yakın olduk. Babamla da görüştüm ve müsaadesini alarak burayı kurmak için kolları sıvadık. Alt katı da yemek fabrikası yapacağız. Restorasyonunu da o şekilde yaptık.

 

Dedeniz yeni işletmenizi ziyaret etti mi?

Dedem şuan 87 yaşında ve 3-4 yıldır biraz rahatsız. Açılışımıza katılamadı. Ancak açılış sonrası iş yerimize geldi. Gelir gelmez o sert üslubuyla önerilerde ve müdahalelerde bulundu. Dedem eski Kuzu Restoran döneminde 70’li yaşlardaydı ve elinde süpürge kürek ile restoranın önündeki sigara izmaritlerini süpürürdü. Bahçeyle kendi ilgilenirdi. Bir masanın ayağı 2 santim dışarıda olsun onun görür ve hepimizi toplar bunun hesabını sorardı.  Müşteriye çok önem verir ve birebir ilgilenirdi. Bahçeden çiçekler güller keser müşteriye verirdi. Çok cana yakın bir insandı. Üzerimizde emeği çok ve onun deneyimleri bizim için altın değerinde.

 

Birbirinden lezzetli yemekler burada

pide-001.jpg

1 ay içerisinde tam kapasiteye ulaşacak olan tesiste kuzu haşlama, kuzu tandır, tas kebabı ve kavurmanın dışında meşhur paça çorbası da yapılıyor Başiskele D-130 Karayolu üzeri battı çıktı mevkiinde bulunan Kuzu Restoran Emrah Kuzu tarafından işletiliyor. 250 kişilik bir kapasitesi bulunan işletme üç kattan oluşuyor. Toplu yemeklerde ise 300 kişilik kapasiteye kadar çıkılıyor. 1 ay içerisinde tesis tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak ve yemek fabrikası da bu binada işlevini sürdürecek.

 

MEŞHUR PAÇA ÇORBASI

İşletmede kuzu haşlama, kuzu tandır, tas kebabı ve kavurmanın dışında meşhur paça çorbası yapılıyor. Izgara, beyti, vali kebabı ve pide bulunuyor. İşletmenin üçüncü nesil sahibi Emrah Kuzu, “Eski lezzetleri koruyoruz, gelen yiyeceklerimizin tadına bakan herkes bu iddiamızı doğruluyor” diyor. Röportaj: Bülent Ekinci


 

bulent-003.jpg

Haber Müdürümüz Bülent Ekinci, Emrah Kuzu ile söyleşi gerçekleştirdi.


 

kopyasi-personel.jpg

Emrah Kuzu, işletmede çalışan personeller ile birlikte görülüyor. Personeller ve Kuzu güler yüzlü hizmet sunuyor. 

 

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim