Malkoçoğlu'nun türbesine büyük saygısızlık

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan, onun adına birçok kahramanlık filmleri de çevrilen yaklaşık 700 yıl önce yaşayan ünlü Akıncı beyi Malkoçoğlu'nun...

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan, onun adına birçok kahramanlık filmleri de çevrilen yaklaşık 700 yıl önce yaşayan ünlü Akıncı beyi Malkoçoğlu'nun türbesi yarım kalan tadilat ve onarım çalışması nedeniyle çöplüğe döndü

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan, onun adına birçok kahramanlık filmleri de çevrilen yaklaşık 700 yıl önce yaşayan ünlü Akıncı beyi Malkoçoğlu'nun türbesi yarım kalan tadilat ve onarım çalışması nedeniyle çöplüğe döndü. İnşaat işçilerinin eski kıyafetlerini, yiyecek artıklarını ve diğer çöpleri sannukanın olması gereken yere atmaları ve bunların kaldırılmaması tepkilere yol açtı.
İŞÇİLERİN ESKİ GÖMLEKLERİ
Gebze Kent Meydanı'nda bulunan ve geçen aylarda onarım çalışması yapılan Malkoçoğlu Türbesi'ndeki çalışmalar bilinmeyen nedenle kısa süre önce durdu. Hiçbir çalışma yapılmayan türbenin içinde yerinden kaldırılan ve Akıncı Beyi Malkoçoğlu ile kim olduğu bilinmeyen sandukaların olduğu yer çöplüğe çevrildi. Tadilat işinde çalışan işçilerin eski gömlekleri ve diğer çöplerinin altında mezar olan yerin üzerine bırakılması ve bunu herkesin görmesine rağmen kaldırılmaması tepkilere neden oldu. Onarımın Gebze Belediyesi tarafından yapılan Kent Meydanı Projesi kapsamında yapıldığını söyleyen ilçe sakinleri, şunları söyledi:
KABUL EDİLEMEZ
"Millet olarak türbelerimize sahip çıkamıyor, çevremizi kirlettiğimiz gibi buraları da kirletip, kullanılmaz hale getiriyorsak bize yazıklar olsun. Böylesine kutsal bir şahsiyetin türbesinin tadilat yapılarak tamir edilmesi çok doğru bir karar. Ancak bu kutsal türbenin üzerine işçilerin kendi elbiselerini veya inşaat malzemeleri ile diğer inşaat pisliklerini atmaları kabul edilemez."
700 YIL ÖNCEYE AİT
Kitabesinin yıllar önce çalındığı belirtilen ve 700 yıl önce yapılan mimarisinin Osmanlı mimarisinde ender görülen tür olduğu belirtilen türbede, tarihi kayıtlara göre Akıncı Beyi 1385 tarihinde ölen Malkoçoğlu Mehmed Bey'in mezarı bulunuyor. Üzerinden sandukaları kaldırılan diğer mezarda yatanın ise kim olduğu konusunda bilgi bulunmuyor.

#

27 Ağu 2012 - 10:32 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.