Mesleki kurslar aldatmacası

Belediyelerde ve milli eğitime bağlı özel kurslarda muhasebe mesleğine yönelik kurslar düzenlenmektedir. Belediyeler bu işi yıllarca KO-MEK veya İZ-MEK adı altında yürütmektedir. Diğer mesleklere ilişkin bir yorumda bulunamam, ancak muhasebe mesleğine yönelik meslek edindirme kurslarının tamamen bir aldatmaca olduğu kanaatinde değil, eminim.

Muhasebe mesleği öyle 384 saatlik verilen kurslarda yapılacak bir meslek dalı değildir. Bu kadarlık eğitim ara elemen için bile yeterli değildir. Kaldı ki muhasebe mesleği için lise eğitiminden sonra 4 yıl lisans eğitimi bile yeterli gelmemektedir. Muhasebe mesleği sahibiyim diyebilmek için hiçbir meslekte olmayan giriş zorlukları vardır.

4 yıllık lisans eğitimi sonrası mesleki staja başlamak için eleme sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu sınavda başarılı olunması durumunda, 3 yıl süreli staja başlanacaktır. Staj yeri bir mali müşavir yanında veya şirketlerde bir mali müşavirin gözetimi ve denetiminde yapılmaktadır. Stajda başarılı olduktan sonra 7 tane dersten yeterlilik sınavlarında başarmak zorundadır. Tüm bu aşamalardan sonra muhasebe mesleğine giriş yapabilmektedir. O nedenle belediyelerin öğrenci kursları “muhasebe meslek kursları” diye adlandırılması tam bir aldatmacadır.

Bu kurslarda eğitim alarak muhasebe ofisine aslında pratikten çok uzak ve yetersiz eğitim aldıkları meslektaşlarımız tarafından çok net olarak gözlemlenmektedir. Bu kursların adına da “muhasebe mesleği” isminin verilmesi yukarıda belirttiğim gibi yanlıştır. Bu eğitimin adı olsa olsa temel ticari bilgiler olarak verilebilir.

Bu bilgilerin muhasebe alanında kullanılması ve gerçekten verimli olması isteniyorsa eğitim aşamasında bu mesleğin sahibi olan kişilerden veya SMMM veya YMM odalarından destek alınması uygun olur. Böylece piyasanın ara eleman ihtiyacı da karşılanmış olunacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

görünen köy - 4 yıllık lisans ne ki ? Komek kursunu bitir gel belediyede işin hazır.Bu kuşların amacı personel seçmek işe almak ve zamanla yanlış doğru yaparak işi götürmek belediyelerdeki kadroları başkasına kaptırmamak.Sade vatandaş için mi açıldı bu kurslar sanki

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ağustos 17:15
01

SMMM Hüseyin KOCAMAZ - Hocam, yazdıklarınızın fazlası var eksiği yok. Belediye kursu ile insanlar avukat veya elektrik mühendisi olabiliyor mu? her mesleğin bir takım kural ve kaideleri mevcut sizin de belirtmiş olduğunuz üzere bu mesleğinde olmazsa olmazları mevcut. Benim düşüncem Türmob ve odalar olarak bu tür eğitim veren kurum ve kuruluşlara dava açılması olacaktır. Şahsım adına teşekkür ederim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ağustos 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler