Metal İşçisine OHAL engeli

Birleşim Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu ve ilimizdeki Gebze’deki General Elektrik ve Çayırova’daki Schneider Elektrik’te dahil ülke genelinde 13...

Birleşim Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu ve ilimizdeki Gebze’deki General Elektrik ve Çayırova’daki Schneider Elektrik’te dahil ülke genelinde 13’ü fabrika olmak üzere 26 iş yerinde metal işçisi greve çıkmıştı. Metal grevi Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle ertelenerek fiili olarak yasaklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan yasağın gerekçesinde, "Bazı işyerlerinde Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63'üncü maddesine göre Bakanlar Kurulunca 19/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır" denildi.

 

KOCAELİ’DE 1000 İŞÇİ GREVE ÇIKMIŞTI

Metal iş kolunda işçi ve işveren sendikaları arasında yaklaşık altı ay önce başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlık ile sonuçlanınca geçtiğimiz gün 1000’i Kocaeli’nin Gebze ve Çayırova ilçelerinde olmak üzere ülke genelinde 2 bin 200 işçi greve çıktı. DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası – BMİS ile Elektronik Metal İşverenleri Sendikası – EMİS arasındaki TİS görüşmelerinde BMİS yüzde 24 zam oranında diretip EMİS yüzde 17’den yukarı çıkmayınca süreç tıkandı. Bir süre önce yapılan grev oylamasında da işçilerin grevden yana tavır alması sonrası geçtiğimiz gün Gebze’de General Elektrik, Çayırova’da Schneider Elektrik firmalarında yaklaşık 1000 çalışan bıraktı.

 

HAK GASPINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Grevin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmasının ardından Birleşik Metal-İş bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bilinmelidir ki metal işçileri, Hükümet tarafından artık bir alışkanlık haline getirilen bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecektir. Hükümet ve işverenlerin kol kola işçilerin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik saldırılarına karşı mücadelemiz devam edecektir." denildi. Açıklamanın tamamı şöyle: Sendikamızın örgütlü olduğu GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerine bağlı fabrikalarda bu sabah 2200 üyemizin tam katılımıyla başlattığımız grevimiz öğlen saatlerinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendi (yasaklandı).

 

İŞBAŞI YAPILMAYACAK

Hükümet, iki gün önce Asil Çelik’te de aynı kararı alarak işçilerin en temel hakkı olan grev hakkının kullanımı ortadan kaldırmıştı. Bilinmelidir ki metal işçileri, Hükümet tarafından artık bir alışkanlık haline getirilen bu hukuksuzluğa boyun eğmeyecektir. Hükümet ve işverenlerin kol kola işçilerin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik saldırılarına karşı mücadelemiz devam edecektir. Grevimizin ertelendiği EMİS’e bağlı fabrikalarda işçiler pazartesi gününe kadar işbaşı yapmayacaktır. Artık canımıza tak eden grev yasağı dayatmasına karşı sendikamız, EMİS işyerlerinde mücadelenin nasıl sürdürüleceğinin kararını her zaman olduğu gibi yine işçilerle birlikte alacaktır. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur. Serkan BORLAK

#

21 Oca 2017 - 15:03 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.