Meyve ağaçlarına zarar veren kök ve dal kanserleri

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle meyve ağaçlarına zarar veren kök ve dal kanserleriyle ilgili bazı önemli bilgileri paylaşacağım.

Meyve ağaçlarımızın sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen birçok hastalıklar vardır. Bu hastalıkların en önemlilerinden biri de kök kanseridir. Hastalık başlangıçta bir ur şeklinde meydana gelir. Urlar, ufakken yuvarlak şeklinde olmaktadırlar; büyüdükçe rengi esmerleşmekte ve girintili çıkıntılı bir görünüş almaktadır. Fidan dikiminde köklerde yumruk büyüklüğünde, karnabahara benzeyen bu şişkinlikler görülür. Eğer köklerin büyük bir kısmı tahrip olmuş ise veya yumru (ur) kök boğazında gelişiyorsa, fidan veya genç ağaç kurur.

Urlar genellikle ince köklerde değil de kalın köklerde ve kök boğazında veya yakında bulunur. Köklerde gelişen bu şişliklere, bakteriler sebep olmaktadır. Bakteriler, topraktan yara ve yarıklar vasıtası ile köke girerler ve burada çoğalırlar. Burada genç ağacın besin maddesini alarak, ağacın üst kısımlarına besin maddesi gitmesini güçleştirmiş olurlar. Bundan bütün meyve ağaçları zarar görür; bilhassa şeftali, erik, elma, vişne, kiraz, armut, üzüm kökleri gibi daha birçok bitkiler bu hastalığa yakalanabilir ve zarar görürler.

Hastalık bilhassa fındıklar için de önem taşır. Hastalık bulaşmış arazilerde tekrar fidan yetiştirmek, pek mümkün olmaz. Hastalığın yayılması büyük zararlar vermektedir. Hastalık bulaşmış fidanları dikmeyip imha etmeliyiz; aksi halde hastalık, daha çok yayılacaktır. Ayrıca meyve ağaçlarına dal kanseri de önemli ölçüde zarar verir. Dal kanseri, bilhassa armut ve elma ağaçlarının dallarında zarar yapar. Yaşlı dallar üzerinde kanser yumruları şeklinde yarıklar görülür. Bunların üstündeki dallarda kurumalar meydana gelmektedir; ayrıca hastalıklı genç sürgünlerin kabuklarında da kurumalar meydana gelir. Dal kanseriyle ilaçsız mücadelede kanserli dalların kesilerek yakılması gerekir. Böylelikle yeni sporların meydana gelmesini önlemiş oluruz. Elma ağacını şiddetli soğuk ve rutubetli yerlere dikmememiz gerekir. Böyle yerlerde, meyve ağaçlarında, dal kanseri daha rahat gelişme yapar. Dal kanserine karşı ilaçlı mücadele yaparak, önlem almalıyız. Buna karşı, “CUPRAVİT – OB – 21” mantar ilacı kullanarak hastalığı önleyebiliriz. 

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler