Mikrobiyomun düzeltilmesi için 6 tavsiye

Bağışıklık sistemi açısından çok önemli olan ve bozulmasının pek çok hastalığa, özellikle de beyin hastalıklarına neden olduğu son araştırmalarla göst...

Bağışıklık sistemi açısından çok önemli olan ve bozulmasının pek çok hastalığa, özellikle de beyin hastalıklarına neden olduğu son araştırmalarla gösterilen mikrobiyomun nasıl korunacağı ya da nasıl iyileştirileceği konusunu da bu yazımızda paylaşacağız. 


Bu konuda Brain Maker (Beyin Yapıcı) adlı kitabın yazarı Dr. David Perlmutter'ın önerilerine göz atalım. Dr. Perlmutter bozulmuş bir mikrobiyomu düzeltmek için sağlıklı bir beslenme düzenine geçtikten 6 gün sonra etkilerinin görülmeye başladığını söylüyor. Araştırmalara dayanarak mikrobiyomun düzeltilmesi için 6 tavsiyede bulunuyor.


MİKROBİYOMUN DÜZELTİLMESİ İÇİN DR. DAVİD PERLMUTTER’İN 6 TAVSİYESİ

1- Probiyotiklerden zengin yiyeceklerle beslenin.

Dünyanın pek çok ülkesinde fermente yiyecekler vücuda gereken probiyotikleri sağlıyor. Fermantasyon işleminin tarihi çok eskilere dayanıyor, ilk kez 7000 yıl önce Persler başlamışlar, Çinlilerin ise 6000 sene önce lahanayı fermente ettikleri biliniyormuş. Türklerin orta Asya'dan beri yoğurt ve kefir yaptıklarını biliyor ve bu geleneği devam ettiriyoruz. Korelilerin kimçisi, Japonların nattosu gibi çeşitli ülkelerin geleneksel fermente yemekleri var, birçok ülkede turşu yapılıyor. 

Probiyotik yiyeceklerdeki bakteriler öncelikle bağırsağın duvarlarını koruyor, vücudun pH düzeyini dengeliyor, doğal antibiyotik, antivirüs, antifungal (mantar ilacı) görevi yapıyor, bağışıklığı düzenliyor ve inflamasyonu kontrol ediyor. Ayrıca bu bakteriler bizim sindiremediğimiz gıdaları metabolize ediyor, yediklerimizden besinlerin daha iyi emilmesini sağlıyor. Örneğin, A, C, K ve B kompleks vitaminlerinin daha iyi emilmesine yol açıyor.

 

2- Düşük karbonhidratlı beslenin, sağlıklı yağları bolca tüketin.


İnsanlar binlerce yıl avladıkları hayvan etleri, balık, bulabildikleri mevsim sebzeleri ve bazı mevsimlerde bulabildikleri meyvelerle beslenmişler. Çok sonraları tahıllarla beslenmeye başladıkça tüm tahıllarda bulunan gluten bağırsak bakterilerine zarar vermeye başlamış. Özellikle, son yıllarda, işlenmiş gıdalardaki şeker ve trans yağlar bağırsaklardaki iyi bakterileri öldürerek kötü bakterilerin gelişmesine yol açmış. Bu da şeker hastalığında ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarında patlamaya neden olmuş durumda.

Sağlıklı yağlar olan soğuk sıkım zeytinyağı, serbest dolaşan hayvanların sütünden yapılmış tereyağı, serbest dolaşan hayvan etleri ve bol lifli sebzeler ve düşük glisemik indeksli meyvelerin yer aldığı bir beslenme biçimi mikrobiyomu onaracak, buna bağlı olarak beyin de daha sağlıklı olacaktır.

 

3- Şarap, çay, kahve ve çikolata (*) tüketebilirsiniz.

Bu içeceklerde ve kakaoda bulunan flavanoidler ve polifenoller doğanın en güçlü ilaçları ve bağırsakların dostu. Bazı çalışmalarda flavanoidlerin kanın beyne daha iyi gitmesini sağladığı gösterilmiş ki bunama gibi hastalıklarda beyne az kan gittiği biliniyor. Kahvenin çok iyi bir antioksidan olduğu da birçok araştırmayla gösterildi. Siyah çayda bulunan polifenollerin bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini arttırdığı ve bir tür iyi bakterinin gelişmesine yol açtığı gösterilmiş. Bir çalışmada da bir ay boyunca kakao bitkisi tüketerek flavanoidleri alan bir grubun yararlı bakterilerinde artış olmuş. (*) (Buradan yararlı olanın kakao olduğunu anlıyoruz. Dr. Perlmutter haftada birkaç kez az miktarda koyu siyah çikolata yenmesini öneriyor. Şeker hastası olanların, karaciğer yağlanması bulunanların, kilo vermek isteyenler çikolata şeklinde değil de saf kakao şeklinde tüketirlerse yararlı flavanoidlerden yararlanabilirler. Aynı şey tabii ki şarap için de geçerli. Bu kısım çevirenin notudur.)


4- Prebiyotikten zengin gıdalarla beslenin.

Prebiyotikler bağırsağımızdaki bakterilerin çok sevdikleri yiyeceklerdir. Bağırsaklarımızda iyi bakteriler yaşamasının faydalarından biri başka türlü sindiremeyeceğimiz lifli yiyecekleri bu bakterilerin kendi metabolizmaları için gıda olarak kullanmasıdır. Bakteriler bizim sindiremediğimiz bu besinleri metabolize ederek kısa zincirli yağ asitleri oluştururlar. Bu asitlerden biri butrik asittir ve bağırsak duvarlarının sağlıklı olmasını sağlar. Bunun yanı sıra bu yağ asitleri sodyum ve su emilimini düzenlerler ve önemli minerallerin ve kalsiyumun emilmesini sağlarlar. Ayrıca bağırsakların pH düzeyini düşürerek daha asidik olmasını sağlarlar, bu da zararlı bakterileri öldürür, böylelikle bağışıklık işlevini de güçlendirirler.

Prebiyotiklerden zengin gıdalarla beslenmek tarih öncesinden beri insanların alışkanlığı. 
Prebiyotikler yeşil yapraklı sebzelerde, özellikle hindibada, enginar, soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerde bol miktarda vardır.

 

5- Filtre edilmiş su için.

Şehir suyunda bulunan özellikle bağırsak bakterileri için çok zararlı olan klor ve diğer zararlı maddeleri almamak için evinizde bütçenize uygun bir filtre sistemi kurun. Duş yaptığınız suyun da filtrelenmiş olmasını sağlayın.

 

6- Sık sık yemeyin, uzun aralarla en çok iki öğün beslenin, mevsim dönüşlerinde bir gün sadece sıvı alarak geçirin.

İnsan vücudunun önemli mekanizmalarından biri açlık durumunda yağı yaşamsal yakıta dönüştürmesidir. Yağı keton adı verilen özel moleküllere parçalayabiliriz ve özellikle bunlar da beyin için çok güçlü bir yakıttır. Bu nedenle sık sık yemeyin, uzun aralıklarla en çok iki öğün yiyin ve mevsim dönüşlerinde bir gün sadece sıvı alarak beslenin. 

SONUÇ: Dr. Perlmutter'ın tavsiyelerini okuyunca ister istemez aklımıza Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarında tarif ettiği beslenme biçimi geldi. Sonuçta her iki doktorun tavsiyeleri de bilimsel bulgulara dayanıyor, dolayısıyla da çok benziyor. Pek çok hastalıktan korunmanın olduğu gibi mikrobiyomu korumanın ve bozulan mikrobiyomu onarmanın yolu da sağlıklı beslenmekten geçiyor. Umarız Sağlık Bakanlığı'mız ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ hastalıklardan korunmaya yönelik bu tür önerilere kulak verir. Her zaman söylediğimiz gibi "Beslenme yanlışsa ilacın yararı yok, beslenme doğruysa ilaca gerek yok!" 

 

Çeviri: Nurçin Çağlar

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynak: Perlmutter, Dr. David, Brain Maker, Yellow Kite Books, 2015.

#

26 Oca 2017 - 13:15 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.