Muhasebeciler 26’ıncı yıl pastasını üfledi

Kocaeli Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (KSMMMO) 1989 yılında Muhasebe Meslek Yasası’nın çıkarılması sonrasında Muhasebeciler Günü ola...

Muhasebeciler 26’ıncı yıl pastasını üfledi
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (KSMMMO) 1989 yılında Muhasebe Meslek Yasası’nın çıkarılması sonrasında Muhasebeciler Günü olarak kutlanan 1 Mart’ta kültür tepesindeki tören alanında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. KSMMMO Yönetim Kurulu ve üyelerin katılımın gerçekleşen törende konuşan Oda Başkanı Fikret Gökmen, “Bu tarih mesleğimiz için bir milattır. Mesleğin yasal güvenceye kavuşması sonrası ulaştığı seviye takdir edilecek düzeydedir” dedi. Konuşmanın ardından KSMMM üyeleri, odanın logosunun bulunduğu pastanın mumlarını üfledi.

 

YASA 1989’DA ÇIKTI

Törende konuşan KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, “Mesleğimizin geçmişi tarih öncesi çağlara kadar uzanmaktadır. Eski Mısır tabletleri üzerinde muhasebe kayıtlarına rastlanmaktadır. Ancak bugün de muhasebede kullandığımız 1450 yılında icad edilen sistemin mucidi İtalyan Luca Pacioli’dir. Bu sistem geliştirilerek günümüzde uluslararası standartlara getirilmiştir. Hatırlıyorum, 1968 yılında üniversite öğrencisi olduğum dönemde yaptığımız boykotlarda ilk sıradaki talebimiz Muhasebe Meslek Yasası’nın çıkarılması yer alıyordu. 1968 yılındaki bu talebimiz, 1989 yılında gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

 

“HATANIN BEDELİ AĞIR”

Gökmen, “1 Mart 1989 tarihi, mesleğimiz için bir milattır. Mesleğin yasal güvenceye kavuşması sonrası ulaştığı seviye takdir edilecek düzeydedir. Günümüzde muhasebecilerin yüzde 80’i lisans mezunudur. Lisansüstü çalışmalarını sürdüren birçok meslektaşımız da vardır. Ancak meslek camiasının gelişimi önünde en önemli engel olarak taşınması çok zor olan angarya yükleri yani; rutin olarak yapılan BA – BS, KDV – muhtasar beyanları, denetimler, üç aylık dönem geçici vergi beyanları, SGK’ya ait bildirim, yılsonlarındaki gelir ve kurumlar vergisi beyanları gibi işlemler mesleğin gelişimi için harcanacak çabadan zaman çalmaktadır. Meslek camiamız ufak bir hatanın bedelini ağır cezalarla ödemektedir” sözleri ile mesleki sıkıntıları dile getirdi.

 

ÜSKÜDAR VAPUR FACİASINI ANDI

Angarya işlerin yanında ücretlerini gecikmeli veya çoğu zaman da alamama gibi problemler yaşandığını belirten Gökmen, bu konuda Maliye Bakanlığı ile ortak bir çözüm öneri olduğunu ancak bu güne kadar olumlu sonuçlanmadığını belirtti. Gökmen, “1 Mart muhasebeciler için ne kadar önemli ve mutlu günce, aynı ün Kocaeli için 1 Mart 1958 Üsküdar vapur faciasının da acılı yıl dönümüdür. Cumhuriyet tarihinin en ölümcül deniz faciasında hayatını kaybedenlere rahmet, hayatta kalan yakınlarına başsağlığı dilerim” sözleri ile Üsküdar vapur faciasında hayatını kaybeden öğrenci ve mürettebatı andı. Hilal GÜDÜCÜ

1-manset-020.jpg

#

01 Mar 2016 - 11:25 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.