Mutlu bir insan olmak için yapmanız gereken 7 aktivite!

Mutluluk herkes için önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre mutlu insanlar daha çok para kazanıyor, işlerinde daha başarılı oluyor, daha uzun yaşıyor ve diğer insanlara kıyasla daha mutlu evlilikler yapıyor.

Fakat mutluluğun kaynağı oldukça tartışmalı bir konu. Filozoflar yüzyıllardır bu konu hakkında kafa yoruyorlar. 

Geçtiğimiz yıllarda psikoloji bilimi oldukça gelişti ve insanları daha mutlu hale getiren bazı aktiviteler olduğunu kesin bir şekilde kanıtladı. İşte bilimin kanıtladığı, bizleri daha mutlu bireyler haline getiren 7 aktivite;

 

1. Amaçlarınızın peşinden gidin.

Tıpkı çikolata ve fıstık ezmesi gibi, hayattaki amaçlarımız ve mutluluğumuz birbirini destekleyen ayrılmaz iki unsurdur. Bu süreç oldukça basittir: Mutlu insanlar hayat enerjisiyle dolup taşar ve bu enerji onların amaçlarına ulaşmasına yardım eder.

Psikologların söylediğine göre, bir amacı ne kadar kendimizin bir parçası olarak görürsek, o amaca ulaşmamız o kadar kolaylaşır çünkü ona ulaşmak için yaptığımız şeylere büyük bir enerji ile sarılırız. Zürih Üniversitesi psikologlarından Bettina Wiese: "Deneye dayalı araştırmalar gösterdi ki kişilerin kendileriyle özdeşleştirdikleri amaçları, kişinin amacına ulaşmak için geçirdiği süreç ile mutluluğu arasındaki bağı güçlendiriyor."

 

2. Yaptığınız işte anlam bulun.

1997 yılında, Yale Üniversitesi psikologlarından Amy Wrzesniewski ve arkadaşları, insanların mesleklerine nasıl yaklaştıkları hakkında detaylı incelemeleri içeren bir araştırmanın bulgularını yayınladı. Sonuca göre insanlar yaptıkları iş hakkında şu 3 yaklaşıma sahip olabiliyor:

• Bir iş: "Maddi getirilerine odaklan ve zevk almak/kendini tatmin etmek gibi unsurları düşünme çünkü bunlar seni daha mutlu bir insan yapmayacak."

• Bir kariyer: "Kendini geliştirmeye odaklan."

• Bir meslek: "Dünya için önemli bir şey yapmanın keyfini çıkar ve sosyal anlamda faydacı bir iş yapıyor olduğuna odaklan."

Sonuç: Yaptıkları işte anlam bulabilen insanlar daha mutlu.

 

3. Sevdiğiniz insanlarla sık sık zaman geçirin.

Bu başlık size bir falcının sözlerini çağrıştırabilir: "Sevdiğin kişilerle birlikte olacaksın." Fakat konu ile ilgili olarak yapılan araştırmaların söylediği de tam olarak bu. Sevdiğiniz -ve hatta yalnızca dayanabildiğiniz- insanlarla vakit geçirmek sizi daha mutlu bir birey haline getiriyor. Bununla beraber, sosyal bir ağın tam ortasında bulunmak ve çevrenizin insanlarla donatılmış olması da sizi daha mutlu biri nsan haline getiriyor.

 

4-. Uzun süreli bir ilişkiye sahip olun

Geçtiğimiz günlerde The New York Times tarafından yayınlanan bir incelemeye göre: "Evli insanlar bekar insanlara göre daha mutlu ve hayatlarından daha memnun. Bu durum özellikle insanların 'yaşlanıyorum!' krizine girdikleri 30'lu yaşlarda çok daha net bir şekilde gözlemlenmekte."

Neden mi? İki insanın birlikteliği her zaman hayata karşı daha güçlü bir direnç ve küçük şeylerden mutlu olma arzusunu da beraberinde getiriyor.

 

5. Taze yiyecekler tüketin.

2013 yılında yayınlanan Many Apples A Day Keep The Blues Away isimli araştırmaya göre, her gün taze yiyecekler -özellikle meyve ve sebze- tüketmenin mutluluğunuz üzerinde doğrudan bir etkisi bulunuyor.

Araştırmaya göre, özellikle sebze ve meyve tüketen genç insanların diğerlerine göre daha mutlu olduğu birçok deneyle kanıtlanmış durumda.

 

6. Bol bol spor yapın.

Hollanda'da 16 ile 65 yaş arası 8000 kişi ile gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda sporun mutluluk üzerindeki etkileri hakkında oldukça ilginç ve kapsamlı bulgulara ulaşıldı. Araştırmanın en dikkat çekici cümlesi şu şekilde: "Spor yapan insanlar diğerlerine göre daha mutlu ve hayattan daha çok zevk alıyor." Ünlü psikolog Walter Mischei'ye göre, eğer spor yapmak istiyorsanız fakat buna 'vaktim yok' diyorsanız, bu kendinizi aldatmaktan başka bir şey değildir çünkü her insanın en azından 20 dakika düşük tempo koşu yapmaya vakti vardır.

 

7. Deneyim satın alın.

Harvard Üniversitesi psikologlarından Daniel Gilbert'a göre, eğer para mutluluk satın almıyorsa, o halde bu para yanlış bir şekilde harcanıyor demektir. Doktorun söylediğine göre paramızı bizi mutlu edecek deneyimleri satın almak için harcamalıyız.

Amerika'da yürütülen bir çalışmada 1000 kişiye sorular soruldu ve bu kişilerin %57'si, paralarının karşılığında bir seyahat veya konser gibi deneyimsel bir aktiviteye katıldıklarında daha mutlu olduklarını söyledi. Doktorların şiddetle tavsiye ettiği de aslında bu: Örneğin bir araba almaktan ziyade dünya turuna çıkın. İnsanlar deneyimleri daha çok sever çünkü onları hatırlamak ve zihnimizde her zaman yaşatmak gibi bir yeteneğimiz bulunmakta.

Gilbert: "Yeni aldıkları evlerinin zeminini nasıl kaplatmaları gerektiği hakkında günlerce düşündükten sonra yeni bir Güney Amerika usulü tarzı seçen ve zemini büyük bir iştahla kaplatan ev sahipleri için, aradan geçen birkaç hafta sonrasında o zemin asla fark etmedikleri sıradan bir şey haline geliyor. Bunun aksine, Safari'ye çıkan ve bir bebek çitanın gün doğumuyla birlikte koşuşunu gören insanlar, bu anıyı zihinlerinde her zaman canlı tutuyorlar ve o an sahip oldukları mutluluğu içlerinde yaşatıyorlar." (Alıntı: onedio.com)

 

Işık’ın sağ kolu Akyol, ilk  sivil özel kalem müdürü oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın il başkanlığı döneminden beri danışmanlığını ve akabinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde özel kalem müdürlüğünü yapan Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Bölümü mezunu İhsaniyeli Ahmet Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Milli Savunma Bakanlığı Müşavirliği’ne getirildi. Atamaya ilişkin kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Akyol, Milli Savunma Bakanlığı’nın ilk sivil özel kalem müdürü oldu. Daha önce, bir dönem TBMM danışmanlığı yapan Ahmet Akyol, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda da Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yürütüyordu. Akyol’a yeni görevinde başarılar diliyoruz.

 

Kartepe’de Sazan Kupası dün başladı

 

Kartepe Belediyesi ile Kocaeli Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (KAMADER) ortaklaşa düzenlediği Sazan Balığı Tutma Yarışması, dün başladı.  Sapanca Gölü’nün Kartepe, Sapanca ve Serdivan bölgelerinde yapılacak yarışma 28 Ekim tarihine kadar devam edecek. Yarışmaya en az üçer kişiden oluşan toplamda 55 takım katılacak.

Kartepe Eşme Sahili, Serdivan Esentepe ve Sapanca Uzunkum Bölgelerinde olta sallayacak yarışmacılar, 20 hakem nezaretinde 7 gün boyunca aralıksız mücadele edecekler. Kura çekerek belirlenen yarışma sektörlerine göre kamp kuracak yarışmacılar, 28 Ekim Cuma günü saat 12.00’e kadar en büyük balığı ve en çok balığı tutmak için kıyasıya mücadele içinde olacaklar. 12.30-13.30 saatleri arası değerlendirme yapıldıktan sonra, dereceye girenler açıklanacak ve ödül töreni saat 14.00’de  Eşme sahilinde başlayacak. Ödül töreninin ardından çeşitli ikramlar ile etkinlik sona erecek.  KAMADER Başkanı Engin Uztürk herkesi yarışmaya davet etti.

 

Başkan Ünal Köken  bugün Beyaz TV’de

Kandıra’nın tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılmasında aktif rol oynayan Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, Beyaz Tv ekranlarına verdiği röportajla Kandıra’yı anlattı. Ünal’ın verdiği röportaj bugün saat 15.30’da Beyaz Tv’de yayınlanacak. Köken, Mert Savaş’la Cennet Köşeler programına yaptığı konuşmada Kandıralı olmanın bir ayrıcalık olduğunu vurguladı.

Doğal zenginliklerin, tarihin ve hoşgörünün merkezi olan Kandıra, gelen misafirleri kendine hayran bırakıyor diyen Başkan Ünal Köken, ilçemize hizmetlerimizi ilk günkü aşkla yapmayı sürdürüyoruz diyerek tüm hemşehrilerini programı izlemeye davet etti.

 

Kartepe’de sıcak  yemek hizmeti

Kartepe Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ilçe sınırları içinde yaşayan yaşlı ve engelli vatandaşlarının sıcak yemeklerini ücretsiz olarak her gün evlerine ulaştırmaya devam ediyor. Belediye ekipleri geçtiğimiz ay ilçe sınırları içerisinde 120 kişiye, 3524 kap sıcak yemek hizmeti verdi. Sosyal Yardımlar Müdürlüğünü arayarak kayıt açtıran vatandaşlar, evlerinde yapılan sosyal incelemeden sonra uygun görülmesi halinde yemek dağıtım listesine eklenerek bu hizmetten faydalanmaya başlıyorlar.

 

Topluma hizmet,  doğaya da saygı

Gölcük Belediyesi’nin ambalaj atıklarının çöpten ayrı olarak toplanması konusunda başlatılan geri kazanım uygulaması halkın desteğiyle devam ediyor. Belediye ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarla birlikte kağıt ambalaj atıkları toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Şimdiye kadar geri kazanılan 1 ton kağıt ile 1617 adet çam ağacının kurtarıldı…

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler