Mutlu bir insan olmak için yapmanız gereken 7 aktivite!

Mutluluk herkes için önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre mutlu insanlar daha çok para kazanıyor, işlerinde daha başarılı oluyor, daha uzun yaşıyor ve diğer insanlara kıyasla daha mutlu evlilikler yapıyor.

Fakat mutluluğun kaynağı oldukça tartışmalı bir konu.

Filozoflar yüzyıllardır bu konu hakkında kafa yoruyorlar. 

Geçtiğimiz yıllarda psikoloji bilimi oldukça gelişti ve insanları daha mutlu hale getiren bazı aktiviteler olduğunu kesin bir şekilde kanıtladı.

**

İşte bilimin kanıtladığı, bizleri daha mutlu bireyler haline getiren 7 aktivite;

 

1. AMAÇLARINIZIN PEŞİNDEN GİDİN

Tıpkı çikolata ve fıstık ezmesi gibi, hayattaki amaçlarımız ve mutluluğumuz birbirini destekleyen ayrılmaz iki unsurdur. Bu süreç oldukça basittir: Mutlu insanlar hayat enerjisiyle dolup taşar ve bu enerji onların amaçlarına ulaşmasına yardım eder.

Psikologların söylediğine göre, bir amacı ne kadar kendimizin bir parçası olarak görürsek, o amaca ulaşmamız o kadar kolaylaşır çünkü ona ulaşmak için yaptığımız şeylere büyük bir enerji ile sarılırız. Zürih Üniversitesi psikologlarından Bettina Wiese: "Deneye dayalı araştırmalar gösterdi ki kişilerin kendileriyle özdeşleştirdikleri amaçları, kişinin amacına ulaşmak için geçirdiği süreç ile mutluluğu arasındaki bağı güçlendiriyor."

 

2. YAPTIĞINIZ İŞTE ANLAM BULUN

1997 yılında, Yale Üniversitesi psikologlarından Amy Wrzesniewski ve arkadaşları, insanların mesleklerine nasıl yaklaştıkları hakkında detaylı incelemeleri içeren bir araştırmanın bulgularını yayınladı. Sonuca göre insanlar yaptıkları iş hakkında şu 3 yaklaşıma sahip olabiliyor:

• Bir iş: "Maddi getirilerine odaklan ve zevk almak/kendini tatmin etmek gibi unsurları düşünme çünkü bunlar seni daha mutlu bir insan yapmayacak."

• Bir kariyer: "Kendini geliştirmeye odaklan."

• Bir meslek: "Dünya için önemli bir şey yapmanın keyfini çıkar ve sosyal anlamda faydacı bir iş yapıyor olduğuna odaklan."

Sonuç: Yaptıkları işte anlam bulabilen insanlar daha mutlu.

 

3. SEVDİĞİNİZ İNSANLARLA ZAMAN GEÇİRİN

Bu başlık size bir falcının sözlerini çağrıştırabilir: "Sevdiğin kişilerle birlikte olacaksın." Fakat konu ile ilgili olarak yapılan araştırmaların söylediği de tam olarak bu. Sevdiğiniz -ve hatta yalnızca dayanabildiğiniz- insanlarla vakit geçirmek sizi daha mutlu bir birey haline getiriyor. Bununla beraber, sosyal bir ağın tam ortasında bulunmak ve çevrenizin insanlarla donatılmış olması da sizi daha mutlu bir insan haline getiriyor.

 

4. UZUN SÜRELİ BİR İLİŞKİYE SAHİP OLUN

Geçtiğimiz günlerde The New York Times tarafından yayınlanan bir incelemeye göre: "Evli insanlar bekar insanlara göre daha mutlu ve hayatlarından daha memnun. Bu durum özellikle insanların 'yaşlanıyorum!' krizine girdikleri 30'lu yaşlarda çok daha net bir şekilde gözlemlenmekte."

Neden mi? İki insanın birlikteliği her zaman hayata karşı daha güçlü bir direnç ve küçük şeylerden mutlu olma arzusunu da beraberinde getiriyor.

 

5. TAZE YİYECEKLER TÜKETİN

2013 yılında yayınlanan Many Apples A Day Keep The Blues Away isimli araştırmaya göre, her gün taze yiyecekler -özellikle meyve ve sebze- tüketmenin mutluluğunuz üzerinde doğrudan bir etkisi bulunuyor.

Araştırmaya göre, özellikle sebze ve meyve tüketen genç insanların diğerlerine göre daha mutlu olduğu birçok deneyle kanıtlanmış durumda.

 

6. DÜZENLİ SPOR YAPIN

Hollanda'da 16 ile 65 yaş arası 8000 kişi ile gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda sporun mutluluk üzerindeki etkileri hakkında oldukça ilginç ve kapsamlı bulgulara ulaşıldı. Araştırmanın en dikkat çekici cümlesi şu şekilde: "Spor yapan insanlar diğerlerine göre daha mutlu ve hayattan daha çok zevk alıyor." Ünlü psikolog Walter Mischei'ye göre, eğer spor yapmak istiyorsanız fakat buna 'vaktim yok' diyorsanız, bu kendinizi aldatmaktan başka bir şey değildir çünkü her insanın en azından 20 dakika düşük tempo koşu yapmaya vakti vardır.

 

7. DENEYİM SATIN ALIN

Harvard Üniversitesi psikologlarından Daniel Gilbert'a göre, eğer para mutluluk satın almıyorsa, o halde bu para yanlış bir şekilde harcanıyor demektir. Doktorun söylediğine göre paramızı bizi mutlu edecek deneyimleri satın almak için harcamalıyız. 

Amerika'da yürütülen bir çalışmada 1000 kişiye sorular soruldu ve bu kişilerin % 57'si, paralarının karşılığında bir seyahat veya konser gibi deneyimsel bir aktiviteye katıldıklarında daha mutlu olduklarını söyledi. Doktorların şiddetle tavsiye ettiği de aslında bu: Örneğin bir araba almaktan ziyade dünya turuna çıkın. İnsanlar deneyimleri daha çok sever çünkü onları hatırlamak ve zihnimizde her zaman yaşatmak gibi bir yeteneğimiz bulunmakta.

Gilbert: "Yeni aldıkları evlerinin zeminini nasıl kaplatmaları gerektiği hakkında günlerce düşündükten sonra yeni bir Güney Amerika usulü tarzı seçen ve zemini büyük bir iştahla kaplatan ev sahipleri için, aradan geçen birkaç hafta sonrasında o zemin asla fark etmedikleri sıradan bir şey haline geliyor. Bunun aksine, Safari'ye çıkan ve bir bebek çitanın gün doğumuyla birlikte koşuşunu gören insanlar, bu anıyı zihinlerinde her zaman canlı tutuyorlar ve o an sahip oldukları mutluluğu içlerinde yaşatıyorlar." (Alıntı- onedio.com)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler