Neden hep mutsuzuz?

Dünyadaki insanları mutlu ve mutsuz diye 2 kategoriye ayırmak gerekirse büyük bir çoğunluğu mutsuz olduğunu söyleyecektir.

 Eğer mutsuz isek öncelikle mutsuzluğumuzun nedenlerini bilmemiz gerekecektir.

Mutsuzluğun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.

**

Mutsuzluğu doğuran nedenlerden biri, içe kapanıklıktır. Kendini günahkar sananlar, bir noktaya takılıp kalanlar, megalomanyaklar, kendi içlerine gömülmüşlerdir. Bunların mutluluğa kavuşmaları için tek yol vardır. O da dış dünya ile ilgilenmektir.  

Kimileri de her şeyi öğrenip bitirmiş ve artık dünyada yaşamaya değer hiçbir şey kalmadığı kanısına varmıştır. Bu gibilerin de ilaçları, içe kapanıklar gibi, dış dünyaya açılmaktır. Bunlarda eksik olan, kolay elde etmelerinden doğan bir gayret noksanlığıdır. Oysa, dünya üzerinde, henüz elde edilememiş, gayret gerektirecek daha pek çok şey vardır.

**

Mutsuzluğu doğuran üçüncü bir neden de, insanlar arasındaki rekabettir. Kimileri buna, yaşama kavgası adını verirler. Gerçekteyse yaşamak için değil, komşularından daha üstün bir hayata erişmek için kavga etmektedirler.

Rekabet hastalığının giderilmesi, sakin zevklerin rolünü kabul etmekle mümkündür. İnsan komşusunu çatlatmakla değil, yarınki kahvaltısını bulabilmekle mutlu olmalıdır.

**

Heyecan isteği ve can sıkıntısı da mutsuzluk doğurmaktadır. Yeryüzünün temposu yavaştır. Birçok büyük işlerimizde verimli monotonluğa boyun eğmek zorundayız. Birtakım iyi şeyler vardır ki, belirli derecede monotonluk olmadan mümkün değildir.

Modern kentlilerin can sıkıntısı, doğadan uzak bulunuşlarıyla ilgilidir. Mutlu bir yaşam, büyük ölçüde sakin bir yaşamayla mümkündür. Çünkü gerçek hoşnutluk ancak sakin bir ortamda yeşerebilir.

**

Yorgunluk mutsuzluk kaynağıdır. Aşırı olmayan yorgunluklar, kişiyi nasıl mutlu kılarlarsa aşırı yorgunluklar o derece tüketir. En tehlikeli yorgunluk, sinir yorgunluğudur. Yaşadığımız modern kent hayatında sinir yorgunluğundan kaçınmak güçtür.

Mutsuzluğun başlıca kaynaklarından biri de hasettir. İnsan yaratılışında bu duyguyu etkisiz kılacak başka bir duygu, hayranlık duygusu da vardır. İnsanoğlunun mutluluğunu arttırmak isteyen kimseler, hasedi azaltıp hayranlığı çoğaltmaya bakmalıdırlar. İnsanlar kendilerini hasetçilikten kurtarırlarsa mutluluğa ulaşırlar, üstelik haset edilecek bir kimse olurlar. Hasedi azaltma yollarından biri de, içgüdüyü doyurucu bir yaşam sağlamaktır.

**

Ergin yaş mutsuzluklarının en önemli psikolojik nedenlerinden biri de günah duygusudur.

Sürüden kovulma korkusu da bu duyguya benzer.

Günah korkusunda kendi kendine saygı noksanlığı vardır.

Bunun için bir insan mantığa uygun olarak nelere inanacağını iyice kararlaştırmalı, ne kadar küçük olursa olsun, mantığa uymayan kanılarla savaşmalı, onların etkisi altına girmemelidir.

Herkesin bize tekme attığını düşündüğümüz sürece, mutlu olmamız mümkün değildir. Olasılık yasalarına göre, belli bir toplumda yaşayan kimseler aşağı yukarı eşit sayıda kötü davranışla karşılaşabilirler. Daha çok kötü davranışla karşılaşan bir kimse, bunun nedenini kendinde aramalıdır.

**

Yaşayışları ya da düşünceleri, kendileriyle birlikte yaşamak zorunda bulundukları kimselerce iyi karşılanmayanlar mutlu olamazlar.

Evde birlikte yaşadığınız kimselerle hiçbir şekilde fikirleriniz uyuşmazsa mutlu olmanız da mümkün değildir tabii ki.

Ancak belli zevkleri ve kanıları olan kimse birlikte yaşadığı kimselerle mutlu olamadığı halde başka bir gurup içinde benimsenmiş olabilir.

Aslında bu derdin çaresi hoşgörülüğün artmasıdır.

Herkes birbirlerinin zevk ve fikirlerine saygı gösterirse bu sorun ortadan kalkacaktır.

Hoşgörülük ise mutluluğun tadını çıkaran kimselerin artmasıyla olur. (Alıntı-Milliyet)

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler