Neden “İzmit basın toplantısı?” Neden “Onur Günü?”

Tarih, geçmişte yaşanan olaylardan ders almak ve geleceğe daha net ve aydınlık bir gözle bakmanın anahtarıdır.

Ne yazık ki, tarihi oluşturan olaylar ve kişiler, farklı siyasal tercihler ve çıkarlar nedeniyle çoğu kez yanlış anlaşılmış ve yanlış anlatılmıştır.

Bugün ülkemizde yaşadığımız çok yönlü çatışma ve toplumsal huzursuzluğun, siyasetteki düzeysizliğin temelinde de bu gerçek vardır!

Tarihsel olaylara “duygusallık ve önyargılarla” değil, akıl-mantık ve somut belgeler ışığında bakmalıyız.

Tarihsel olayları, yaşandıkları dönemin gerçeklerine göre yorumlamalıyız.

Örneğin; Kurtuluş Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki 1921 ve 1924 Anayasaları ile 21. Yüzyılın Türkiye’sinin yönetilebileceğini düşünmek, safdillik değilse, büyük bir siyasi yalandır!

Mustafa Kemal, 14 Ocak 1923 günü Ankara’dan trenle yola çıkar ve İzmit’e gelir.

16 Ocak Salı günü, Kasr-ı Hümayun’da, 21.30’da başlayan ve ertesi gün 03.00’a kadar süren bir basın toplantısı yapar.

Toplantıya, Dr. Adnan Adıvar, Halide Edip Adıvar’ın yanı sıra, Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen, İstanbul basınından  Velid Ebuzziya, Ahmet Emin (Yalman), Falih Rıfkı (Atay), Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Suphi Nuri (İleri), İsmail Müştak ve İleri Gazetesi İzmit Muhabiri Hakkı Bey (Kılıçoğlu) ile “Hilal-i Ahmer” (Kızılay) başkanı Hamid Bey katılır. TBMM’nden gelen ve tüm konuşmaları kayda alan 4 görevli stenograf bu toplantının tanıklarıdır.

Bu toplantı hangi koşullarda yapılmaktadır?

  • İstanbul henüz işgal altındadır.
  • Mudanya Ateşkes Antlaşması yapılmış,
  • Lozan’da masaya oturulmuş ancak sorunlar çıkmıştır!
  • İstanbul, hemen bütün sınıflarıyla Ankara’ya ısınamamıştı!

Mustafa Kemal, basın ve Halkla İlişkilerin önemini biliyordu. Bu basın toplantısıyla hem İstanbul ahalisine hem de dış dünyaya mesaj vermek istiyordu.

Toplantıya katılan gazeteciler; Hilafet ve Halife’nin ne olacağı, Halk Fırkası’nın kuruluşu, Meclis’teki muhalif gruplar, nüfus  ve muhaceret meselesi, Kuvay-ı Milliye’ye karşı olanların affı gibi sorular yönelttiler.

Mustafa Kemal, tüm sorulara yanıtlar veriyor ve “Dünya yüzünde müstakil ve yeni bir Türk devleti vardır” sözünün altını çiziyor!

Toplantı sonunda gazetecilerden, konuşmaların ayrıntılarını bir süre yazmamaları isteniyor. 20 Ocak tarihli gazetelerde ise; “Mustafa Kemal Paşa’nın Matbuat Erkanına Pek Mühim Beyanatı” başlığı altında, Mustafa Kemal’in kontrol ve onayından geçtiği anlaşılan bildiri yayınlanıyor.

Bu tarihi ve önemli toplantının İzmit’te yapılması bu kent için bir onurdur. Toplantıyı izleyen gazeteci Hakkı Bey (Kılıçoğlu) daha sonra Kocaeli Milletvekili olarak görev yapmıştır.

Uzun yıllar İzmit kamuoyunun bilmediği bu tarihi olayı ilk kez 1969 yılında, bir kitap olarak İsmail Arar yayınlamış. Ancak, İzmit’te bu basın toplantısını ayrıntılarıyla yazan ve kitlesel ölçekte yayılmasına neden olan kişi, değerli büyüğümüz Şakir Balkı bey olmuştur.

Bugün, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde “16 Ocak Basın Onur Günü” kutlama etkinlikleri gerçekleşecek.

Kalemini ekonomik ya da siyasal çıkarlara satmayan, halkının aydınlanması için çaba gösteren, gazeteciliğin siyasal iktidara yalakalık değil, halk adına eleştirmek olduğu bilinç ve onurundaki tüm gazetecilere selam olsun…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Yalçın ARSLAN - Aşağıdaki tarih; 10 OCAK 2010 olacak. Düzeltilmesi ricasıyla, selamlar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:15
01

Yalçın ARSLAN - Sevgili Küpçü,

Sizin yazınızın da olduğu 16 Ocak 2016 tarihli "Kocaeli Gazeteciler Cemiyet Gazetesi" gazetesini incelediğinizde, bu konu ile ilgili emeği geçen ve katkıları olan diğer kurum ve kuruluşları ile isimlere de rastlayacaksınız. Emeğe hassasiyetinizi bilen bir dost olarak katkıda bulunmak istedim. Sevgilerimle.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler