Nevruz Türk’ün milli bayramıdır kutlu olsun

Araştırmalara göre Nevruz’un İslamlığın kabulünden çok önceki tarihlere uzanan mazisi vardır. Patenti tamamen Türk’e ait bir bayramdır. Balkanlardan Çin’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır.

Gece ve gündüzün eşit olduğu, "yeni gün" anlamına gelen "Nevruz" her yıl 21 Mart günü anlamı ve içeriği aynı ama az da olsa ufak tefek farklılıkla bütün Türk Cumhuriyetlerinde coşku ile kutlanmaktadır.
Günler öncesi yapılan hazırlıklarla top yekûn coşku ile kutlanan yerlerin başında Azerbaycan gelir. Çeşit çeşit yemeklerin yapıldığı, yeni elbiselerin giyildiği, şehitliklerin ve mezarlıkların ziyaret edildiği, her tarafın bayraklarla, afişlerle donatıldığı, herkesin birbirine "Bayramın mübarek" diye selamlaştığı karnaval havasına dönüştürüldüğü "Milli Bayram" olarak kutlanmaktadır. Nevruz Azerbaycan’da "Noruz" olarak adlandırılmaktadır. Bu yıl Nevruz Bayramında Azerbaycan da birkaç gün boyunca etkinlikler yapılıyor.
Nevruz "baharın gelişi" Özbeklerde de aynı coşku ile kutlanır. Herkes cıvıl cıvıl renklerde giyinir. Balonlar uçurulur. Dağıstan’da aynı kutlamalara ilaveten tencereler kumaşla kaplanır. Diğer Türk Cumhuriyetlerinde de ufak tefek farklarla hep benzer kutlamalar yapılır. Bazı yerlerde, örs üzerinde demir dövülür. Bu da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışını simgeler.
Hemen hemen her yerde ateş yakılır. Ateş üzerinden atlanır. Rengârenk balonların havada uçurulduğu, renk renk boyalı yumurtaların tokuşturulduğu, folklor gösterilerinin yapıldığı, şiirlerin okunduğu, günün anlam ve öneminin belirtildiği güzel bir bayram günü olarak Nevruz kutlanmaktadır.
Alevi-Bektaşi inancına göre ise Nevruz; baharın gelişi, tabiatın canlandığı yeni bir gün olarak telakki edilip içeriği itibari ile kardeşliği, dostluğu, birlikteliği, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü ve barışı öne çıkaran çok güzel bir bayramdır.

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu ve Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi olarak Sekapark’ta Kocaeli Üniversitesinde okuyan Azerbaycanlı öğrenciler imiz ve halkın katılımı ile içeriğine uygun olarak baharın gelişini dostluk ve kardeşlik içinde kutladık.

Dostluğu, kardeşliği, barışı, birlikteliği, yeni yeni umutların gerçekleşmesi ve canlanan tabiatın habercisi NEVRUZ BAYRAMIMIZ kutlu olsun. Sağlık, mutluluk ve umut dolu nice bayramlar dileğimle.

 

GÖLCÜK ORMAN İŞLETME  MÜDÜRÜ HAMDİ KAPTANOĞLU

Gölcük Orman İşletme müdürlüğünde başarılı çalışmalara imza atıyor ve Karamürsel, Gölcük, Başiskele, Kartepe Ormanları Sorumluluk alanı. Orman gençleştirme çalışmaları ile ses getirmiştir. 2017 yılını verimlilik, tutumluluk ve etkililik misyonunu hedef koymuştur işletme müdürlüğüne. Orman dışı ürün geliştirme ile ilgili yoğun çalışmalar yapmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine bölgesinde neler yapılabilirliği üzerine kafa yormaktadır. Dinamik ve halka yakın duruşu ile sevilip, sayılmaktadır. Bir toplantıda birçok kişi müdür bey on numaradır dediler. İs kolik yönü sebebiyle genelde mesai saati dışında da yoğun toplantı ve proje çalışmalarına katılmaktadır. Aldığım emaneti devredene kadar en iyi şekilde korumak geliştirmek görevim ve sorumluluğum var bu sebeple özel çaba sarf etmek milletime devletime görev arzusuyla çalışmaktayım. Sosyal farkındalık sorumluluğunda ve özel gereksinimle bireylere iş ve kişisel gelişim konularında meraklı ve duyarlıdır. 21 Mart ve haftası kutlanan Orman haftasını bu yıl fidan dikimi defne fidanı dağıtımı gibi etkinlikler yanında bölgesindeki okullarda Orman bilincini ve çevre etkinliğini arttıran çalışmalar yapmaktadır. Seminerler vererek daha küçük yaştakilere bu bilinci aşılama çalışmaları yapmıştır. Bölgesindeki ormanlarda katın genleştirme ve tohum ekerek ormanlaşmaya katkı çalışmaları kestane ağacı iyileştirmeleri orman köylülerine gelir getirici çalışmalar içinde olup spor kenti Kocaeli’ndeki bölgesinde bulunan trekking alanları ile  ilgili çalışmalar, klasik ormancılık faaliyetleri dışında Orman dışı ürünlere yönelik özellikli planlar üzerinde projeler geliştirmektedir. 

Orman Haftasında müdür beyi ve ekibini kutluyor, üstün başarılar diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler