Nikah kıyma yetkisi müftü ve muhtarlara verildi

Başkan Cengiz Sarıbay, düzenleme ile sosyal hayatın dini referanslara göre dizayn edilmeye çalışıldığını öne sürerek, "Başbakan Sayın Binali Yıldırım'...

Başkan Cengiz Sarıbay, düzenleme ile sosyal hayatın dini referanslara göre dizayn edilmeye çalışıldığını öne sürerek, "Başbakan Sayın Binali Yıldırım'ın il ve ilçe müftülüklerine nikâh kıyma yetkisi verileceğini belirten açıklamasını kabul etmiyoruz. İmamlar, imamlık görevini, müftüler de müftülük görevini yapsın. Masumane gibi görünen gerekçelerle takdim edilen müftülük nikâhının resmileşmesi laik düzeni doğrudan tehdit etmektedir" diyerek tepkisini ortaya koydu.

 

KADIN GÜVENCESİZ BİR FİGÜR HALİNE GETİRİLİYOR

Sözlerine devam eden Sarıbay; “Kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören ve öncelemeyen bu zihniyet, kadınların ve çocukların haklarını yok sayıyor. Resmi nikâhın “tercih” haline getirilerek, imam nikâhını tekleştirmeye özendirecek uygulamalarla aydın Türk Kadınını, karartmaya çalışıyorlar. Bu uygulama; evlilik yaşının Medeni Kanun yok sayılarak daha da düşürülmesine, bunun sonucunda erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına, akraba evliliklerinin fazlalaşmasına, çocuk gelinlerin artmasına, kadının gereken yaşta özgür iradesiyle eş seçimini engellemeye, evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına yol açacaktır. Kadını yok sayarak aile içerisinde sadece bir figüre indirgemeye çalışan bu zihniyetin uygulamak istediği amaç, kısaca; anayasal bir hakkı da ortadan kaldırarak, kadını eşit vatandaşlık haklarından mahrum etmekten başka bir şey değildir” dedi.

 

TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR

Bugün, gerçek anlamda dini özgürlükleri koruyan bir laikliği tesis etme ihtiyacımız, tam da FETÖ'nün gündemde olduğu ortamda daha fazla konuşulmalıdır diyen Sarıbay; “iktidarın; barışçıl, insan ve doğa sevgisi ile yoğrulmuş, yaratıcı ve eleştirel düşünen, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, demokrasiyi özümsemiş, insan hak ve özgürlüklerini ön planda tutan, adalet duygusu gelişmiş bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen Cumhuriyet ve demokrasi kavramından gün be gün uzaklaştığını, Cumhuriyet Türkiye’sinin simgesi olan Atatürk ve onun eseri olan Türk Devrimlerini unutturmaya yönelik politikalar geliştirdiğini görmekteyiz. Türkiye bir hukuk devletidir. Kadınlar da eşit birey ve yurttaşlardır. İnsanların bireysel tercihleri olabilir ama hukuk devleti bireylerin korumasını sağlamaya yönelik uygulama yapmalıdır” dedi.

 

KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ

Gericiliğe doğru gidişata dur dememiz gerekiyor diyen Sarıbay; “Önce bilelim ki hiçbir lider, hiçbir devlet adamı kadın hakları konusunda Atatürk gibi, o ölçüde savaşım vermemiştir. Mustafa Kemal, kadınların da birer insan olduğunu, onların da erkekler gibi çalışması, yaşaması ve toplumsal yaşama etkin katkıda bulunması gerektiğini vurgulamış, sonra da bu inanış doğrultusunda çaba harcamıştır. Kadınların hak sahibi olmaları gereği Atatürk devrimlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri unutmadan ve unutturmadan, anamız, kardeşimiz, eşimiz olan kadının her daim yanında yer alacak, haklarının da savunucusu olacağız” şeklinde konuştu.

#

29 Tem 2017 - 14:05 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.