Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?

Nohuttan yapılan yoğurt mayasını biz evde yaptık. Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaks...

Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?
Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?
+31
Haber albümü için resme tıklayın

Nohuttan yapılan yoğurt mayasını biz evde yaptık.

Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaksınız? 

Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?  

Veya İngiltere'ye gidiyorsunuz. İngiltere'ye süt ve süt ürünleri sokmak yasak. İlk yoğurdunuzu marketten yoğurt almadan nasıl mayalayacaksınız? 

İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin. 

090b91e5-d34c-404f-9469-5eafe6cc3667.jpg

Malzeme:

15 Adet nohut

1 Su bardağı günlük süt

 

1. Gün

1-(1)-008.jpg1-(2)-007.jpg1-(3)-005.jpg

Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır. 

Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.  

1-devam-(1).jpg1-devam-(2).jpg

 

2. Gün

2-gun-(1).jpg2-gun-(2).jpg2-gun-(3).jpg

24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohudu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz. 

 

3. Gün

3-gun-(1).jpg3-gun-(2).jpg3-gun-(3).jpg

Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı. 

Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış, 2 su bardağı doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.  

3-devam-(1).jpg3-devam-(2).jpg3-devam-(3).jpg

 

12 Saat Sonrası 

12-saat-sonra-(1).jpg12-saat-sonra-(2).jpg12-saat-sonra-(3).jpg

Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.  

 

4. Gün

4-gun-(1).jpg4-gun-(2).jpg

Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık. 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.

 

5. Gün

5-gun-(1).jpg5-gun-(2).jpg

İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık. Yine aynı şekilde 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.

Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması...

5-devam-(1).jpg5-devam-(2).jpg5-devam-(3).jpg

 

6. Gün

6-gun-(1).jpg6-gun-(2).jpg6-gun-(3).jpg

Üçüncü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt. 

Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurttan 2-3 kaşık maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık. 

6-devam-(1).jpg6-devam-(2).jpg6-devam-(3).jpg

 

6. Gün

Artık mayamız hazır. Ana yoğurdumuzu istediğimiz kadar sütle mayalayabiliriz.

hazir-(2).jpghazir-(1).jpg

 

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynak: http://woto.com/yogurt-mayasi

#

25 Ara 2016 - 11:59 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Naz - Nohuttan yoğurt mayası tarifi veren arkadaş ilginize teşekkür ederiz ama naçizane tavsiyem verdiğiniz bu bilgiyi derhal silmenizm ve önce siz öğrenin sonra bilgi verin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 20:44